Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone stanowią jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jemy je jako dodatek do obiadu, kanapek czy jako smaczną przekąskę. Kwaszenie ogórków tradycyjnie odbywa się latem, kiedy mamy dostęp do niedrogich ogórków gruntowych oraz kopru. Mimo że w sprzedaży ogórki kwaszone dostępne są cały rok, warto znać tradycyjne przepisy na ogórki kiszone, aby zrobić je samemu ze świeżych ogórków. Właśnie takie ogórki kwaszone są najsmaczniejsze, twarde i chrupiące. W artykule poniżej przedstawimy tradycyjne przepisy na kwaszenie ogórków, jak również rozwiążemy kwestię kiszenie a kwaszenie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.
Ogórki kiszone a kwaszone
Na temat pojęć kiszenie a kwaszenie narosło wiele mitów i sporów. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy pojęcie ogórki kiszone a kwaszone oznacza to samo czy też coś innego. Kiszenie czy też kwaszenie ogórków polega na działaniu bakterii kwasu mlekowego, które doprowadzają do fermentacji mlekowej. Jest to proces naturalny. Niestety nieuczciwi producenci próbują przyspieszyć ten proces, stosując metody chemiczne, które nie zawsze są zdrowe dla konsumenta. Pojawiają się głosy, że tego rodzaju proces powinno się nazywać kwaszeniem, w odróżnieniu od naturalnego kiszenia. Jednak jeszcze kilkadziesiąt lat temu terminy te oznaczały dokładnie ten sam proces. Dlatego też, kupując produkty w sklepach i zastanawiając się nad zagadnieniem ogórki kiszone a kwaszone, warto dokładnie czytać etykiety, szczególnie uwzględniając dodatki i konserwanty. Co do samego procesu kiszenie a kwaszenie jest to dokładnie to samo. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Kwaszenie ogórków - przepisy
Kuchania polska słynie z produktów kiszonych i kwaszonych, zaś najpopularniejsze są ogórki kiszone i kapusta kiszona. Wykonanie samodzielnie ogórków kwaszonych jest bardzo proste i nawet osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym mogą samodzielnie spróbować wykonać to proste danie. Tajemnica leży w odpowiednim wykonaniu zalewy do ogórków kiszonych czy też do ogórków małosolnych oraz w przyprawach do ogórków. Bardzo ważny jest również zakup dobrej jakości ogórków gruntowych. Warto przy tym zaopatrywać się u sprawdzonego sprzedawcy. Ogórki niskiej jakości, uprawiane przy użyciu nadmiaru chemii, dadzą w rezultacie ogórki kwaszone, które będą bez smaku, miękkie i rozpadające się w ręku.
Tradycyjny przepis na ogórki kwaszone czy też kiszone wygląda następująco. Potrzebny będzie duży słój lub kamionka do przechowywania ogórków. Jeśli planujesz zrobić przetwory z ogórków na zimę, najlepiej przygotować umyte i wyparzone słoiki litrowe.
Potrzebne będą następujące składniki:
- ogórki gruntowe w takiej ilości, aby zmieściły się do twojego słoja
- sól,
- woda,
- koper świeży lub suszony,
- przyprawy smakowe jak: czosnek, korzeń lub liście chrzanu oraz przyprawy do kiszenia ogórków. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?
Oto przepis, jak wykonać ogórki kwaszone krok po kroku:
- w dużym słoju ułóż na dnie warstwę kopru i przyprawy jak korzeń czy liście chrzanu,
- następnie umyj ogórki i układaj je ciasno na warstwie kopru,
- staraj się składniki jak najciaśniej układać w słoiku tak aby było jak najmniej przerw,
- czosnku nie obieraj, lecz podziel na cząstki lub pokrój główkę, zaś kawałki czosnku porozmieszczaj pomiędzy warstwami kopru i ogórków,
- w słoju układaj warstwami koper i przyprawy oraz ogórki, koper powinien stanowić ostatnią warstwę,
- przygotuj zalewę do ogórków w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Woda powinna być dobrej jakości i przegotowana. Jeśli chcesz, aby ogórki ukisiły się szybciej, wlej gorącą zalewę. Jeśli możesz poczekać lub wolisz ogórki małosolne wlej zalewę zimną.
- ogórki w słoju należy z wierzchu czymś obciążyć, aby były przyciśnięte i nie pływały luźno.
Przepis na wykonanie ogórków kwaszonych można wzbogacać poprzez dodanie różnych przypraw, które nadadzą ogórkom aromatu. Do ogórków można dodać:
- liść lub korzeń chrzanu,
- liście dębu,
- liście porzeczki,
- liście wiśni.
W sprzedaży dostępne są również gotowe mieszanki przypraw do kwaszenia ogórków. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki w occie.
Przetwory z ogórków na zimę - pasteryzacja ogórków
Korzystając z sezonu na ogórki gruntowe, który trwa w lipcu i w sierpniu, warto zrobić przetwory z ogórków na zimę. Dzięki temu będziemy cieszyć się zimą chrupiącymi ogórkami, które są znacznie smaczniejsze od ogórków dostępnych cały rok w sprzedaży.
Możemy ogórki zakisić lub zrobić ogórki w occie. W tym celu umieszczamy ogórki w mniejszych słoikach i zalewamy zalewą dokładnie według opisanego powyżej przepisu. Aby zrobić ogórki w occie, korzystamy z zalewy do ogórków konserwowych, którą robimy z wody z dodatkiem octu, soli i cukru.
Aby przetwory z ogórków na zimę przetrwały - czy to będą ogórki kwaszone czy też ogórki w occie - przydatna będzie pasteryzacja ogórków, aby mogły być przechowywane przez długi czas. Pasteryzacja polega na podgrzaniu słoików do temperatury 60 do 100 stopni, tak aby usunąć drobnoustroje i dokładnie zassać słoiki. Pasteryzację ogórków tradycyjnie odbywa się przez gotowanie słoików w garnku z wodą.
W tym celu przygotuj duży garnek. Jego dno wyłóż ściereczką lub papierami, tak aby słoiki nie zetknęły się z gorącym dnem garnka, gdyż mogłyby popękać. Umieść w nim słoiki tak aby nie dotykały się wzajemnie i nie dotykały ścianek garnka. Wlej letnią wodę do wysokości ¾ słoików i podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia. Od momentu zagotowania pasteryzuj ogórki przez 15 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Proces pasteryzacji wykonuje się zawsze, przygotowując przetwory na zimę, ogórki kwaszone, ogórki w occie czy też przetwory z innych warzyw czy owoców. Inna metoda pasteryzacji to pieczenie słoików w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około godzinę.
Pasteryzacja ogórków dodatkowo zabezpiecza słoiki przed rozszczelnieniem się. Nie jest jednak konieczna. Aby słoiki się zamknęły, wystarczy postawić je do góry dnem i poczekać do ostygnięcia. Jednak pasteryzacja daje większą pewność.
Kiszenie czy też kwaszenie ogórków nie nastręczy żadnych trudności nawet osobom mniej doświadczonym kulinarnie. Warto spróbować zrobić ogórki kwaszone samemu ze świeżych ogórków gruntowych, aby w pełni cieszyć się ich smakiem. Ogórki kwaszone są nie tylko smaczne, lecz także prozdrowotne jak wszystkie kiszonki.