Ogórki po cygańsku - prosty przepis na ogórki w pomidorach
Zaopatrzenie domowej spiżarni w przetwory na zimę, umożliwi przygotowanie smacznych potraw, bogatych w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Ogórki zajmują w naszym jadłospisie ważną pozycję. Po zakończonym sezonie na świeże warzywa, chętnie sięgamy po marynaty z ogórków - ogórki korniszony lub ogórki konserwowe. Prezentujemy prosty i szybki przepis na ogórki w pomidorach.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki i pomidory kuszą smakiem – sałatka z ogórków na zimę
We wrześniu kończy się zbiór świeżych ogórków. Mogliśmy przez całe lato cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem. Chociaż nie zawierają wielu witamin, cenimy je za niską kaloryczność i obecność składników mineralnych - potasu, fosforu i wapnia. Domowe przetwory na zimę są sposobem na urozmaicenie codziennego jadłospisu w zdrowe i pozbawione konserwantów dodatki do obiadu lub na kanapki.
Pomidory są warzywami, które dostarczają bogactwa witamin, zwłaszcza C, B, K oraz E. Zawarte w nich minerały, np. potas, wapń, magnez, żelazo i brom - pomagają obniżyć ciśnienie krwi, działają uspokajająco na układ nerwowy i poprawę pracy serca. Przetwory z pomidorów zawierają duże ilości likopenu - przeciwutleniacza, dzięki któremu organizm wolniej się starzeje.
Połączenie świeżych ogórków z pomidorami w jednej potrawie nie jest zalecane, ze względu na obecną w ogórkach askorbinazę – enzym, niwelujący działanie witaminy C. Możemy zapobiec utracie cennej witaminy, dodając do sałatki oliwę z oliwek lub zakwaszając ją sokiem z cytryny lub octem. Problem znika, gdy składnikami sałatki będą ogórki kiszone lub dodana zostanie zaprawa do ogórków konserwowych.
Przepis na ogórki w pomidorach – z przecierem pomidorowym
Ogórki po cygańsku wyróżniają się słodkawo-kwaśnym smakiem, który jest wyróżnikiem polskiej kuchni od najdawniejszych czasów.
Składniki:
- świeże ogórki gruntowe – 3 kg
- cebula – 50 dag
- czosnek – 4 ząbki
- przecier pomidorowy – 500 ml
- ocet – ¼ szklanki
- cukier – ½ szklanki
- olej – ½ szklanki
- sól – 1 łyżka
- przyprawy – do każdego słoika: 3 ziarna pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- Na sałatkę wybieramy zdrowe i nieuszkodzone ogórki. Dokładnie je myjemy. Nie obieramy ze skórki.
- Osuszone ogórki kroimy w grubsze plasterki i przekładamy do miski, do której dodajemy cebulę - obraną z łupin i pokrojoną w drobną kostkę.
- Po zamieszaniu składników, posypujemy je solą i odstawiamy na noc, by puściły sok.
- Po upływie zalecanego czasu, warzywa mieszamy, odcedzamy sok.
- W rondlu zagotowujemy ocet, cukier, przecier pomidorowy i olej. Taką zalewę wlewamy do sałatki i mieszamy. Dolewamy nieco odcedzonego soku, jeśli sałatka jest mało wilgotna.
- Przygotowujemy słoiki. Musimy je dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoika wsypujemy przyprawy i nakładamy sałatkę. Dokładnie dokręcamy nakrętki.
- Pasteryzujemy przetwory około 15 minut.
- Po ostygnięciu, nasze ogórki po cygańsku mogą trafić do domowej spiżarni.
Jeśli preferujemy bardziej wyraziste, ostre smaki, możemy dodać do sałatki więcej octu. Smaczna potrawa stanowi wyborne uzupełnienie mięsnych potraw, dań obiadowych i kolacyjnych. Wystarczy sięgnąć po marynaty z ogórków, by szybko przygotować efektowny dodatek do imprezowych kanapek. Przepisy kulinarne na ogrki po cygańsku to nie jedyna propozycja. Jeśli masz dużo ogórków na przetwory, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki w zalewie musztardowej.
Ogórki po cygańsku na zimę – oryginalny przepis krok po kroku
Cienkie plasterki ogórków, z dodatkiem cebuli, czosnku i przecieru poddaje się obróbce cieplnej, co pozwala wszystkim smakom połączyć się ze sobą w wyjątkowo smaczną całość.
Składniki:
- ogórki gruntowe – 2 kg
- cebula – ½ kg
- czosnek – 4 ząbki
- ocet – ½ szklanki
- cukier – ½ szklanki
- olej – ½ szklanki
- sól – 2 płaskie łyżki stołowe
- przecier pomidorowy – 1 słoik (190 g)
Przygotowanie:
- Ogórki przebieramy, przeznaczając na sałatkę zdrowe sztuki. Obieramy je skórki i ścieramy na tarce, na cienkie plasterki.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Łączymy ją z ogórkami.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki.
- Dodajemy sól, cukier, ocet i olej – wszystko razem mieszamy.
- Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na godzinę, przykrywając ją ściereczką.
- Po upływie zalecanego czasu, sałatkę przekładamy do wysokiego garnka. Wlewamy przecier pomidorowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
- Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut.
- Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy je przez 10 minut.
- Po ostudzeniu, przetwory możemy przenieść do domowej spiżarni.
Ogórki po cygańsku z przecierem pomidorowym są bardzo delikatne. Słodko- kwaśna sałatka podkreśli smak dań mięsnych, makaronu, doda charakteru kanapkom. Możemy dodać do niej czerwoną paprykę, pokrojoną w paseczki, co dodatkowo wzbogaci kolor i smak potrawy. Przepisy kulinarne na ogórki po cygańsku są warte wypróbowania.