Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki marynowane w occie stanowią popularną przystawkę oraz dodatek do kanapek czy dań mięsnych i rybnych. Ogórki konserwowe mają swoich zwolenników, którzy preferują smak nieco mocniejszy od ogórków kiszonych czy małosolnych. Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim. Przekonaj się, że samodzielne wykonanie korniszonów w occie nie jest trudne. Dowiedz się, jaki jest najbardziej popularny przepis na ogórki marynowane w occie. W tym artykule powiemy ci, jak przygotować zalewę do przetworów w occie, jak przygotować ogórki w słoikach na zimę oraz ile pasteryzować słoiki.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Ogórki w occie - co warto wiedzieć?
Ogórki są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Ponadto jest to warzywo niskokaloryczne i odchudzające. Ogórki składają się głównie z wody, dlatego też świetnie nawadniają organizm i nawilżają skórę. O wartości odżywczej ogórków można napisać wiele. Jednak najważniejsze są ich walory smakowe.
W polskiej kuchni można znaleźć rozmaite przepisy kulinarne z wykorzystaniem ogórków. Mamy przepisy na ogórki świeże, które można jeść jako dodatek do sałatek lub w postaci mizerii. Ogórki świetnie nadają się na przetwory na zimę czy też do zjedzenia na bieżąco. Przepisy kulinarne na ogórki kiszone czy też ogórki małosolne stanowią podstawowy element tradycyjnej polskiej kuchni. Równie popularne przepisy na danie z ogórków to ogórki w occie, czyli pikle lub korniszony.
Przepis na ogórki konserwowe wymaga przygotowania zalewy octowej w określonej proporcji. Korniszony to również ogórki w zalewie octowej, z tym że na korniszony wybieramy ogórki małe. Korniszony mogą być również uprzednio zakiszone.
Co jest smaczniejsze - ogórki kiszone czy ogórki w occie? To kwestia gustu. Zarówno ogórki w zalewie octowej, jak i kiszone mają swoich zwolenników. Ogórki w occie są nieco ostrzejsze w smaku. Świetnie nadają się do kanapek z wędliną lub z serem, do dań mięsnych czy też jako przystawka. Korniszony w occie sprawdzają się również jako dodatek do ryb. Pyszna jest sałatka, której składnikiem są ogórki w zalewie octowej. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Przepis na ogórki marynowane w occie
Korniszony w occie wymagają przede wszystkim dobrych ogórków gruntowych. Sezon na ogórki trwa w Polsce w lipcu i sierpniu, kiedy to ogórki są najtańsze i najbardziej dorodne. Jednak ogórki w occie można robić już na wiosnę, kiedy tylko pokażą się ogórki gruntowe w sprzedaży. Ogórki w zalewie octowej warto robić zarówno do bieżącego spożycia, jak też jako przetwory na zimę.
Aby uzyskać twarde i chrupiące korniszony w occie, bardzo ważne są dobrej jakości ogórki. Na korniszony wybieramy małe ogórki, dorodne i twarde, najlepiej jasne w kolorze, gdyż mamy większą pewność, że były uprawiane bez dużej ilości chemii. Dobrze jest kupować ogórki na korniszony u sprawdzonego sprzedawcy.
Przepisy na korniszony wymaga następujących składników:
- ogórki gruntowe,
- zalewa octowa,
- ząbki czosnku,
- gałązki kopru włoskiego,
- biała gorczyca,
- kawałek marchewki,
- jako przyprawy dodajemy liście laurowe, kawałek chrzanu, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego.
Tradycyjny przepis na ogórki marynowane w occie nie jest trudny do wykonania i wygląda następująco:
- umyj ogórki i usuń szypułki,
- przygotuj umyte i wyparzone słoiki,
- na dno słoików ułóż koper, ząbki czosnku i przyprawy,
- ułóż ciasno ogórki przekładając kawałkami marchewki,
- przygotuj zalewę,
- zalej ogórki ostudzoną zalewą,
- zakręć słoje, jeśli ogórki mają być na zimę słoiki należy pasteryzować.
Zalewa do ogórków konserwowych
Tajemnica dobrych ogórków konserwowych tkwi w zalewie. Dlatego też warto znać dobry przepis na zalewie. Zalewa do ogórków konserwowych powinna mieć następujące proporcje na 1 kg ogórków:
- 1 i ½ l wody,
- szklanka octu 10%,
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Przepis na zalewę octową przyda się nie tylko do wykonania ogórków w occie, lecz także do innych potraw w occie. Istnieją różne przepisy na potrawy w occie i do wszystkich stosujemy podobną zalewę octową. Taka sama zalewa posłuży do zrobienia ryb w occie, grzybków w occie, klopsików w occie czy pikli innego rodzaju. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą.
Osoby początkujące często pytają jak długo gotować zalewę. Otóż zalewę należy zagotować i od razu zalewać nią słoiki z ogórkami.
Modyfikując zalewę do ogórków i dodając do niej różne przyprawy, możemy wykonać stworzyć takie warianty ogórków konserwowych, jak ogórki w musztardzie czy ogórki z chili.
Jak zrobić ogórki w zalewie octowej na zimę?
Ogórki konserwowe należą do tradycyjnych przetworów, które robi się w słoikach na zimę. Słoiki z ogórkami muszą jednak przetrwać długi okres przechowywania. Dlatego też należy je pasteryzować, aby się dobrze zassały i nie otworzyły samoistnie.
Niektóre przepisy podają, że ogórki konserwowe należy tylko odpowietrzyć. W tym celu wystarczy słoiki zakręcić i odstawić na góry dnem do wystygnięcia. Jednak, aby mieć pewność, że słoiki przechowywane w piwnicy nie otworzą się należy je pasteryzować. Pasteryzacja polega na podgrzaniu słoików do temperatury 60-100 stopni, aby usunąć bakterie przy zachowaniu walorów smakowych potrawy. Dlatego też warto wiedzieć, ile pasteryzować ogórki w occie w słoikach. W przypadku ogórków konserwowych czas pasteryzacji wynosi 15 minut. Po tym czasie należy dokręcić słoiki, ostudzić i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Wykonanie ogórków w zalewie octowej nie jest skomplikowane i mogą się z tym zadaniem zmierzyć także osoby o mniejszym doświadczeniu kulinarnym. Warto spróbować, aby zimą cieszyć się smakiem chrupiących i aromatycznych korniszonów. Przepis ten warto poznać również dlatego, że zalewę octową można wykorzystać również do przepisów na inne marynowane przetwory. Świetny pomysł na ogórki w occie to także sałatka z ich dodatkiem.