Przetwory z ogórków - inspiracje

W kuchni polskiej ogórki zajmują poczesne miejsce. Jemy je nie tylko w postaci surowej do sałatek, do kanapek czy jako mizeria, ale przede wszystkim korzystamy z dobrodziejstw ogórków w postaci przetworów i kiszonek. Ogórki kiszone stanowią flagowe danie kuchni polskiej. Są nie tylko zdrowe, lecz także łatwe do wykonania. Jeśli trzymamy ogórki krócej w zalewie solnej, otrzymamy smaczne i delikatne w smaku ogórki małosolne. Drugim rodzajem wykorzystania ogórków do przetworów jest konserwowanie w zalewie octowej, dzięki czemu otrzymamy ogórki konserwowe. Ogórki w occie możemy zrobić zarówno do jedzenia na bieżąco, jak i na zimę do słoików.

Zarówno ogórki kiszone, jak i pikle z ogórków dostępne są w sprzedaży cały rok. Jednak nikogo nie trzeba przekonywać, że przetwory z ogórków wykonane samemu są znacznie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Niestety świeże ogórki gruntowe nadające się do przetworów oraz koper dostępne są tylko w sezonie letnim. Dlatego też warto wykorzystać sezonowe ogórki aby zrobić pikle z ogórków do słoików na zimę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.

Ogórki z chili - ciekawy pomysł na pikle z ogórków

Osobom lubiącym pikantne potrawy spodoba się przepis na ogórki z chili, który stanowi wariant ogórków konserwowych, czyli pikli. Ogórki z chili robimy tak samo, jak inne ogórki marynowane w zalewie octowej. Tajemnica tkwi w zalewie, którą sporządzamy z 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, pół szklanki wody i 6 łyżek oleju. Aby powstały pikantne ogórki z chili, do zalewy dodajemy 2 łyżeczki chili w proszku.

Ogórki z chili robimy zazwyczaj do słoików na zimę, szczególnie że pikle stanowią urozmaicenie świątecznego stołu. Czas, w którym ogórki z chili są przechowywane, sprawia, że ogórki przejdą smakiem octu i przypraw. Do tego celu będziemy potrzebowali sporej ilości słoików typu twist lub weki. Słoiki muszą być dobrze umyte i wyparzone. Zaś nakrętki muszą być dobrej jakości. Jeśli zakrętki używane do poprzednich przetworów mają jakieś uszkodzenia, wygięcia lub są pordzewiałe, należy je wyrzucić i zastąpić nowymi. W przeciwnym razie słoiki mogą się rozszczelnić, co spowoduje zepsucie się naszych przetworów.

Ogórki kroimy na kawałki, zasypujemy solą i odstawiamy kilka godzin. Po tym czasie odlewamy wodę. Dodajemy rozdrobniony czosnek, zalewamy całość zalewą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie umieszczamy w słoikach, zalewamy zalewą i pasteryzujemy.

Pasteryzacja usuwa bakterie nie niszcząc przy tym smaku potrawy. Istnieje kilka sposobów pasteryzacji słoików. Tradycyjnie słoiki umieszczamy w dużym garnku z dnem wyłożonym ściereczką. Słoiki wkładamy do garnka tak aby nie dotykały się nawzajem i nie dotykały brzegów garnka. Zalewamy wodą do wysokości ¾ słoików i gotujemy. Od momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 15 minut.

Inny sposób pasteryzacji polega na zapieczeniu słoików w piekarniku w temperaturze 100% przez 1 godzinę. Możemy również zrobić ogórki z chili bez pasteryzowania. Wystarczy wtedy tylko zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce. Pasteryzacja daje nam większą pewność, że słoiki się nie rozszczelnił. Jednak zalewa octowa konserwuje bardzo dobrze, tak że ogórki bez pasteryzowania także się przechowają. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki kanapkowe?

Ogórki chili w słoiku
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami

Przepis na ogórki z chili krok po kroku

Przepis na ogórki z chili wymaga przygotowania następujących składników:

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru

Ogórki z chili i czosnkiem będą bardziej aromatyczne, jeśli dodamy dodatkowe przyprawy jak liść laurowy i ziele angielskie. Jedna łyżeczka chili sprawi, że uzyskamy ogórki na ostro. Ktoś kto lubi mocniejsze ogórki na ostro może dodać więcej chili. Jeśli chcesz, aby ogórki były mniej pikantne, użyj mniej chili.

Przepis na ogórki z chili nie jest trudny do wykonania i nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w robieniu przetworów z powodzeniem sobie poradzą. Wystarczy postępować według niżej opisanych kroków:

  • umyte ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części,
  • umieszczamy ogórki w dużym naczyniu, posypujemy solą i odstawiamy na około 6 godzin, aby puściły sok,
  • robimy zalewę z octu, cukru i oleju,
  • po 6 godzinach wylewamy powstałą wodę z ogórków,
  • dodajemy czosnek przetarty przez praskę, chili i pieprz,
  • gotujemy zalewę i gorącą wlewamy do ogórków,
  • pozostawiamy ogórki na 12 godzin,
  • po tym czasie ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą tak aby przykryła ogórki,
  • zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

Ogórki w zalewie octowej z innymi dodatkami

W podobny sposób możemy wykonać ogórki w zalewie z innymi dodatkami, na przykład ogórki z curry czy ogórki z kurkumą. Popularne są również przepisy na ogórki w zalewie z miodem lub z musztardą.

Ogórki z innymi dodatkami różnią się składem zalewy. Do ogórków z chili robimy zalewę z octu, soli, cukru i oleju. Natomiast tradycyjna zalewa do ogórków w occie z różnymi dodatkami lub bez zawiera więcej wody. Proporcje wynoszą mniej więcej 1 szklanka octu na 4 szklanki wody. Możemy dodać niewielką ilość oleju. Taka ilość zalewy starczy na mniej więcej 2 kg ogórków.

Aby zrobić pikantne ogórki w zalewie z musztardą, dodaj do zalewy 3-5 łyżek musztardy. Możemy zastosować musztardę sarepską lub musztardę francuską lub też inne rodzaje musztardy.

Innym wariantem ogórków w zalewie są ogórki z miodem. W tym przypadku do zalewy dodajemy pół szklanki miodu. Wbrew pozorom tak przyrządzone ogórki nie będą słodkie, lecz słodko-kwaśne.

Ogórki z chili ze świeżą papryczką

W przepisie na ogórki pikantne wykorzystujemy chili w proszku. Jeśli chcemy wykonać ogórki z chili ze świeżą papryczką robimy zalewę taką jak do ogórków w occie i jest to zupełnie inny przepis. Obecność ostrej papryczki chili sprawia, że ogórki będą lekko pikantne. Możemy później wykorzystać do dań zarówno ogórki jak i papryczkę.

Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami

Aby zrobić ogórki z chili do słoików, potrzebne będą następujące składniki:

  • koper do kiszenia ogórków
  • papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • korzeń chrzanu
  • marchewka
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 pieprze ziarniste
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

Zalewę wykonujemy z następujących składników:

  • 10 szklanek wody
  • pół litra octu
  • niepełne 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek soli

Do słoików wkładamy koper i przyprawy. Ogórki układamy pionowo w słoikach dodając do każdego papryczkę chili. Z podanych składników robimy zalewę, gotujemy i gorącą zalewamy słoiki tak aby pokryć ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Ogórki z chili i czosnkiem - sałatka

Ogórki pikantne stanowią świetny dodatek do sałatki. Sałatka z ogórkami konserwowymi idealnie nadaje się na imprezę czy też świąteczny stół. Przepisów na sałatki z pikantnymi ogórkami jest mnóstwo i możemy tu wykorzystać naszą kreatywność. Ogórki konserwowe świetnie pasują do tradycyjnej sałatki ziemniaczanej.

Możemy zrobić również gotową sałatkę z ogórków z chili i czosnkiem do słoików na zimę. Do sałatki potrzebne będą takie same składniki jak do ogórków z chili. Możemy jej zrobić dowolną ilość, dlatego ważne są proporcje. Na 1 kg ogórków potrzebne będą:

  • 2 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • ¾ szklanki octu,
  • 40 ml oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka chili.

Sałatkę z ogórków robimy dokładnie tak samo jak podano w powyższym przepisie na ogórki z chili, z tym że ogórki należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na zakończenie słoiki z sałatką należy pasteryzować przez 3 minuty. Potem słoiki zakręcamy i odstawiamy odwrócone do góry dnem do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Aby zrobić smaczne i aromatyczne ogórki z chili do słoików nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych ani dużo czasu. Przepis na pikantne ogórki jest prosty i łatwy do wykonania. Dzięki temu możemy zachować smak letnich ogórków na zimowe wieczory. Ogórki z chili i czosnkiem jako przetwory do słoików na zimę sprawdzą się idealnie.

ikona podziel się Przekaż dalej