Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
W okresie jesiennym i zimowym bardzo często wykorzystywane są wcześniej przygotowane domowe przetwory. Do takich przetworów należą między innymi ogórki z curry, ogórki z kurkumą, ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki w occie, ogórki w chili, ogórki w musztardzie i wiele innych. Zobaczmy zatem, jak zrobić pyszne przetwory na zimę, którymi są ogórki z curry.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Przepis na ogórki w zalewie curry z selerem oraz chili
Przepis I na ogórki w zalewie curry
Ogórki z curry są tak samo popularnymi przetworami, jak ogórki konserwowe w słoikach. Bardzo często wykorzystuje się je do obiadów i jako zagryzkę. Warto poznać przepisy na te przetwory i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem nie tylko w okresie zimowym, ale również przez cały rok.
Ogórki w zalewie curry z selerem to dość wyjątkowy przepis, który ma doskonały smak z delikatną nutą selera.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- 2 cebule.
Na zalewę należy przygotować:
- 1 l wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 1,5 łyżki soli,
- 3 łyżki curry.
Dodatkowo trzeba przygotować przyprawy:
- listki selera,
- gorczycę.
W zależności od tego, jak intensywny chcemy otrzymać posmak selera, wtedy wsadzamy odpowiednią ilość liści. W przepisie podana jest opcjonalna ilość tego składnika.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy dokładnie i wysuszamy.
- Obrane warzywa kroimy w słupki, solimy i zostawiamy na około 1,5 godziny.
- Wodę, cukier, sól, ocet i curry wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
- Następnie ściągamy je z ognia do ostudzenia.
- Do słoików musimy włożyć po listku selera, trochę ziarenek gorczycy, plaster cebuli i pokrojone w słupki ogórki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
- Zalewę mieszamy i zalewamy nią ogórki.
- Po zakręceniu słoików ogórki pasteryzujemy przez około 7 do 10 minut.
Tak przygotowane ogórki w curry jako przetwory na zimę staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ten przepis przeznaczony jest na około 8 słoików o pojemności 300 ml.
Przepis II na ogórki w zalewie curry z chilli w occie
Ogórki z curry i chili to bardzo prosty przepis na przepyszne przetwory, które zadowolą każdego, kto lubi poczuć delikatną i pikantną nutę w potrawach.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 1 ostra papryczka chili,
- 1 szklanka octu,
- 5 szklanek wody,
- 3 łyżeczki curry,
- gorczyca,
- ziarnisty pieprz czarny,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki soli,
- 1,5 szklanki cukru.
Przygotowując składniki, należy pamiętać, że jedna papryczka chili musi być użyta na każdy słoik, a jeśli chodzi o gorczycę, to wsypujemy po jednej łyżeczce do każdego słoika.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie zalewy do ogórków.
- Ocet, wodę, curry, sól i cukier wkładamy do garnka i gotujemy.
- Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w plasterki, które będą grubości mniej więcej 3 mm.
- Do słoików wrzucamy po łyżeczce gorczycy, kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i 2 ziarenka ziela angielskiego.
- W słoikach z przyprawami ciasno upychamy pokrojone ogórki, a między plasterki wkładamy po jednej papryczce na słoik.
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy szczelnie słoiki.
- Słoiki przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Zamiast stawiania do góry dnem można przygotowane słoiki z ogórkami pasteryzować przez około 7 minut. Ogórki staną się wyśmienitą surówką, która często będzie gościła na naszych stołach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki korniszony?
Przepis na ogórki z curry i ogórki z curry po meksykańsku w occie
Przetwory na zimę z wykorzystaniem curry są bardzo popularne. Bez względu na to, co jest do nich dodawane, czy są one z selerem, z paprykami lub innymi dodatkami, cieszą się bardzo wielkim powodzeniem. Ogórki w zalewie curry stają się coraz częściej przygotowanymi przetworami na okresy zimowe, zwłaszcza dlatego, że są one bardzo zdrowym dodatkiem do codziennych obiadów.
Przepis na ogórki curry jest bardzo prosty i nie ma w nim nic złożonego. Wystarczy przygotować kilka słoików i składników, które stworzą doskonałe kompozycje smakowe.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków,
- 3 cebule,
- 2,5 szklanki octu 10%,
- 2 łyżki soli,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki pieprzu mielonego,
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
- 2 łyżki curry,
- 2 łyżki białej gorczycy,
- 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku.
Dobrze, gdy ogórki będą mniejszej wielkości, ponieważ wtedy łatwiej je będzie ułożyć w słoiku.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy bardzo dokładnie i kroimy na kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i ogórki wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na około godzinę.
- Ogórki układamy bardzo ciasno do słoików.
- Z pozostałych składników musimy przygotować zalewę.
- Wszystkie składniki wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
- Przygotowane wcześniej słoiki możemy zalać zalewą i zakręcić.
- Pasteryzujemy przez około 7 minut.
Cebula może być także pokrojona w piórka, wszystko zależy od naszych upodobań. Po tygodniu ogórki z curry są już gotowe do spożycia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.
Ogórki po meksykańsku z curry to bardzo oryginalny przepis na użycie ogórków.
Składniki:
- 6 kg ogórków,
- 7 cebul.
Na zalewę:
- 2 szklanki octu 10%,
- 6 szklanek wody,
- 6 łyżek soli,
- 4 szklanki cukru,
- 4 łyżeczki białej gorczycy,
- 4 łyżeczki ostrej papryki,
- 4 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego.
Jeśli nie przepadamy za cebulą, możemy z niej zrezygnować.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Składniki potrzebne do zalewy mieszamy ze sobą w garnku i gotujemy przez kilka minut.
- Zalewę należy wystudzić.
- Ogórki układamy ściśle i pionowo w słoikach.
- Pomiędzy ogórki i na wierzch wkładamy cebulę.
- Do słoików wlewamy zimną zalewę.
- Na dno garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy na niej zakręcone słoiki.
- Napełniamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików i zagotowujemy.
- Od momentu zagotowania pasteryzujemy około 5 min.
Ten przepis przeznaczony jest na około 14 półlitrowych słoików. Tak przygotowane przetwory na zimę mają dość pikantny smak.
Przepis na ogórki z kurkumą i curry oraz na ogórki w zalewie z octu i curry
Zarówno przepis na ogórki z curry i kurkumą, jak i ten w zalewie z octu jest sposobem, dzięki któremu uzyskamy bardzo pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry z kurkumą, różnią się od tych, które są z selerem, co nie zmienia faktu, że są one doskonałym i zdrowym dodatkiem do różnych potraw.
Ogórki z kurkumą i curry to idealny sposób, jak przygotować wyjątkowe ogórki do słoików.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków,
- 3 szklanki octu spirytusowego,
- 3 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- płaska łyżka ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego,
- 1 niecała łyżka kurkumy,
- 1 niecała łyżka curry,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli kamiennej.
Można użyć odrobiny więcej curry dla intensywności smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy i osuszamy.
- Osuszone ogórki należy pokroić w ćwiartki albo plastry.
- Do słoików ciasno układamy ogórki.
- Zagotowujemy w garnku wodę z octem, curry, kurkumą, cukrem, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy je.
- Pasteryzujemy przez około 15 minut.
Ważne jest, by słoiki były bardzo dobrze zakręcone. Podczas mycia ogórków warto skorzystać z miękkiej szczoteczki. Tak przygotowane ogórki są chrupiące, a w smaku lekko pikantne, słodkie, a dodatkowo lekko kwaskowe.
Ogórki w zalewie z octu i curry to jeszcze jeden przepis, który warto poznać.
Składniki:
- 2 kg ogórków.
Do zalewy:
- 5 cebul,
- 1 l wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 1,5 szklanki octu,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżeczki curry.
Wystarczy, gdy użyjemy 3 cebul.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy i kroimy w słupki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki włożone do słoików i zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez około 5 minut.
Ogórki z curry to przepis, który zadowoli wszystkich.
Przetwory na zimę, którymi są ogórki z curry, są bardzo pysznymi dodatkami do obiadów oraz jako zakąski, które zasmakują każdemu, kto lubi smak curry. Przepisy na te zimowe przetwory są bardzo proste i nie wymagają dużej wiedzy kulinarnej. Warto więc zaopatrzyć się w kilka słoików tych wyjątkowych produktów na zimę.