Przepis na ogórki w zalewie curry z selerem oraz chili

Przepis I na ogórki w zalewie curry

Ogórki z curry są tak samo popularnymi przetworami, jak ogórki konserwowe w słoikach. Bardzo często wykorzystuje się je do obiadów i jako zagryzkę. Warto poznać przepisy na te przetwory i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem nie tylko w okresie zimowym, ale również przez cały rok.

Ogórki w zalewie curry z selerem to dość wyjątkowy przepis, który ma doskonały smak z delikatną nutą selera.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 2 cebule.

Na zalewę należy przygotować:

  • 1 l wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3 łyżki curry.

Dodatkowo trzeba przygotować przyprawy:

  • listki selera,
  • gorczycę.

W zależności od tego, jak intensywny chcemy otrzymać posmak selera, wtedy wsadzamy odpowiednią ilość liści. W przepisie podana jest opcjonalna ilość tego składnika.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy dokładnie i wysuszamy.
  • Obrane warzywa kroimy w słupki, solimy i zostawiamy na około 1,5 godziny.
  • Wodę, cukier, sól, ocet i curry wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  • Następnie ściągamy je z ognia do ostudzenia.
  • Do słoików musimy włożyć po listku selera, trochę ziarenek gorczycy, plaster cebuli i pokrojone w słupki ogórki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
  • Zalewę mieszamy i zalewamy nią ogórki.
  • Po zakręceniu słoików ogórki pasteryzujemy przez około 7 do 10 minut.

Tak przygotowane ogórki w curry jako przetwory na zimę staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ten przepis przeznaczony jest na około 8 słoików o pojemności 300 ml.

Przepis II na ogórki w zalewie curry z chilli w occie

Ogórki z curry i chili to bardzo prosty przepis na przepyszne przetwory, które zadowolą każdego, kto lubi poczuć delikatną i pikantną nutę w potrawach.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 1 szklanka octu,
  • 5 szklanek wody,
  • 3 łyżeczki curry,
  • gorczyca,
  • ziarnisty pieprz czarny,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 szklanki cukru.

Przygotowując składniki, należy pamiętać, że jedna papryczka chili musi być użyta na każdy słoik, a jeśli chodzi o gorczycę, to wsypujemy po jednej łyżeczce do każdego słoika.

Ogórki z curry w słoiku jako przetwory na zimę oraz najlepsze przepisy na ogórki w zalewie curry lub z innymi dodatkami
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie zalewy do ogórków.
  • Ocet, wodę, curry, sól i cukier wkładamy do garnka i gotujemy.
  • Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w plasterki, które będą grubości mniej więcej 3 mm.
  • Do słoików wrzucamy po łyżeczce gorczycy, kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • W słoikach z przyprawami ciasno upychamy pokrojone ogórki, a między plasterki wkładamy po jednej papryczce na słoik.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy szczelnie słoiki.
  • Słoiki przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Zamiast stawiania do góry dnem można przygotowane słoiki z ogórkami pasteryzować przez około 7 minut. Ogórki staną się wyśmienitą surówką, która często będzie gościła na naszych stołach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki korniszony?

Przepis na ogórki z curry i ogórki z curry po meksykańsku w occie

Przetwory na zimę z wykorzystaniem curry są bardzo popularne. Bez względu na to, co jest do nich dodawane, czy są one z selerem, z paprykami lub innymi dodatkami, cieszą się bardzo wielkim powodzeniem. Ogórki w zalewie curry stają się coraz częściej przygotowanymi przetworami na okresy zimowe, zwłaszcza dlatego, że są one bardzo zdrowym dodatkiem do codziennych obiadów.

Przepis na ogórki curry jest bardzo prosty i nie ma w nim nic złożonego. Wystarczy przygotować kilka słoików i składników, które stworzą doskonałe kompozycje smakowe.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 cebule,
  • 2,5 szklanki octu 10%,
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
  • 2 łyżki curry,
  • 2 łyżki białej gorczycy,
  • 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku.

Dobrze, gdy ogórki będą mniejszej wielkości, ponieważ wtedy łatwiej je będzie ułożyć w słoiku.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy bardzo dokładnie i kroimy na kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i ogórki wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na około godzinę.
  • Ogórki układamy bardzo ciasno do słoików.
  • Z pozostałych składników musimy przygotować zalewę.
  • Wszystkie składniki wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  • Przygotowane wcześniej słoiki możemy zalać zalewą i zakręcić.
  • Pasteryzujemy przez około 7 minut.

Cebula może być także pokrojona w piórka, wszystko zależy od naszych upodobań. Po tygodniu ogórki z curry są już gotowe do spożycia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.

Ogórki po meksykańsku z curry to bardzo oryginalny przepis na użycie ogórków.

Składniki:

  • 6 kg ogórków,
  • 7 cebul.

Na zalewę:

  • 2 szklanki octu 10%,
  • 6 szklanek wody,
  • 6 łyżek soli,
  • 4 szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki białej gorczycy,
  • 4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 4 łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego.

Jeśli nie przepadamy za cebulą, możemy z niej zrezygnować.

Ogórki z curry w słoiku  wkładane przez kobietę do słoików jako przetwory na zimę oraz najlepsze przepisy na ogórki w zalewie curry
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Składniki potrzebne do zalewy mieszamy ze sobą w garnku i gotujemy przez kilka minut.
  • Zalewę należy wystudzić.
  • Ogórki układamy ściśle i pionowo w słoikach.
  • Pomiędzy ogórki i na wierzch wkładamy cebulę.
  • Do słoików wlewamy zimną zalewę.
  • Na dno garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy na niej zakręcone słoiki.
  • Napełniamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików i zagotowujemy.
  • Od momentu zagotowania pasteryzujemy około 5 min.

Ten przepis przeznaczony jest na około 14 półlitrowych słoików. Tak przygotowane przetwory na zimę mają dość pikantny smak.

Przepis na ogórki z kurkumą i curry oraz na ogórki w zalewie z octu i curry

Zarówno przepis na ogórki z curry i kurkumą, jak i ten w zalewie z octu jest sposobem, dzięki któremu uzyskamy bardzo pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry z kurkumą, różnią się od tych, które są z selerem, co nie zmienia faktu, że są one doskonałym i zdrowym dodatkiem do różnych potraw.

Ogórki z kurkumą i curry to idealny sposób, jak przygotować wyjątkowe ogórki do słoików.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 szklanki octu spirytusowego,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • płaska łyżka ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego,
  • 1 niecała łyżka kurkumy,
  • 1 niecała łyżka curry,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Można użyć odrobiny więcej curry dla intensywności smaku.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy i osuszamy.
  • Osuszone ogórki należy pokroić w ćwiartki albo plastry.
  • Do słoików ciasno układamy ogórki.
  • Zagotowujemy w garnku wodę z octem, curry, kurkumą, cukrem, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy je.
  • Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Ważne jest, by słoiki były bardzo dobrze zakręcone. Podczas mycia ogórków warto skorzystać z miękkiej szczoteczki. Tak przygotowane ogórki są chrupiące, a w smaku lekko pikantne, słodkie, a dodatkowo lekko kwaskowe.

Ogórki w zalewie z octu i curry to jeszcze jeden przepis, który warto poznać.

Składniki:

  • 2 kg ogórków.

Do zalewy:

  • 5 cebul,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki curry.

Wystarczy, gdy użyjemy 3 cebul.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy i kroimy w słupki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki włożone do słoików i zakręcamy.
  • Pasteryzujemy przez około 5 minut.

Ogórki z curry to przepis, który zadowoli wszystkich.

Przetwory na zimę, którymi są ogórki z curry, są bardzo pysznymi dodatkami do obiadów oraz jako zakąski, które zasmakują każdemu, kto lubi smak curry. Przepisy na te zimowe przetwory są bardzo proste i nie wymagają dużej wiedzy kulinarnej. Warto więc zaopatrzyć się w kilka słoików tych wyjątkowych produktów na zimę.

ikona podziel się Przekaż dalej