Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki z kurkumą to bardzo dobre rozwiązanie na zimę, dzięki któremu nawet w tym okresie będzie można skorzystać z niedostępnych czasowo ogórków. Sałatka z ogórków to doskonały dodatek do obiadów oraz jako przekąska. Warto więc poznać przepisy, które pozwolą nam na zrobienie tych pysznych przetworów na różne sposoby.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Przepis na ogórki pikle z kurkumą
Przepis I na przetwory z ogórków z kurkumą
Przetwory z ogórków z kurkumą są bardzo popularne ze względu na ich wyjątkowy smak. Obecnie dostępnych jest bardzo dużo receptur, które pozwalają na to, by zalewa do ogórków konserwowych była wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Zobaczmy więc, jak wyglądają te przepisy kulinarne.
Ogórki z kurkumą są równie popularne, jak ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki w chili, ogórki w occie czy także ogórki w musztardzie. Poznajmy więc pierwszy przepis.
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych,
- 6 szklanek wody,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- kilka liści selera,
- 1 szklanka octu,
- 1 cebula,
- 400 g cukru,
- 3 łyżki soli,
- 15 g kurkumy.
Jeśli nie jesteśmy miłośnikami cebuli, możemy ją pominąć.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy dokładnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki.
- Z wody, octu, kurkumy i soli przygotowujemy zalewę, którą trzeba zagotować.
- Na dno słoików wkładamy liście selera i wsypujemy gorczycę.
- Krojone ogórki możemy teraz ciasno włożyć do słoików, a na wierzch układamy plastry cebuli.
- Ogórki zalewamy przestudzoną, a najlepiej zimną zalewą i zakręcamy słoiki.
- Słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 10 minut.
Ogórki z kurkumą będą gotowe po około 2 tygodniach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Przepis II na przetwory z ogórków z kurkumą
Kolejny przepis jest bardzo zbliżony do poprzedniego. Przepisy na te przetwory nie różnią się dużo między sobą, a zazwyczaj dodawany jest jakiś dodatkowy składnik lub zmieniane są proporcje.
Składniki:
- małe ogórki gruntowe,
- ziele angielskie,
Na zalewę:
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki gorczycy,
- 1 szklanka cukru.
Jeśli chodzi o ziele angielskie, to do każdego słoika wsypujemy po dwa ziarenka.
Jak przygotować przetwory z ogórków z kurkumą?
- Wszystkie składniki, które potrzebne są do zalewy, wsadzamy do garnka i zagotowujemy.
- Ogórki myjemy dokładnie i obieramy ze skórki.
- Teraz można je już wsadzić do słoików, a później do każdego dodać 2 ziarenka ziela angielskiego.
- Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą i szczelnie zakręcamy.
- Gotowe przetwory wkładamy do garnka i pasteryzujemy w nim przez około 3, maksymalnie 5 minut.
Ogórki z kurkumą są doskonałym dodatkiem do różnych obiadów i zachwycają swoim smakiem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki korniszony?
Ogórki z kurkumą z dodatkiem kopru
Ogórki konserwowe w słoikach są bardzo lubianymi przetworami, które towarzyszą nam w ciągu całego roku. Składniki, które do nich dodajemy, nadadzą im wyjątkowy smak. Koper to bardzo często stosowany składnik, dzięki któremu przyrządzane ogórki są apetyczne i mają piękny zapach.
Pierwszy przepis jest bardzo prosty i poradzą sobie z nim nawet laicy w dziedzinie kulinarnej. Zobaczmy zatem, w jaki sposób zrobić przetwory z ogórków z kurkumą z dodatkiem kopru.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
Na zalewę należy przygotować:
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1,5 łyżeczki kurkumy.
Przyprawy:
- czosnek,
- koper,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie.
Czosnek nie jest koniecznym rozwiązaniem, które musimy zastosować przy robieniu tych ogórków, ale korzystając z niego, ogórki pikle z kurkumą będą lepsze w smaku.
Przygotowanie:
- Gdy robimy ogórki z kurkumą, musimy zacząć od dokładnego umycia ogórków.
- Do wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy. Do każdego z nich musimy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i gałązkę kopru.
- Ogórki kroimy w ćwiartki i układamy do słoików.
- Składniki do zalewy wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
- Zalewę musimy przestudzić, a następnie zalać nią ogórki.
- Słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 5 do 7 minut.
Tak przygotowane ogórki z kurkumą można zostawić na zimę lub spożyć po około 2 tygodniach od pasteryzacji. Będą one doskonałe jako sałatka z ogórków do obiadu.
Kolejny przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Warto jednak poznać oba przepisy i wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Zobaczmy więc, jak zrobiona jest zalewa do ogórków konserwowych, do których używamy gałązki kopru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.
Składniki:
- 3 kg ogórków.
Na zalewę:
- 6 szklanek wody,
- 2 i 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 1,5 łyżki soli kamiennej (pamiętajmy, by były to płaskie łyżeczki),
- 3 łyżeczki kurkumy.
Do każdego słoika:
- 1 gałązka kopru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 6 ziarenek pieprzu zielonego,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
Wszystkie wymienione składniki dodają bardzo aromatycznego zapachu oraz wyjątkowego smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na 4 do 6 części.
- Do każdego słoika wkładamy po gałązce kopru, przekrojonego na pół ząbka czosnku, gorczycę, liść laurowy, ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego.
- Krojone ogórki wkładamy do słoików wypełnionych przyprawami.
- Do garnka wlewamy wodę, a później dodajemy cukier, ocet, kurkumę i sól kamienną.
- Całość mieszamy i zagotowujemy.
- Ogórki zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy słoiki.
- Gotowe ogórki z kurkumą pasteryzujemy przez około 10 minut.
To na ile części pokroimy ogórki, zależy od ich wielkości. Przetwory z ogórków z kurkumą na zimę są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak zadowoli każdego.
Inne przepisy na ogórki z kurkumą
Warto poznać jeszcze inne rozwiązania, które można wykorzystać do przygotowania tych przetworów. Wszystkie przepisy różnią się między sobą proporcjami i różnorodnością składników. Dlatego warto również poznać jeden dodatkowy sposób na przyrządzenie tego specyfiku, a są nim ogórki z kurkumą i curry.
Ogórki z kurkumą i curry to bardzo specyficzny przepis, który niestety nie każdemu odpowiada. Jest on bardzo dobry dla osób, które lubią lekko pikantne rozwiązania kulinarne. Zapoznajmy się więc z tym, jak wykonać te pyszne ogórki.
Składniki na przepis:
- 2,5 kg ogórków,
- 3 szklanki octu spirytusowego,
- 3 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- niecała łyżka ziela angielskiego,
- 2/3 łyżki pieprzu ziarnistego,
- 1 niecała łyżka kurkumy,
- 1 niecała łyżka curry,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli kamiennej.
W momencie, gdy chcemy, aby nasze ogórki z kurkumą miały bardziej intensywny smak, możemy dodać całą łyżeczkę curry i kurkumy.
Przygotowanie:
- Robiąc przetwory z ogórków z kurkumą, zaczynamy od umycia i obrania ze skórki ogórków.
- Następnie kroimy ogórki w plastry lub w słupki.
- Z octu, wody, kurkumy, cukru i soli gotujemy zalewę.
- Na dnie słoików układamy liście selera i wsypujemy gorczycę.
- Układamy pokrojone ogórki w słoikach, a na wierzch wsadzamy plastry cebuli.
- Zalewa do ogórków konserwowych musi być zimna podczas zalewania.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.
Po 2 tygodniach ogórki pikle z kurkumą są gotowe do jedzenia.
Przepisy na ogórki z kurkumą są bardzo proste i nie wymagają dużej wiedzy i praktyki. Wystarczy przygotować tylko odpowiednie składniki i trzymać się przepisów. Przepisy kulinarne są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Sałatka z ogórków sprawdzi się doskonale do obiadu.