Przepis na ogórki pikle z kurkumą

Przepis I na przetwory z ogórków z kurkumą

Przetwory z ogórków z kurkumą są bardzo popularne ze względu na ich wyjątkowy smak. Obecnie dostępnych jest bardzo dużo receptur, które pozwalają na to, by zalewa do ogórków konserwowych była wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Zobaczmy więc, jak wyglądają te przepisy kulinarne.

Ogórki z kurkumą są równie popularne, jak ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki w chili, ogórki w occie czy także ogórki w musztardzie. Poznajmy więc pierwszy przepis.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • kilka liści selera,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 cebula,
  • 400 g cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 15 g kurkumy.

Jeśli nie jesteśmy miłośnikami cebuli, możemy ją pominąć.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy dokładnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki.
  • Z wody, octu, kurkumy i soli przygotowujemy zalewę, którą trzeba zagotować.
  • Na dno słoików wkładamy liście selera i wsypujemy gorczycę.
  • Krojone ogórki możemy teraz ciasno włożyć do słoików, a na wierzch układamy plastry cebuli.
  • Ogórki zalewamy przestudzoną, a najlepiej zimną zalewą i zakręcamy słoiki.
  • Słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Ogórki z kurkumą będą gotowe po około 2 tygodniach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.

Przepis II na przetwory z ogórków z kurkumą

Kolejny przepis jest bardzo zbliżony do poprzedniego. Przepisy na te przetwory nie różnią się dużo między sobą, a zazwyczaj dodawany jest jakiś dodatkowy składnik lub zmieniane są proporcje.

Składniki:

  • małe ogórki gruntowe,
  • ziele angielskie,

Na zalewę:

  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 1 szklanka cukru.

Jeśli chodzi o ziele angielskie, to do każdego słoika wsypujemy po dwa ziarenka.

Jak przygotować przetwory z ogórków z kurkumą?

  • Wszystkie składniki, które potrzebne są do zalewy, wsadzamy do garnka i zagotowujemy.
  • Ogórki myjemy dokładnie i obieramy ze skórki.
  • Teraz można je już wsadzić do słoików, a później do każdego dodać 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą i szczelnie zakręcamy.
  • Gotowe przetwory wkładamy do garnka i pasteryzujemy w nim przez około 3, maksymalnie 5 minut.

Ogórki z kurkumą są doskonałym dodatkiem do różnych obiadów i zachwycają swoim smakiem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki korniszony?

Ogórki z kurkumą przed przygotowaniem w słoiku i na desce oraz najlepsze przepisy na przetwory z ogórków z kurkumą
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę

Ogórki z kurkumą z dodatkiem kopru

Ogórki konserwowe w słoikach są bardzo lubianymi przetworami, które towarzyszą nam w ciągu całego roku. Składniki, które do nich dodajemy, nadadzą im wyjątkowy smak. Koper to bardzo często stosowany składnik, dzięki któremu przyrządzane ogórki są apetyczne i mają piękny zapach.

Pierwszy przepis jest bardzo prosty i poradzą sobie z nim nawet laicy w dziedzinie kulinarnej. Zobaczmy zatem, w jaki sposób zrobić przetwory z ogórków z kurkumą z dodatkiem kopru.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,

Na zalewę należy przygotować:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy.

Przyprawy:

  • czosnek,
  • koper,
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie.

Czosnek nie jest koniecznym rozwiązaniem, które musimy zastosować przy robieniu tych ogórków, ale korzystając z niego, ogórki pikle z kurkumą będą lepsze w smaku.

Przygotowanie:

  • Gdy robimy ogórki z kurkumą, musimy zacząć od dokładnego umycia ogórków.
  • Do wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy. Do każdego z nich musimy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i gałązkę kopru.
  • Ogórki kroimy w ćwiartki i układamy do słoików.
  • Składniki do zalewy wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
  • Zalewę musimy przestudzić, a następnie zalać nią ogórki.
  • Słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 5 do 7 minut.

Tak przygotowane ogórki z kurkumą można zostawić na zimę lub spożyć po około 2 tygodniach od pasteryzacji. Będą one doskonałe jako sałatka z ogórków do obiadu.

Kolejny przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Warto jednak poznać oba przepisy i wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Zobaczmy więc, jak zrobiona jest zalewa do ogórków konserwowych, do których używamy gałązki kopru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.

Składniki:

  • 3 kg ogórków.

Na zalewę:

  • 6 szklanek wody,
  • 2 i 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (pamiętajmy, by były to płaskie łyżeczki),
  • 3 łyżeczki kurkumy.

Do każdego słoika:

  • 1 gałązka kopru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 6 ziarenek pieprzu zielonego,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego.

Wszystkie wymienione składniki dodają bardzo aromatycznego zapachu oraz wyjątkowego smaku.

Ogórki z kurkumą w czasie przygotowywania przetworów oraz najlepsze przepisy na przetwory z ogórków z kurkumą
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na 4 do 6 części.
  • Do każdego słoika wkładamy po gałązce kopru, przekrojonego na pół ząbka czosnku, gorczycę, liść laurowy, ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego.
  • Krojone ogórki wkładamy do słoików wypełnionych przyprawami.
  • Do garnka wlewamy wodę, a później dodajemy cukier, ocet, kurkumę i sól kamienną.
  • Całość mieszamy i zagotowujemy.
  • Ogórki zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy słoiki.
  • Gotowe ogórki z kurkumą pasteryzujemy przez około 10 minut.

To na ile części pokroimy ogórki, zależy od ich wielkości. Przetwory z ogórków z kurkumą na zimę są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak zadowoli każdego.

Inne przepisy na ogórki z kurkumą

Warto poznać jeszcze inne rozwiązania, które można wykorzystać do przygotowania tych przetworów. Wszystkie przepisy różnią się między sobą proporcjami i różnorodnością składników. Dlatego warto również poznać jeden dodatkowy sposób na przyrządzenie tego specyfiku, a są nim ogórki z kurkumą i curry.

Ogórki z kurkumą i curry to bardzo specyficzny przepis, który niestety nie każdemu odpowiada. Jest on bardzo dobry dla osób, które lubią lekko pikantne rozwiązania kulinarne. Zapoznajmy się więc z tym, jak wykonać te pyszne ogórki.

Składniki na przepis:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 szklanki octu spirytusowego,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • niecała łyżka ziela angielskiego,
  • 2/3 łyżki pieprzu ziarnistego,
  • 1 niecała łyżka kurkumy,
  • 1 niecała łyżka curry,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

W momencie, gdy chcemy, aby nasze ogórki z kurkumą miały bardziej intensywny smak, możemy dodać całą łyżeczkę curry i kurkumy.

Przygotowanie:

  • Robiąc przetwory z ogórków z kurkumą, zaczynamy od umycia i obrania ze skórki ogórków.
  • Następnie kroimy ogórki w plastry lub w słupki.
  • Z octu, wody, kurkumy, cukru i soli gotujemy zalewę.
  • Na dnie słoików układamy liście selera i wsypujemy gorczycę.
  • Układamy pokrojone ogórki w słoikach, a na wierzch wsadzamy plastry cebuli.
  • Zalewa do ogórków konserwowych musi być zimna podczas zalewania.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Po 2 tygodniach ogórki pikle z kurkumą są gotowe do jedzenia.

Przepisy na ogórki z kurkumą są bardzo proste i nie wymagają dużej wiedzy i praktyki. Wystarczy przygotować tylko odpowiednie składniki i trzymać się przepisów. Przepisy kulinarne są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Sałatka z ogórków sprawdzi się doskonale do obiadu.

ikona podziel się Przekaż dalej