Ogórki z papryką

Marynowane ogórki

Są proste w wykonaniu a zalewa do nich jest niemal identyczna, jak zalewa do ogórków konserwowych. Wystarczy kupić tylko kilka potrzebnych składników i już można zabrać się do działania!

Lista składników

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szt. czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • ziele angielskie + liście laurowe
  • 1 szklanka olej

Zimą przetwory z ogórków i papryki dostarczą organizmowi wielu niezbędnych składników, zwłaszcza podczas tej chłodnej pory roku. Marynowane ogórki zawierają między innymi dużą ilość witaminy C, A, D, E, K1 oraz niektóre witaminy z grupy B. Chociażby tylko dlatego warto marynować w słoiki ogórki korniszony. A może zainteresuje cię także ten artykuł o ogórkach konserwowych w słoikach?

Marynowane ogórki z papryką – sposób przygotowania

  1. Pokrój ogórki razem ze skórką w plastry, to samo robiąc z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich 2 łyżki soli i odstaw.
  2. Zrób zalewę – może być taka sama, jak zalewa do ogórków konserwowych. Następnie ostudź przygotowany wywar.
  3. Wlej do środka olej, zamieszaj całość i odstaw na ok. 2 godziny – pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać w garnku.
  4. Włóż ogórki do słoików i zalej je zalewą. Pasteryzuj 7 minut od momentu zagotowania słoików. Jeśli szukasz porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.

Ogórki z papryką na… odkwaszenie organizmu?

Przetwory z ogórków i papryki – szczególnie z tych konserwowych – posiadają wiele substancji zasadowych co oznacza, że odkwaszają one organizm! Takimi substancjami są sole mineralne, miedź, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, białko, fluor, a nawet błonnik pokarmowy i węglowodany.

Ogórki z chili

Ogórki korniszony „na ostro”

Ogórki małosolne już się przejadły? Co powiesz na ogórki z chili? To fantastyczna baza do zrobienia sałatki warzywnej, ale i dodatek na każdy imprezowy stół. Przygotowanie takich ogórków nie wymaga zbyt wielkiej wiedzy, zatem… do dzieła!

Lista produktów

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru

Pamiętaj, dobrze umyć warzywa i podzielić je na cztery części. Kiedy już to zrobisz, włóż całość do garnka. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.

Ogórki z chili – sposób przygotowania

  1. Posyp ogórki solą i pozostaw je na 6 godzin.
  2. Odlej zebraną w nich wodę, dodaj czosnek i chili, a następnie wymieszaj całość.
  3. Wlej ocet do osobnego garnka, dodając do niego kolejno cukier i olej. Doprowadź wywar do wrzenia i daj mu wystygnąć.
  4. Zalej ogórki zimną marynatą i zostaw na całą noc.
  5. Następnego dnia ułóż ogórki możliwie ciasno w słoikach. Dolej zalewę i mocno zakręć słoje. Pasteryzuj przez ok. 7 minut od momentu zagotowania.
Ogórki z papryką, a dokładniej ogórki z papryką chili oraz najlepsze przepisy na ogórki z papryką na zimę do słoików
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku

Rozgrzewające przepisy na ogórki z papryką chili

Przetwory z ogórków z papryką chili skutecznie rozgrzeją po powrocie zimą z pracy do domu, a także idealnie podkreślą smak niemal każdego mięsa. Koniecznie zaopatrz się w ich zapas chłodną porą – gwarantujemy, że często będziesz sięgał po nie do spiżarni czy piwnicy!

Ogórki słodko kwaśne z papryką

Ogórkowo-paprykowa wariacja smaków

Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, dobrym uzupełnieniem każdego obiadu mogą stać się ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej. Będziesz potrzebować do przygotowania ich zarówno zalewy, jak i solanki.

Lista składników

1. Słoik

  • 4 kg ogórków
  • 4 czerwone papryki
  • 4 cebule (duże)

2. Solanka

  • 12 szklanek wody
  • 1 garść gorczycy
  • 1 szklanka soli

3. Zalewa

  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 3 i 0,5 szklanki cukru
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Z podanej listy składników wyjdzie około 10 słoików. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?

Ogórki słodko kwaśne z papryką – sposób przygotowania

  1. Zrób solankę i odstaw ją do całkowitego wystygnięcia.
  2. Dokładnie umyj ogórki, przekrój je wzdłuż (najlepiej na pół) i zalej zimną solanką. Odstaw na ok. 2 godziny.
  3. Pokrój cebulę w plastry (lub piórka) i sparz ją.
  4. Ułóż cebulę, paprykę i ogórki w słoikach. Powrzucaj do każdego z nich gorczycę z solanki (w miarę po równej porcji).
  5. Zagotuj wszystkie składniki razem i wrzuć do każdego z nich po 4 ziarnka ziela angielskiego oraz po 6 ziarenek pieprzu z zalewy. Zalej ogórki gorącym wywarem.
  6. Zakręć słoje i pasteryzuj je przez ok. 2 minuty.

Ogórki konserwowe ze słodko-kwaśną zalewą – z czym jeść?

Zazwyczaj wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Ogórki w zalewie słodko kwaśnej z papryką są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych. Ogórki same w sobie to produkty dość niskokaloryczne, ponieważ 100 g zawiera tylko 15 kcal! Konserwowanie ogórków w zalewie słodko-kwaśnej to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości, a także wzmocnienie i uwypuklenie smaku. Co bardzo ważne, jest to niezwykle łatwe! Zatem bez trudu przygotujesz je we własnym domu. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach kiszonych w słoikach.

ikona podziel się Przekaż dalej