Pigwa do herbaty - zobacz najlepsze i proste przepisy
Owoc pigwy jest tak kwaśny i cierpki, że nie nadaje się do jedzenia na surowo. Jednak w przetworach sprawdza się naprawdę świetnie, zwłaszcza konfitura z pigwy do herbaty jest przepyszna. A na dodatek zdrowa i bardziej wartościowa niż cytryna. Poznaj najlepsze przepisy na pigwę do słoików.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwie.
Pigwa do herbaty – dlaczego warto ją polubić?
Pigwa gruszkowa – właściwości i opis
Pigwa gruszkowa czasami mylnie jest kojarzona z owocami pigwowca. Te drugie są drobne i żółte, rosną na ozdobnym, pięknie kwitnącym niskim krzewie. Pigwa gruszkowa to wysokie drzewo, które w naszych warunkach nie zawsze się udaje. Jednakże ma ciekawe owoce – mają gruszkowaty kształt i żółtą skórkę.
W obu przypadkach owoce są bardzo kwaśne i cierpkie, dlatego nie nadają się do spożywania na surowo. Jednak naprawdę warto je jeść, zwłaszcza właśnie owoce właściwej pigwy. Małe gruszeczki to skarbnica witamin – A, B i C. Dodatkowo zawierają także magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź. Dzięki dużej zawartości garbników, flawonoidów i antocyjanów, pigwa ma niezwykłe właściwości. Jest bakteriobójcza i wirusobójcza, świetnie sprawdza się jako środek wspomagający perystaltykę jelit. Ma o wiele więcej pektyn niż jabłka.
Pigwa w słoiku – kiedy warto ją stosować?
Pigwę można przygotować na zimę i regularnie zjadać ją po prostu łyżeczką lub w herbacie zamiast cytryny. Takie połączenie warto polubić – jest nie tylko smaczne, zwłaszcza z dodatkiem łyżeczki miodu, lecz także bardzo zdrowe. Owoc pigwy ma szerokie działanie lecznicze, jednak najbardziej sprawdza się w okresie przeziębień i grypy, jako naturalne wspieranie odporności organizmu.
Dodatkowo powinny po nią sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, ponieważ owoc wspomaga odchudzanie i oczyszcza przewód pokarmowy. Od czasu do czasu pigwa w cukrze powinna być jedzona przez wszystkich, ponieważ wiąże metale ciężkie i umożliwia wyprowadzenie ich przez jelita bez obciążania wątroby. Wiele wskazuje także na to, że ten niezwykły owoc pomaga zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Oczywiście diabetykom nie jest polecana pigwa w cukrze czy mocno dosłodzona konfitura. Można jednak zrobić przetwory z tego owocu, które będą bezpieczne dla cukrzyków.
Przepis na pigwę do herbaty
Pigwa w słoiku bez smażenia
Mało co sprawdzi się do herbaty tak bardzo, jak pigwa w cukrze. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie musisz smażyć owoców. Są one twardawe i mają mnóstwo właściwości typowe dla surowych gruszeczek. Przepis na pigwę do herbaty warto zapamiętać i co roku robić nową porcję. Potrzebujesz:
- 1 kg pigwy,
- 2 szklanki cukru do przetworów,
- 100 ml wody.
Pigwa na zimę powinna być przygotowana w średniej wielkości słoikach, tak by można ją było szybko zjeść. Po otwarciu oczywiście może trochę postać w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka dni czy tydzień. Pigwa w cukrze nie wymaga za wiele czasu.
- Owoce dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj szczoteczką do cytrusów.
- Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze cząstki – plasterki o szerokości mniej więcej 0,5 mm.
- Zagotuj wodę z dodatkiem cukru i mieszaj aż do rozpuszczenia kryształków.
- Ułóż owoce w słoiku i zalej zalewą cukrową.
- Od razu zakręcaj i postaw do góry dnem. Następnie pasteryzuj przez 15-20 minut.
Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze zrobić z tych owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z pigwy.
Konfitura z pigwy do herbaty
Do herbaty często stosuje się konfiturę z pigwy. Można ją użyć do posłodzenia mocnego naparu, zamiast cytryny i cukru. Jeśli dżem jest kwaśny, do niezbyt gorącej herbaty można dodać trochę miodu – wtedy działanie antygrypowe i pobudzające odporność będzie znacznie większe. Konfitura z pigwy w słoiku może być przechowywana przez cały rok, a ty możesz się nią raczyć od czasu do czasu, na przykład, kiedy poczujesz, że bierze cię przeziębienie. Pigwa na zimę nie jest trudna do przygotowania. Potrzebujesz:
- 1-1,5 kg owoców,
- 4 szklanki cukru,
- opcjonalnie 1 łyżka cynamonu.
Tak przygotowana konfitura ma wspaniały, słodko-kwaśny smak i można stosować ją nie tylko do herbaty, lecz także ciast, deserów czy po prostu na kanapkę.
- Owoce umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Startą pulpę zagotuj w niewielkiej ilości wody. Czas gotowania to około 30 minut – aż owoce zmiękną.
- Odcedzoną pigwę przełóż na patelnię, dodaj cukier i nieco cynamonu.
- Ciemnopomarańczowy kolor oznacza, że konfitura jest gotowa.
- Przełóż konfiturę do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Pigwa do herbaty – inne przepisy
Przepis na pigwę do herbaty – suszone owoce
Pigwa na zimę nie musi być słodka. Jeśli nie chcesz jeść wraz z pigwą dużej ilości cukru, możesz spożywać ją w innej formie: suszonych owoców. W ten sposób także możesz przechowywać je bardzo długo i dodawać do herbaty, na przykład takiej zimowej, z cynamonem, goździkami, kardamonem i odrobiną soku z malin. To mikstura rozgrzewająca, która nie pozwoli ci się rozchorować. Przepisy na suszone owoce są bardzo proste. Wystarczy ci kilka owoców, jeśli są duże to tylko 3.
- Umyj pigwę, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- Pokrój owoce w cienkie plasterki.
- Rozłóż na blaszce papier do pieczenia i ułóż cienko plasterki pigwy.
- Wsuń blachę do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni.
- Możesz podsuszyć owoce przez 30-40 minut, a następnie jeszcze dosuszać je na kaloryferze, albo zostawić w piekarniku na jeszcze godzinę w mniejszej temperaturze (około 50 stopni).
Jak zrobić nalewkę z pigwy na zimę
Nalewka z pigwy jest także niezwykle skutecznym środkiem antyprzeziębieniowym. Możesz stosować ją do leczenia przeziębienia lub profilaktycznie w okresie przeziębień, zwłaszcza po wychłodzeniu i zmarznięciu.
- 2 kg owoców,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l wódki,
- 1 kg cukru
Warto przygotować nalewkę, chociaż małą porcję z połowy składników. Dzięki temu w okresie grypowym będzie można się nią wspomagać. Wystarczy 1 łyżeczka do herbaty, aby dostarczyć sobie dużą dawkę leczniczej witaminy C i właściwości antybakteryjnych i antywirusowych.
- Przekrój owoce na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
- Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż pigwę do dużego słoika, zasyp ją dużą ilością cukru.
- Po mniej więcej tygodniu wlej do nastawu spirytus. Nastaw powinien leżakować mniej więcej przez 30 dni w chłodnym miejscu.
- Odcedź owoce, odciśnij z nich sok. Powstały płyn połącz z wódką.
- Przelej do butelek.
Nalewka jest gotowa do stosowania mniej więcej po dwóch miesiącach leżakowania. Wtedy zdąży się przegryźć i zyska na słodkości.