Przetwory z agrestu - najlepsze przepisy krok po kroku na zaprawy z agrestu
Agrest Ribes uva-crispa należy do krzewów owocowych, które chętnie są uprawiane w Polsce dla smacznych owoców - zależnie od odmiany – zielonych, żółtych lub czerwonych. Roślina kwitnie od kwietnia do maja, a duże jagody zbieramy od końca czerwca do sierpnia. Domowe przetwory z agrestu dobrze służą osobom, dbającym o zdrową dietę oraz pragnącym wspomóc pracę oczu. Jeśli zastanawiamy się, co zrobić z agrestu, sięgnijmy po ciekawe przepisy na domowe przetwory. Owoce zawierają pektyny oraz kwasy, co sprawia, że zaprawy z agrestu uzyskują odpowiednią konsystencję i wyrazisty smak. Prezentujemy szybkie i łatwe przepisy na przetwory z agrestu.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o agreście.
Zaprawy z agrestu – przepis na sok z agrestu
Smaczny i aromatyczny sok z agrestu to doskonały sposób na zatrzymanie w butelce letnich smaków. Przechowujemy go, po dokładnej pasteryzacji, w wyprażonych w piekarniku butelkach. Sok wykorzystamy zimą, dodając go napojów, polewając nim galaretki, budynie lub kisiele czy wykorzystują jako bazę do przygotowania wypieków. Owoce agrestu dokładnie myjemy, osączamy i przebieramy, usuwając szypułki. Następnym krokiem jest zmiażdżenie owoców. Umieszczamy je w garnku i zalewamy przegotowaną wodą, utrzymując proporcje: 1 kg miazgi na 1l wody.
Składniki do przygotowania soku:
- ½ kg agrestu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Zalane przegotowaną wodą owoce gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
- Z ugotowanego agrestu wyciskamy sok. Najlepiej uczynić to przez sito, na które nałożymy gazę – przecieramy owoce, używając, np. łyżki. Sok spłynie do naczynia.
- Po ostudzeniu dodajemy cukier, mieszamy całość i gotujemy. Gdy sok zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i jeszcze przez chwilę gotujemy.
- Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików. Naczynia z sokiem pasteryzujemy przez około 20 minut.
Jeśli wolimy zaopatrzyć domową spiżarnię w całe owoce zamknięte w słojach bez dodatku cukru, po ich umyciu i przebraniu wsypujemy je do wyprażonych słoików, wstrząsając naczyniem, by zmieścić jak najwięcej świeżych jagód. Nie napełniamy słoików po sam brzeg, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Owoce pasteryzujemy przez 25 minut. Agrest będzie stanowił smaczny dodatek do deserów i ciasta. Dzięki pasteryzacji mamy pewność, że uzyskamy zdrowe przetwory z agrestu, w których nie rozwiną się żadne drobnoustroje. Pomimo gotowania, zachowane zostaną cenne składniki mineralne, np. potas, fosfor i wapń oraz witaminy – B, B-karoten, E, A i witaminy z grupy B. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sok z agrestu.
Przepis na dżem z agrestu – smaczna i zdrowa zaprawa na zimowe dni
Zanim przystąpimy do przerobienia owoców, należy je przebrać, dokładnie wypłukać i usunąć szypułki. Jeśli chcemy otrzymać gładki dżem, warto pozbyć się pestek, przecierając owoce przez sito. Przechowany w chłodnym i ciemnym miejscu, będzie smacznym dodatkiem do kanapek, naleśników i ciasta. Na dżem najlepiej nadaje się agrest czerwony.
Składniki:
- Agrest czerwony – 2 kg
- Cukier – 1 kg cukru
Przygotowanie:
- Agrest czerwony, w postaci musu, który w łatwy sposób przygotujemy za pomocą blendera, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
- Gotujemy mus na małym ogniu. Po 5. minutach możemy przetrzeć całość przez sito, dzięki czemu dżem nabierze wyjątkowej gładkości.
- Gotujemy agrest przez kolejne 30 minut, do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć. Przez cały czas mieszamy całość drewnianą łyżką.
- Dżem będzie gotowy, gdy przeniesiona na spodek kropla, zacznie krzepnąć.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, od razu zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy słoiki dnem do góry.
Możemy udoskonalić dżem z agrestu poprzez dodanie truskawek. Całe owoce, wypłukane, pozbawione szypułek dodajemy w całości do podgotowanego musu z agrestu i dalej gotujemy według powyższego przepis. Dobrym dodatkiem są także owoce czereśni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z agrestu?
Konfitura z agrestu – przepis na wyśmienitą zaprawę
Na konfiturę przeznaczamy duże owoce agrestu, zwracając uwagę, by były zdrowe i nieprzejrzałe. Wspaniałą konfiturę przyrządzimy z jędrnych jagód - czerwonych, żółtych lub zielonych. Agrest płuczemy i odsączamy, pozbywając się szypułek. Konfitura z agrestu wymaga zastosowania owoców i cukru w proporcjach 1 kg agrestu na 1kg cukru.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukier z wodą należy zagotować, ciągle mieszając. Po odstawieniu z ognia, wkładamy do gorącego syropu agrest i odstawiamy na kilka godzin.
- Po upływie 3-4 godzin, agrest w syropie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy całość w chłodnym miejscu do następnego dnia.
- Na drugi dzień ponownie konfitura powinna być gotowana, do momentu, aż owoce nabiorą przejrzystego wyglądu. Zwracamy uwagę, by gotować owoce na małym ogniu, aby się nie rozgotowały. Wyśmienita konfitura z agrestu powinna zawierać całe owoce.
- Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy mocno nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry.
Przetwory z agrestu są zdrowe i mają ciekawy słodko-kwaskowaty smak. Oprócz najpopularniejszych dżemów, konfitur i soków, możemy z nich przygotować wiele innych zapraw – kompoty, galaretki, owoce w cukrze lub marmolady. Domowe przetwory podkreślą smak deserów oraz potraw wytrawnych – z mięsa lub ryb. Z agrestu można przygotować wspaniałą nalewkę alkoholową - agrestówkę. Sprawdź także ten artykuł o uprawie agrestu czerwonego w ogrodzie.