Zaprawy z agrestu – przepis na sok z agrestu

Smaczny i aromatyczny sok z agrestu to doskonały sposób na zatrzymanie w butelce letnich smaków. Przechowujemy go, po dokładnej pasteryzacji, w wyprażonych w piekarniku butelkach. Sok wykorzystamy zimą, dodając go napojów, polewając nim galaretki, budynie lub kisiele czy wykorzystują jako bazę do przygotowania wypieków. Owoce agrestu dokładnie myjemy, osączamy i przebieramy, usuwając szypułki. Następnym krokiem jest zmiażdżenie owoców. Umieszczamy je w garnku i zalewamy przegotowaną wodą, utrzymując proporcje: 1 kg miazgi na 1l wody.

Składniki do przygotowania soku:

  • ½ kg agrestu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Zalane przegotowaną wodą owoce gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
  2. Z ugotowanego agrestu wyciskamy sok. Najlepiej uczynić to przez sito, na które nałożymy gazę – przecieramy owoce, używając, np. łyżki. Sok spłynie do naczynia.
  3. Po ostudzeniu dodajemy cukier, mieszamy całość i gotujemy. Gdy sok zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i jeszcze przez chwilę gotujemy.
  4. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików. Naczynia z sokiem pasteryzujemy przez około 20 minut.

Jeśli wolimy zaopatrzyć domową spiżarnię w całe owoce zamknięte w słojach bez dodatku cukru, po ich umyciu i przebraniu wsypujemy je do wyprażonych słoików, wstrząsając naczyniem, by zmieścić jak najwięcej świeżych jagód. Nie napełniamy słoików po sam brzeg, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Owoce pasteryzujemy przez 25 minut. Agrest będzie stanowił smaczny dodatek do deserów i ciasta. Dzięki pasteryzacji mamy pewność, że uzyskamy zdrowe przetwory z agrestu, w których nie rozwiną się żadne drobnoustroje. Pomimo gotowania, zachowane zostaną cenne składniki mineralne, np. potas, fosfor i wapń oraz witaminy – B, B-karoten, E, A i witaminy z grupy B. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sok z agrestu.

Przepis na dżem z agrestu – smaczna i zdrowa zaprawa na zimowe dni

Zanim przystąpimy do przerobienia owoców, należy je przebrać, dokładnie wypłukać i usunąć szypułki. Jeśli chcemy otrzymać gładki dżem, warto pozbyć się pestek, przecierając owoce przez sito. Przechowany w chłodnym i ciemnym miejscu, będzie smacznym dodatkiem do kanapek, naleśników i ciasta. Na dżem najlepiej nadaje się agrest czerwony.

Składniki:

  • Agrest czerwony – 2 kg
  • Cukier – 1 kg cukru
Agrestowe przetwory w słoikach
Przetwory z agrestu - najlepsze przepisy krok po kroku na zaprawy z agrestu

Przygotowanie:

  1. Agrest czerwony, w postaci musu, który w łatwy sposób przygotujemy za pomocą blendera, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
  2. Gotujemy mus na małym ogniu. Po 5. minutach możemy przetrzeć całość przez sito, dzięki czemu dżem nabierze wyjątkowej gładkości.
  3. Gotujemy agrest przez kolejne 30 minut, do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć. Przez cały czas mieszamy całość drewnianą łyżką.
  4. Dżem będzie gotowy, gdy przeniesiona na spodek kropla, zacznie krzepnąć.
  5. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, od razu zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy słoiki dnem do góry.

Możemy udoskonalić dżem z agrestu poprzez dodanie truskawek. Całe owoce, wypłukane, pozbawione szypułek dodajemy w całości do podgotowanego musu z agrestu i dalej gotujemy według powyższego przepis. Dobrym dodatkiem są także owoce czereśni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z agrestu?

Konfitura z agrestu – przepis na wyśmienitą zaprawę

Na konfiturę przeznaczamy duże owoce agrestu, zwracając uwagę, by były zdrowe i nieprzejrzałe. Wspaniałą konfiturę przyrządzimy z jędrnych jagód - czerwonych, żółtych lub zielonych. Agrest płuczemy i odsączamy, pozbywając się szypułek. Konfitura z agrestu wymaga zastosowania owoców i cukru w proporcjach 1 kg agrestu na 1kg cukru.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukier z wodą należy zagotować, ciągle mieszając. Po odstawieniu z ognia, wkładamy do gorącego syropu agrest i odstawiamy na kilka godzin.
  2. Po upływie 3-4 godzin, agrest w syropie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy całość w chłodnym miejscu do następnego dnia.
  3. Na drugi dzień ponownie konfitura powinna być gotowana, do momentu, aż owoce nabiorą przejrzystego wyglądu. Zwracamy uwagę, by gotować owoce na małym ogniu, aby się nie rozgotowały. Wyśmienita konfitura z agrestu powinna zawierać całe owoce.
  4. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy mocno nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry.

Przetwory z agrestu są zdrowe i mają ciekawy słodko-kwaskowaty smak. Oprócz najpopularniejszych dżemów, konfitur i soków, możemy z nich przygotować wiele innych zapraw – kompoty, galaretki, owoce w cukrze lub marmolady. Domowe przetwory podkreślą smak deserów oraz potraw wytrawnych – z mięsa lub ryb. Z agrestu można przygotować wspaniałą nalewkę alkoholową - agrestówkę. Sprawdź także ten artykuł o uprawie agrestu czerwonego w ogrodzie.

ikona podziel się Przekaż dalej