Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy krok po kroku
Czeremcha uchodzi za roślinę niejadalną. Czy mimo to można zrobić przetwory z czeremchy? Okazuje się, że ma ona zastosowanie w kuchni, szczególnie w postaci przetworów na zimę. Szczególnie cenne są właściwości soku z czeremchy, który ma ogromną ilość antyoksydantów. Poznaj najciekawsze przepisy na konfiturę i dżem z czeremchy. Przekonaj się, że roślina ta w postaci przetworów na zimę dostarczy ci cennych składników, jak witamina C, sole mineralne czy rutyna.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czeremcha amerykańska - zastosowanie i właściwości
Czeremcha amerykańska czy też czeremcha późna zadomowiła się u nas tak bardzo, że występuje częściej niż rodzima czeremcha pospolita. Czeremcha amerykańska uważana jest za niejadalną, jednak ma ona szereg zastosowań leczniczych i kulinarnych.
Owoce czeremchy zawierają wiele antyoksydantów jak rutyna, witamina C i antocyjany. Mają działanie przeciwbakteryjne, moczopędna i lekko przeczyszczające. Natomiast pestki czeremchy zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też nie należy jeść pestek czeremchy. Robiąc przetwory z czeremchy należy pestki usuwać, co nie jest trudne, gdyż pestki są spore i łatwo się oddzielają.
Co można zrobić z owocu czeremchy? Można go jeść na surowo, jednak ma on gorzkawy smak i w większej ilości działa przeczyszczająco. Dlatego z owocu czeremchy najlepiej zrobić nalewkę lub wino, soki oraz dżemy i galaretki. Z czeremchy robimy głównie przetwory na zimę, gdyż owoce szybko się psują. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat czeremchy.
Właściwości soku z czeremchy
Szczególnie warte zainteresowania są właściwości soku z czeremchy, który najłatwiej zachowuje antyoksydanty. Sok działa wzmacniająco i tonizująco. Odtruwa organizm i chroni przed przeziębieniami. Można go pić z wodą zamiast herbaty.
Przepis na sok z czeremchy
Oczyszczone z ogonków owoce czeremchy zasypujemy cukrem w proporcjach 1:1. Jeśli chcemy mniej słodki napój, można dodać mniej cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy na noc. Następnego dnia podgrzewamy i gorący przecedzamy, by otrzymać klarowny napój. Do soku można dodać wyciśnięty sok z cytryny. Sok przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy na konfitury i dżem z czeremchy na zimę
Owoce czeremchy dojrzewają w połowie sierpnia. Należy się jednak spieszyć ze zbiorem, gdyż czeremcha jest szybko zjadana przez ptaki.
Robiąc przetwory z czeremchy, dobrze jest łączyć ją z innymi owocami z uwagi na jej kwaśny i gorzkawy smak. Dobrym dodatkiem do czeremchy są jabłka, z których można zrobić konfitury i dżemy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie śliwy tarniny?
Na te przetwory z owoców czeremchy będziemy potrzebowali: 3 szklanki przecieru z czeremchy, 2 szklanki cukru i 4 szklanki startych jabłek.
Aby wykonać przecier, zalewamy owoce czeremchy niewielką ilością wody i gotujemy kilka minut. Następnie przecieramy, aby pozbyć się pestek.
Przecier z czeremchy dodajemy do jabłek i smażymy w rondelku około 30 minut. Potem dodajemy cukier i smażymy jeszcze około godzinę. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Zimą pyszny dżem posłuży do kanapek lub jako nadzienie do naleśników.
Przepis ten można modyfikować na różne sposoby. Do przecieru z czeremchy i jabłek można dodać cynamon lub czekoladę. Jeśli chcemy konfiturę z nutą pikanterii, możemy dodać posiekaną papryczkę chili lub starty korzeń imbiru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.
Nalewka z czeremchy - przepis na nalewkę z czeremchy
Jednym ze sposobów zachowania na zimę cennych składników odżywczych czeremchy jest nalewka. Przepisy na nalewki z różnych owoców są podobne. Do wszystkich wykorzystuje się cukier i alkohol.
Potrzebne będą:
- 1 kg owoców czeremchy - dojrzałe bez ogonków
- 400 g cukru
- 700 ml wódki i 300 ml spirytusu
Owoce czeremchy umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po godzinie zalewamy owoce alkoholem i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie odcedzamy nalewkę i rozlewamy do butelek. Nalewka musi dojrzewać w chłodnym miejscu i nadaje się do picia po 6 miesiącach.
Surowa czeremcha ma dość dziwny smak, który nie każdemu odpowiada, lecz aby wykorzystać cenne właściwości soku z czeremchy, możemy zrobić na zimę dżem do kanapek lub do naleśników. Dzięki temu nasz organizm dostanie zimą sporą dawkę antyoksydantów. Przetwory z owoców czeremchy są warte wypróbowania. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z czeremchy.