Przetwory z dyni - przepis na pomarańczowe warzywo

Przepis na dynię w occie

Dynia z odrobiną octu w zalewie słodko-kwaśnej jest naprawdę doskonałym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o pyszne i zdrowe przepisy. Świetnie komponuje się ona z pieczonym mięsem – najlepiej z drobiem bądź wieprzowiną. Z powodzeniem zastąpisz nią wiele surówek – możesz chociażby wykorzystać dynię zamiast ogórków kiszonych! Nie musisz jednak dodawać jej wcale do potrawy, gdyż dynia saute smakuje równie wybornie prosto ze… słoika! Aktualnie mamy sezon na dynię, więc warto wybrać się po nią do sklepu bądź sprawdzonego hodowcy. Szybko przekonasz się, że weki z dyni to doskonały pomysł.

Lista składników

  • 1 kg dyni
  • garść gorczycy
  • kilka goździków
  • składniki na zalewę: 1 szklanka octu winnego (10%), 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, ok. 6 szklanek wody (lub 5, jeżeli wolisz dynię bardziej kwaskowatą)

Dynia marynowana w occie – sposób przygotowania

  1. Złącz ze sobą wszystkie składniki na zalewę pomijając ocet. Zagotuj w garnuszku i po zagotowaniu dolej ocet.
  2. Obierz dynię z grubej skóry, następnie wydryluj pestki i skrój w kostkę. Kostki te zanurz w gorącej wodzie na ok. 30 sekund. Po odsączeniu włóż do wyparzonych słojów na zaprawy z dyni.
  3. Dosyp kilka ziarenek gorczycy do każdego słoja i zalej dynię przygotowaną zalewą – pamiętaj, że musi być ona jeszcze gorąca.
  4. Przegotowane przetwory z dyni pasteryzuj przez ok. 20 minut od momentu, aż woda w garnku się zagotuje. Weki z dyni… gotowe! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z dyni?

Przetwory z dyni w occie – z czym jeść?

Zaprawy z dyni możesz uzupełnić imbirem, żeby nadać im jeszcze wyraźniejszego charakteru i walorów smakowych. Dynia marynowana idealnie będzie komponowała się z pieczonym indykiem – szczególnie, jeśli chcesz zrównoważyć smak drobiu. Równie dobrze będą z nią smakowały potrawy chińskie. Przepisy na „octową dynię” świetnie sprawdzają się później jako uzupełnienie… koreczków. Wystarczy ponabijać kawałki dyni na wykałaczki razem z oliwkami czy kawałkami drobiowych kabanosów. Pycha!

Przetwory z dyni na zimę, czyli dynia marynowana w słoiku oraz inne przepisy na weki z dyni i różnego rodzaju dania z dynią
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku

Sałatka z dyni na zimę

Jak zrobić przetwory z dyni, czyli pyszną… sałatkę?

Jak zrobić przetwory z dyni? Przepis na dynię marynowaną nie jest skomplikowany. Dynia marynowana to nie jedyny przepis na zimę, jaki możesz przyrządzić. Przetwory z dyni w postaci sałatki są bowiem równie smaczne, jak i efektowne na talerzu. Takie weki z dyni będą idealnym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych surówek z kapusty, dostarczając przy okazji wiele witamin i składników mineralnych. Warto podawać ją również do obiadu dla dzieci – chociażby jesienią i zimą, kiedy organizm jest osłabiony i podatny na infekcje. Potrawy wzbogacone dynią pomogą zwalczać bakterie i skutecznie go wzmocnią!

Lista składników

  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 duże papryki
  • 3 średnie marchewki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki soli
  • olej rzepakowy (może być również słonecznikowy)
  • składniki na zalewę: 1 szklanka octu winnego (lub jabłkowego), 4 łyżki cukru, 5 szklanek wody, 2 małe łyżeczki soli, szczypta ostrej papryki, 4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego

Żeby przepis wyszedł jak najlepiej, obierz dynię i marchewkę, a następnie pokrój warzywa w kostki. Możesz też zetrzeć całość na tarce (najlepiej stalowej) z większymi oczkami. Pozostałe warzywa skrój w kosteczkę, przełóż składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Później trzeba będzie przygotować zalewę octową z olejem, solą i cukrem. Nie jest to zadanie trudne, zatem każdy może przygotować taką sałatkę na zimę samodzielnie. Co należy zrobić po kolei? Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach dyniowatych.

Sałatka z dyni – sposób przygotowania

  1. Obierz dynię ze skóry i wydrąż z niej pestki. Obierz i umyj marchewkę, następnie skrój warzywa w kosteczkę bądź zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Oczyść z gniazd nasiennych paprykę i również pokrój ją w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w piórka. Warzywa zamieszaj w dużej misce, następnie posól.
  3. Składniki na zalewę przełóż bądź wlej do garnka (pomijając ocet) i zagotuj na ogniu (małym). Po zagotowaniu dodaj ocet i gorącą zalewą polej pokrojone oraz wymieszane w misce warzywa. Zalane warzywa zostaw jeszcze na ok. 3 godziny, żeby „doszły do siebie” i nasiąknęły zalewą.
  4. Przełóż po tym czasie warzywa razem z zalewą do wcześniej wyparzonych słoików.
  5. Przetwory z dyni uzupełnij olejem, wlewając na wierzch każdego słoiczka po 1 łyżce.
  6. Weki z dyni zakręć i zapasteryzuj – pasteryzowanie musi trwać ok. pół godziny od momentu zagotowania się wody.
  7. Tak przygotowana sałatka z dyni będzie gotowa do spożycia po ok. 1 miesiącu od przygotowania!

Zaprawy z dyni – dlaczego warto je robić?

Prawdą jest, że jesienią i zimą mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw. Dlatego warto jest zrobić na te pory roku przetwory z dyni, które zadbają o idealny smak dań obiadowych oraz o naszą prawidłowo zbilansowaną dietę. Przepisy na weki z dyni są doskonałe na naprawdę wiele okazji. Słoiki przepełnione są witaminami, będącymi cennym źródłem np. potasu i kwasu foliowego. Co istotne, ich przygotowanie wcale nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętów. Zatem, do dzieła!

Przetwory z dyni na zimę, czyli dżem z dyni w słoiku oraz przepisy na weki z dyni, na przykład dynia marynowana
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku

Dżem z dyni

Konfitura z dyni – tylko dla dzieci?

Dżem z dyni jest naprawdę wyborny szczególnie, jeżeli przepis uzupełnisz w… pomarańcze! Dynia z pomarańczą podkreślą smak dżemu i uzupełnią go o dodatkowe składniki odżywcze oraz witaminy. Dziecko na pewno będzie zachwycone takim dżemem na słodko!

Lista składników

  • 1 kg dyni
  • 1 cytryna
  • 1 saszetka żelfix (najlepiej 1:3)
  • 350 g cukru
  • 2 duże pomarańcze

Przed rozpoczęciem pracy umyj oraz obierz dynię ze skórki. Następnie wyjmij miąższ razem z pestkami. Jak zrobić dżem z dyni?

Dżem z dyni – sposób przygotowania

  1. Skrój resztę dyni na kawałki i przesyp do garnka.
  2. Dodaj 5 łyżek wody i zagotuj dynię do zmięknięcia (ok. 25 minut). Musisz pamiętać o mieszaniu!
  3. Zmiksuj dynię na gładki mus, następnie dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz żelfix – zmieszaj i doprowadź całość do wrzenia.
  4. Dosyp cukier i ponownie przemieszaj, gotując przez następne 3 minuty. Cukier musi się rozpuścić.
  5. Przelej gorący jeszcze wywar do przegotowanych słoików oraz szybko je zakręć. Gotowe!

Przetwory z dyni i ich cenne właściwości zdrowotne

Pyszna i słodka konfitura z dyni zawiera bardzo zdrowy miąższ. Kryje on w sobie całą „kopalnię” beta-karotenu – to znaczy substancji, której dynia zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Warto wiedzieć, że dynia sama w sobie posiada również mocne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten jest przecież silnym przeciwutleniaczem, a więc pomaga obniżyć ryzyko zachorowań na raka piersi, płuc bądź prostaty.

Pamiętaj, że…

Dynia składa się również w aż 90% z… wody! Warto pamiętać zatem, że dzięki niej można doskonale nawilżyć swój organizm. Należy więc pić świeżo wyciskane soki z dyni bądź jeść dyniowe przetwory, jak dżem z dyni czy marynowaną dynię w occie. Sezon na dynię akurat jest w pełni, więc zabieraj się do robienia przetworów! Szybko przyznasz rację, że naprawdę warto jest posiadać w spiżarce przetwory z dyni w słoikach!

ikona podziel się Przekaż dalej