Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej są ogromnym bogactwem smaków i aromatów, ale i źródłem wielu cennych witamin. Można śmiało zrobić z niej weki na zimę do słoików i cieszyć się z fasolowej zaprawy przez cały rok! Fasolka szparagowa w słoikach będzie idealnym dodatkiem do mięs czy zastąpi z powodzeniem tradycyjną surówkę. Jakie są najlepsze przepisy na przetwory domowe z fasoli szparagowej?
Jeśli szukasz więcej inspiracji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o fasoli.
Przetwory z fasolki szparagowej
Marynowana fasola szparagowa do słoików
Fasolka zawiera sporo manganu, który pomaga organizmowi z wielką skutecznością wchłaniać składniki odżywcze z przyjmowanych pokarmów, m.in. witaminy z grupy B, E oraz magnez. Zielona fasolka zawiera witaminę C oraz beta-karoten, zmniejszające ryzyko zachorowania chociażby na… raka jelita grubego. Warto więc skorzystać z dóbr fasoli, jakie oferują przepisy na marynowane przetwory domowe!
Lista składników
- 1,5 kg fasolki szparagowej
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 3 marchewki
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- olej
- czosnek
- ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz (czarny)
Zacznij od przebrania, umycia oraz odcięcia obu końcówek fasoli. Możesz oczywiście zostawić jeden bok, ale zaleca się ścięcie jednego i drugiego. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach strączkowych?
Konserwowanie fasoli szparagowej – sposób przygotowania
- Ugotuj fasolę z marchwią (al dente).
- Zalewa do fasoli szparagowej – zrób ją z octu, wody, cukru oraz soli. Wkładaj fasolkę wraz ze skrojoną w talarki marchewką do słoików. Do każdego dodaj liść laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy i łyżkę oleju.
- Zalej zalewą warzywa, zakręć słoje i odstaw je do góry dnem.
Przetwory z fasolki szparagowej – doskonałe weki na zimę?
Jeżeli ogórki kiszone już się „przejadły”, warto będzie wypróbować nasze przepisy na zaprawy fasolowe. Z przetworami z fasoli na pewno uda się przełamać rutynę w kuchni! Przekonasz się szybko, jak łatwo przypomną one o lecie – stając się jednocześnie smacznym i zdrowym dodatkiem do każdej potrawy.
Fasolka szparagowa w słoikach
Zielona fasolka jako… sałatka
Przyrządzenie fasolki na zimę jest naprawdę proste. Sałatka z fasoli szparagowej jest przepyszna i z całą pewnością stanie się fantastycznym uzupełnieniem obiadu. Do jej wykonania nie potrzebujesz wielu produktów. A więc… do dzieła!
Lista składników
- 3 kg fasolki szparagowej
- 1 kg marchwi
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kg cebuli
- składniki na zalewę: ½ szklanki octu, 1 i ½ szklanki wody, 1 i ½ szklanki oleju, 2 i ½ łyżki soli, 1 szklanka cukru
Jak w przypadku większości przetworów, umyj fasolkę wcześniej ją przebierając, a następnie obetnij obie końcówki. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
Sałatka z fasoli szparagowej – sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w talarki, z kolei marchewkę najlepiej zetrzyj na tarce. Gotuj warzywa razem aż do uzyskania efektu al dente.
- Odcedź całość i ułóż w słoikach. Zalej gorącą zalewą i odstaw do górny dnem.
Przetwory z fasolki szparagowej a właściwości
To strączkowe warzywo zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, mianowicie flawonoidy. Dzięki temu organizm chroniony jest przed chociażby szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się skóry oraz zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów. Może warto zatem zabrać się za konserwowanie fasolki szparagowej?
Zielona fasolka do słoików
Zalewa do fasoli szparagowej a przepisy
Jeżeli jesteś miłośnikiem domowych przetworów, to w spiżarce nie może zabraknąć fasoli szparagowej w zalewie. Zielona fasolka bogata jest w błonnik, wspomagający procesy trawienne – zatem w przypadku problemów z zaparciami można włączyć przetwory z fasolki szparagowej do swojej diety. Warto zrobić weki razem z zalewą do fasoli na zimę, aby cieszyć się jej smakiem przez dłuższy czas – nie tylko latem!
Lista składników
- 4 kg fasolki szparagowej
- 8 łyżeczek cukru
- 8 łyżeczek soli
- woda
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Tradycyjnie, przebierz i dokładnie umyj fasolę, następnie odetnij końcówki po obu stronach strączków.
Konserwowanie fasolki szparagowej – sposób przygotowania
- Zagotuj w garnku wodę z 4 łyżeczkami cukru oraz soli.
- Wrzuć na wrzątek fasolę i gotuj ją ok. 4 minuty uważając, żeby strączki się nie rozgotowały.
- Wkładaj odsączoną fasolkę do słoika (najlepiej pionowo i ciasno). Wsyp do każdego z nich po pół łyżeczki soli, cukru oraz kwasku cytrynowego (odrobinę). Zalej do pełna wodą i szczelnie zakręć.
- Wstaw do garnka i zagotuj w wodzie (do wysokości ¾ słojów) przez 60 minut. Wyjmij i zostaw do wystygnięcia.
- Po 24 godzinach zagotuj słoje ponownie (ok. 40 minut).
- Po ostygnięciu zanieś weki do spiżarni i… delektuj się przez następne pół roku! A może zainteresują cię także zebrane tutaj przepisy na przetwory do słoików?
Fasolka zielona a żółta
Zarówno z jednej jak i z drugiej odmiany możesz zrobić przetwory z fasolki szparagowej. Pamiętaj jednak, że żółta fasola jest nieco słodsza i delikatniejsza w smaku, jak zielona. Zielona z kolei zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego – zatem nadaje się bardziej dla osób, które borykają się z niedoborem żelaza. Do wody nastawionej do gotowania fasoli zawsze dodawaj cukier – strączki staną się wówczas delikatniejsze w smaku!
Przepisy na fasolową sałatkę
Fasola jako źródło drogocennych witamin
Fasola szparagowa to źródło witamin oraz minerałów. Zielona oraz żółta odmiana bogate są w kwas foliowy oraz błonnik, dlatego poleca się ją kobietom w ciąży, osobom będącym na diecie oraz chorym na… cukrzycę! Jak przyrządzić z niej prostą sałatkę do obiadu w objętości ok. 3,3 l?
Lista składników
- 2 kg żółtej fasoli szparagowej
- ½ kg marchwi
- 40 g cebuli
- 2 duże papryki czerwone
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki oleju
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki octu 10%
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Rzecz jasna fasolę należy przebrać, umyć i odciąć końcówki. Można ją pokroić także na pół bądź nieco mniejsze kawałki. Następnie należy ją wygotować w wodzie (ok. 15 minut) z łyżką soli i odrobiną cukru, a później odcedzić. Teraz przechodzimy do… tworzenia sałatki!
Fasolowe weki z sałatki – sposób przygotowania
- Obierz marchewkę, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półtalarki. Umyj paprykę i pokrój w drobne paski.
- Duś marchew i cebulę ok. 15 minut na rozgrzanym oleju razem z liśćmi laurowymi, pozostałą solą z cukrem oraz pieprzem. Dodaj koncentraty pomidorowe i ocet. Zmieszaj wszystko dokładnie i połącz w sporym garnku razem z fasolą.
- Duś całość ok. 7 minut, a na koniec dodaj paprykę.
- Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słojów, wytrzyj gwint i szczelnie zakręć. Pasteryzuj weki minimum 20 minut.
Pamiętaj, że…
Sałatka z fasoli szparagowej będzie doskonale smakowała w połączeniu z ziemniakami, mięsem bądź makaronem. Jeżeli zrobisz nieco za mało sosu i sałatka będzie zbyt gęsta, zawsze możesz dolać nieco wody pozostałej z gotowania fasoli. Jest to bardzo dobry sposób „ratunkowy” zwłaszcza, że woda po gotowaniu będzie miała cudowny zapach fasolowy. Oczywiście, możesz też dodać zwykłą wodę – jednak wówczas utracisz aromat fasoli bądź będzie go zwyczajnie… nieco mniej w słoiku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pomidorów.