Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów są doskonałe nie tylko na zimę, ale i na każdą porę roku. Jeżeli lubisz ich smak, koniecznie wybierz się na grzybobranie w sezonie i wykorzystaj świeże grzyby do zrobienia z nich domowych przetworów. Oto trzy proste do wykonania przepisy na przetwory z grzybów leśnych!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
Przetwory z grzybów
Marynowane grzyby w słoikach na zimę
Przetwory grzybowe można przechowywać w spiżarce nawet rok po ich sporządzeniu! Dzięki pasteryzowaniu smak grzybów może cieszyć przez cały jesienno-zimowy sezon, ale i po sezonie zaprawy czy marynaty grzybowe będą doskonale uzupełniać potrawy na stole. Marynowane podgrzybki, kozaki czy borowiki będą świetną przekąską lub doskonałym składnikiem sałatki obiadowej. Warto więc przygotować je samodzielnie!
Lista składników
- 800 g grzybów (dowolne)
- 2 cebule
- składniki na marynatę: 1 szklanka octu (10%), 2 szklanki wody, ½ szklanki cukru, 1 łyżka miodu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy oraz czarnego pieprzu, szczypta soli
Przed przystąpieniem do tworzenia marynaty koniecznie oczyść i opłucz grzyby!
Weki z marynowanymi grzybami – sposób przygotowania
- Obierz cebulę i pokrój ją na kawałki. Zalej wraz z grzybami 4 szklankami wody.
- Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie odcedź. Zagotuj składniki na marynatę.
- Włóż do środka cebulę oraz grzyby, a później przełóż do słoików razem z gorącą marynatą.
- Zamknij słoje i odwróć do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.
Z czego składają się marynowane grzyby?
Otóż, marynowane przetwory grzybowe składają się w większości z wody – mają je tyle, co… warzywa. Właśnie dlatego grzyby w słoikach na zimę często są niskokaloryczne, a więc idealne dla odchudzających się osób. Są jednak dość ciężkostrawne, ponieważ zawierają w sobie chitynę – czyli błonnik. Jednak chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, a więc kozaki czy opieńki dość długo zalegają w żołądku i przechodzą po prostu wyłącznie przez układ pokarmowy.
Przepisy na przetwory z grzybów leśnych na zimę
Weki z kurek
Podgrzybki czy borowiki zawierają wiele witamin B1, B2, śladową ilość witaminy C oraz witaminę A w postaci karotenu – jednak najwięcej mają jej… kurki – stąd ich pomarańczowa barwa. Dodatkowo te leśne grzyby są źródłem białka, będącego pośrednim między zwierzęcym a roślinnym. Może warto zatem przygotować z nich zaprawy na zimę?
Lista składników
- 1 kg kurek
- 1 średnia cebula
- 3 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/3 szklanka octu
Weki z kurek wychodzą z tego przepisu bardzo delikatne, jeżeli chodzi o ilość dodawanej soli czy octu. Można więc zwiększyć proporcje do uzyskania bardziej wyrazistego smaku.
Marynowane kurki – sposób przygotowania
- Oczyść i opłucz kurki. Następnie wrzuć do garnka i podgotuj ok. 5 minut. Odcedź na sitku.
- Wrzuć grzyby do garnka, zalej 3 szklankami wody, dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, cukier, sól, ziarenka pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
- Gotuj grzyby w wywarze na wolnym ogniu (ok. 1 godzinę). Pod koniec dodaj ocet i zagotuj całość.
- Przełóż grzyby do czystych słoików i wypełnij całość wywarem. Zakręć słoje, odwróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Ten przepis na grzyby marynowane w occie jest wart wypróbowania. Przechowuj słoiki w chłodnym i możliwie ciemnym miejscu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z jabłek?
Czy wszystkie grzyby są jadalne?
Niestety, ale nie wszystkie! Co roku w Polsce przez zatrucie się nimi umiera wiele osób. Trzeba zbierać zatem wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Nie zaleca się również jeść grzybów dzieciom do 3 roku życia. Jednak na pewno trzeba od najmłodszych lat uczyć je rozróżniania grzybów jadalnych od trujących!
Przetwory z grzybów w occie
Panierowane kanie w zalewie octowej
Grzyby mogą z powodzeniem stać się zamiennikiem mięsa – szczególnie te panierowane. Zmysł smaku człowieka klasyfikuje je bowiem właśnie jako odpowiednik mięsa – możesz je zatem śmiało dodawać zamiast niego do sosów, zup bądź jako dodatek np. do obiadu. Można panierować również inne grzyby (np. kozaki czy prawdziwki), jednak kanie nadają się najbardziej – ze względu na swoją budowę i rozłożystość kapeluszy.
Lista składników
- kapelusze kani (kilka)
- jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól, pieprz
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu (10%)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 pokrojone cebule
- 7 liści laurowych i 7 ziarenek ziela angielskiego
- olej
Pamiętaj o tym, aby dokładnie oczyścić kapelusze kani, umyć je i wysuszyć (np. na papierowym ręczniczku). Przepis na grzyby marynowane w occie to ciekawa propozycja.
Kanie na zimę – sposób przygotowania
- Posól i popieprz kapelusze kani. Roztrzep jajka widelcem i dolej odrobinę mleka. Dodaj sól i pieprz.
- Panieruj grzyby zupełnie tak, jak kotlety schabowe – najpierw zanurzając w mące, a później w jajku i bułce tartej. Piecz na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
- Zagotuj wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojoną cebulę i gotuj razem kilka minut.
- Upieczone kanie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z ogórków.
Przetwory z grzybów a ich właściwości zdrowotne
Leśne grzyby to źródło cennych substancji – np. boczniaki są pełne pleuranu, który zapobiega nowotworom. Grzyby obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszają zmęczenie mięśni czy stawów. Co ciekawe, wzmacniają również układ odpornościowy i mają właściwości… odmładzające!
Gotowane, marynowane czy jednak suszone – jakie przetwory grzybowe najlepsze?
Oczywiście najzdrowszą metodą obróbki będzie gotowanie – wówczas węglowodany ulegają rozkładowi i łatwiej przyswajają się w organizmie. Weki z gotowanymi grzybami zachowują najlepsze właściwości grzybów. Jednak to głównie marynaty grzybowe królują w domach i smakują wręcz wybornie! Niestety, kwas octowy niezbyt dobrze wpływa na zdrowie – jeżeli ktoś cierpi na nadkwasotę żołądka, wrzody czy anemię to nie powinien spożywać takich przetworów. Suszenie grzybów jest z kolei najstarszym sposobem – borowiki, prawdziwki czy podgrzybki zachowają wtedy dużo białka, jednak zmniejsza się ich zawartość witaminy C. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę?