Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przygotowując przetwory z ogórków gruntowych, musimy pamiętać o tym, że marynaty z ogórków mogą być bardzo różnorodne smakowo, ale także różnią się one w wyglądzie. Nie zapominajmy jednak, że ogórki na zimę to bardzo korzystne rozwiązanie, które sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale także jako przekąska.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Popularne przetwory z ogórków gruntowych, czyli ogórki małosolne, ogórki kiszone i konserwowe
Ogórki małosolne i ogórki kiszone
Bardzo popularnymi ogórkami na zimę są właśnie tradycyjne ogórki małosolne, z których później powstają ogórki kiszone, ale także ogórki w occie, zwane ogórkami konserwowymi. Takie weki z ogórkami można przechowywać przez całą zimę, a nawet kilka lat w swojej spiżarni. Zobaczmy, jak wykonać weki z ogórków.
Zajmując się ogórkami małosolnymi i ogórkami kiszonymi, musimy wiedzieć, że przygotowuje się je według jednego przepisu, dlatego, że słabo ukiszone ogórki kiszone nazywane są właśnie ogórkami małosolnymi.
Składniki:
- 1 kg ogórków,
- 2 l wody,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- korzeń chrzanu,
- 6 ząbków czosnku, 3 gałązki kopru włoskiego,
- liście wiśni lub dębu,
- ziarna gorczycy.
Jeśli chodzi o ilość kopru chrzanu, to na jeden słoik przypadają 3 około 3-cm kawałki.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy bardzo dokładnie.
- Do garnka wlewamy wodę z solą, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do 3 litrowych słoików wkładamy chrzan, po 2 ząbki czosnku, gałązkę kopru, gorczycę i liście.
- Następnie wkładamy bardzo ciasno ogórki i zalewamy ciepłą zalewą słoiki.
- Po zalaniu zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do góry dnem na kilka godzin.
Po tygodniu gotowe już będą ogórki małosolne, natomiast na ogórki kiszone trzeba czekać około 2- 3 tygodniach. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach konserwowych.
Ogórki konserwowe - ogórki w occie
Kolejnymi zaprawami są ogórki konserwowe, będące ogórkami w occie. Dowiedzmy się zatem, jak wygląda przepis na weki z ogórków konserwowych.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- pieprz ziołowy,
- koper.
Do zalewy potrzebne będą:
- 4 łyżki cukru,
- 1 l wody,
- 10 łyżek octu 10%,
- 1 łyżka soli.
Zamiast pieprzu ziołowego można także użyć zwykłego pieprzu czarnego, ale w ziarnach.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno do słoików.
- Do każdego słoika wsadzamy liść laurowy, gorczycę, koper, ziele angielskie i pieprz ziołowy.
- Składniki zalewy wlewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy.
- Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki i zakręcamy słoiki.
Warto jeszcze wykonać proces pasteryzacji przez około 5 minut, ponieważ wtedy ogórki będą lepiej zaprawione. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?
Zaprawy z ogórków - ogórki z curry oraz ogórki z chili
Ogórki na zimę cieszą się wielkim powodzeniem, zwłaszcza gdy marynaty z ogórków są różnorodne i mają wyjątkowy smak. Warto dowiedzieć się, na czym polega sekret smaku ogórków z curry oraz ogórków z chili, które bardzo często używane są do sałatek. Zobaczmy, jak wyglądają przepisy na te przetwory z ogórków gruntowych.
Ogórki z curry to pierwszy przepis, jakim się zajmiemy, ponieważ oprócz doskonałego smaku, ogórki te mają również piękny i lekko żółtawy kolor. Przepis na nie wygląda w następujący sposób.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- 3 cebule,
- 2,5 szklanki octu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki pieprzu mielonego,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- 2 łyżki białej gorczycy,
- 2 łyżki curry,
- 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku.
Jeśli nie przepadamy za smakiem kopru, to nie musimy go dodawać, ale z nim smak jest lepszy.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy je na kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczki.
- Ogórki wkładamy do miski, zasalamy i odstawiamy na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy zalewę z pozostałych składników.
- Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy jeszcze 7 minut.
Ogórki z curry już po tygodniu gotowe są do spożycia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.
Ogórki z chili to kolejny sposób, który ukazuje, jak marynata do ogórków jest ważna. Ogórki te mają pikantny posmak, którym zachwyca się wiele osób. Zapoznajmy się z przepisem na te ogórki.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków,
- 1 łyżeczka chili,
- 3 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1,5 szklanki octu,
- 1 główka czosnku,
- 3 szklanki cukru,
- 8 łyżek oleju.
Wszystkie te przyprawy dodadzą nieprawdopodobnego smaku do tych zapraw z ogórków.
Przygotowanie:
- Ogórki gruntowe dokładnie myjemy i kroimy na 2 lub 4 części wzdłuż.
- Następnie zasypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin.
- Wodę z ogórków odlewamy i dodajemy pieprz, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.
- Ocet, olej i cukier wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki i mieszamy.
- W zalewie ogórki zostawiamy na 12 godzin, a później układamy do słoików i zalewamy zalewą, która została w misce.
- Zakręcone słoiki odstawiamy.
Ogórki z chili są doskonałym dodatkiem do obiadów i sałatek.
Ogórki w musztardzie - sprawdzony sposób na przygotowanie tych przetworów
Ogórki w musztardzie są mniej spotykanym, ale równie lubianym przepisem co ogórki kiszone. Ogórki w musztardzie idealnie nadają się do przygotowywania różnych sałatek, ale także jako zwykła i pyszna przekąska. Zobaczmy, czego potrzebujemy do przygotowania ogórków w musztardzie.
Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty.
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Do zalewy:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy.
Do zalewy można dodać także gorczycę lub granulowany czosnek, ale to zależy tylko od naszych indywidualnych predyspozycji.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka.
- Zalewę gotujemy, a po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż.
- Pokrojone ogórki wkładamy do słoików i dodajemy do nich liść laurowy i 2 ziela angielskie.
- Słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.
Tak przygotowane ogórki są gotowe po tygodniu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki kiszone?
Jak widać, przetwory z ogórków gruntowych można wykonać na różne sposoby. Wyżej wymienione propozycje to nie wszystkie możliwości, które możemy wykorzystać. Ogórki przygotowane na różne sposoby mogą w bardzo interesujący sposób zapełnić naszą domową spiżarnię.