Popularne przetwory z ogórków gruntowych, czyli ogórki małosolne, ogórki kiszone i konserwowe

Ogórki małosolne i ogórki kiszone

Bardzo popularnymi ogórkami na zimę są właśnie tradycyjne ogórki małosolne, z których później powstają ogórki kiszone, ale także ogórki w occie, zwane ogórkami konserwowymi. Takie weki z ogórkami można przechowywać przez całą zimę, a nawet kilka lat w swojej spiżarni. Zobaczmy, jak wykonać weki z ogórków.

Zajmując się ogórkami małosolnymi i ogórkami kiszonymi, musimy wiedzieć, że przygotowuje się je według jednego przepisu, dlatego, że słabo ukiszone ogórki kiszone nazywane są właśnie ogórkami małosolnymi.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • korzeń chrzanu,
  • 6 ząbków czosnku, 3 gałązki kopru włoskiego,
  • liście wiśni lub dębu,
  • ziarna gorczycy.

Jeśli chodzi o ilość kopru chrzanu, to na jeden słoik przypadają 3 około 3-cm kawałki.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy bardzo dokładnie.
  • Do garnka wlewamy wodę z solą, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do 3 litrowych słoików wkładamy chrzan, po 2 ząbki czosnku, gałązkę kopru, gorczycę i liście.
  • Następnie wkładamy bardzo ciasno ogórki i zalewamy ciepłą zalewą słoiki.
  • Po zalaniu zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do góry dnem na kilka godzin.

Po tygodniu gotowe już będą ogórki małosolne, natomiast na ogórki kiszone trzeba czekać około 2- 3 tygodniach. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach konserwowych.

Ogórki konserwowe - ogórki w occie

Kolejnymi zaprawami są ogórki konserwowe, będące ogórkami w occie. Dowiedzmy się zatem, jak wygląda przepis na weki z ogórków konserwowych.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,
  • pieprz ziołowy,
  • koper.

Do zalewy potrzebne będą:

  • 4 łyżki cukru,
  • 1 l wody,
  • 10 łyżek octu 10%,
  • 1 łyżka soli.

Zamiast pieprzu ziołowego można także użyć zwykłego pieprzu czarnego, ale w ziarnach.

Przetwory z ogórków gruntowych w słoiku, w tym ogórki małosolne oraz ogórki kiszone i ogórki konserwowe z dodatkami
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno do słoików.
  • Do każdego słoika wsadzamy liść laurowy, gorczycę, koper, ziele angielskie i pieprz ziołowy.
  • Składniki zalewy wlewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy.
  • Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki i zakręcamy słoiki.

Warto jeszcze wykonać proces pasteryzacji przez około 5 minut, ponieważ wtedy ogórki będą lepiej zaprawione. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?

Zaprawy z ogórków - ogórki z curry oraz ogórki z chili

Ogórki na zimę cieszą się wielkim powodzeniem, zwłaszcza gdy marynaty z ogórków są różnorodne i mają wyjątkowy smak. Warto dowiedzieć się, na czym polega sekret smaku ogórków z curry oraz ogórków z chili, które bardzo często używane są do sałatek. Zobaczmy, jak wyglądają przepisy na te przetwory z ogórków gruntowych.

Ogórki z curry to pierwszy przepis, jakim się zajmiemy, ponieważ oprócz doskonałego smaku, ogórki te mają również piękny i lekko żółtawy kolor. Przepis na nie wygląda w następujący sposób.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 cebule,
  • 2,5 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
  • 2 łyżki białej gorczycy,
  • 2 łyżki curry,
  • 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku.

Jeśli nie przepadamy za smakiem kopru, to nie musimy go dodawać, ale z nim smak jest lepszy.

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy i kroimy je na kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczki.
  • Ogórki wkładamy do miski, zasalamy i odstawiamy na minimum godzinę.
  • W tym czasie przygotowujemy zalewę z pozostałych składników.
  • Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy jeszcze 7 minut.

Ogórki z curry już po tygodniu gotowe są do spożycia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.

Ogórki z chili to kolejny sposób, który ukazuje, jak marynata do ogórków jest ważna. Ogórki te mają pikantny posmak, którym zachwyca się wiele osób. Zapoznajmy się z przepisem na te ogórki.

Przetwory z ogórków gruntowych w słoiku z chili, w tym ogórki małosolne oraz ogórki kiszone i ogórki konserwowe z dodatkami
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 szklanki cukru,
  • 8 łyżek oleju.

Wszystkie te przyprawy dodadzą nieprawdopodobnego smaku do tych zapraw z ogórków.

Przygotowanie:

  • Ogórki gruntowe dokładnie myjemy i kroimy na 2 lub 4 części wzdłuż.
  • Następnie zasypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin.
  • Wodę z ogórków odlewamy i dodajemy pieprz, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.
  • Ocet, olej i cukier wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki i mieszamy.
  • W zalewie ogórki zostawiamy na 12 godzin, a później układamy do słoików i zalewamy zalewą, która została w misce.
  • Zakręcone słoiki odstawiamy.

Ogórki z chili są doskonałym dodatkiem do obiadów i sałatek.

Ogórki w musztardzie - sprawdzony sposób na przygotowanie tych przetworów

Ogórki w musztardzie są mniej spotykanym, ale równie lubianym przepisem co ogórki kiszone. Ogórki w musztardzie idealnie nadają się do przygotowywania różnych sałatek, ale także jako zwykła i pyszna przekąska. Zobaczmy, czego potrzebujemy do przygotowania ogórków w musztardzie.

Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Do zalewy:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek musztardy.

Do zalewy można dodać także gorczycę lub granulowany czosnek, ale to zależy tylko od naszych indywidualnych predyspozycji.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka.
  • Zalewę gotujemy, a po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż.
  • Pokrojone ogórki wkładamy do słoików i dodajemy do nich liść laurowy i 2 ziela angielskie.
  • Słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.

Tak przygotowane ogórki są gotowe po tygodniu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki kiszone?

Jak widać, przetwory z ogórków gruntowych można wykonać na różne sposoby. Wyżej wymienione propozycje to nie wszystkie możliwości, które możemy wykorzystać. Ogórki przygotowane na różne sposoby mogą w bardzo interesujący sposób zapełnić naszą domową spiżarnię.

ikona podziel się Przekaż dalej