Przetwory z papryki - inspiracje

Papryka idealnie nadaje się na domowe przetwory zarówno na zimę jak i do spożycia od razu. Papryka zachowuje swój kształt i smak. Świetnie udaje się papryka w postaci marynaty, w zalewie, a nawet jako dżem. Najbardziej popularny przepis na weki z papryki to oczywiście leczo, które możemy zimą wykorzystać jako szybki obiad. Wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo z pokrojoną kiełbasą i mamy gotowe danie.

Papryka świetnie smakuje w marynacie. Marynaty z papryki można przyrządzać na słodko, ostro czy też na słodko-kwaśno. Robimy je z samej papryki lub z dodatkiem innych warzyw, na przykład marynowane ogórki z papryką.

Pełna witamin papryka idealnie smakuje jako sałatka w połączeniu z cukinią i cebulą. Przetwory z cukinii, jak na przykład sałatka z cukini na zimę, często wymagają dodatku papryki, która wzbogaca smak sałatki.

O przetworach z papryki najlepiej pomyśleć w sierpniu i wrześniu, gdy papryka jest najtańsza. Wtedy papryka jest też najbardziej dorodna. Do domowych przetworów nadają się wszystkie odmiany papryki, zarówno papryka słodka jak i ostra. Warto jednak pamiętać, że weki z papryki muszą przetrwać długi okres. Dlatego też należy wybierać warzywa dorodne i zdrowe, pozbawione uszkodzeń i nie przywiędłe. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie papryki w gruncie?

Marynaty z papryki - przepisy

Bardzo łatwa do zrobienia jest papryka do słoików na bazie octu. Papryka konserwowa wymaga przygotowania zalewy octowej wykonanej z wody, octu i przypraw. Oto najpopularniejszy sposób jak wykonać paprykę konserwową krok po kroku.

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki,
  2. przygotuj umyte i wyparzone słoiki do przetworów,
  3. pokrojoną paprykę umieść w słoikach,
  4. przygotuj zalewę z 1 szklanki octu 10% i 4 szklanek wody oraz 1 łyżki soli. Do zalewy, do smaku dodajemy przyprawy jak: 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziarenek pieprzu, 3-6 łyżek cukru. Zalewą należy zagotować.
  5. słoiki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy,
  6. pasteryzujemy słoiki 25 minut i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Marynaty z papryki można również wykonać z dodatkiem innych warzyw, na przykład selera, kalafiora czy korzenia pietruszki. Doskonale smakuje papryka konserwowa z dodatkiem czosnku, pomidorów, cukinii czy też ogórków. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.

Świeża papryka i czosnek oraz domowe przetwory z papryki lub weki z papryki, a także najlepsze przepisy na marynaty z papryki
Przetwory z papryki na zimę - najlepsze przepisy krok po kroku

Ciekawym wariantem marynaty z papryki są ogórki z papryką, które robi się w podobny sposób. Aby zrobić marynowane ogórki z papryką na zimę, potrzebne będą:

  • 2 kg ogórków
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz, gorczyca, koper
  • 1 szklanka octu, 4 łyżeczki soli i ¾ szklanki cukru do zalewy

Jak wykonać ogórki z papryką na zimę krok po kroku:

  1. przygotuj czyste i wyparzone słoiki litrowe do przetworów,
  2. do każdego słoja wrzuć baldach kopru, 1/3 łyżeczki gorczycy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu,
  3. ogórki umyj i pokrój w ósemki bez obierania ze skórki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrój w paseczki, cebulę pokrój w plasterki,
  4. w każdym słoiku umieść ciasno ogórki przekładając niewielką ilością papryki i cebuli,
  5. zagotuj zalewę, wykonaną tak samo jak do marynaty z papryki
  6. wlej gorącą zalewę do słoików tak aby zakryła warzywa,
  7. zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut.

Papryka na zimę - przepisy

Amatorów potraw na słodko na pewno zainteresuje przepis na dżem z papryki, który będzie stanowił świetny dodatek do dań mięsnych. Poznaj przepis jak zrobić dżem z papryki do słoików krok po kroku:

  1. zmiel pół kilograma słodkiej papryki,
  2. dodaj pół kilograma cukru,
  3. smaż całość na wolnym ogniu, dopóki dżem nie zgęstnieje,
  4. dodaj sok z 2 cytryn, szczyptę startego imbiru, 2 goździki
  5. przełóż gorący do słoików i pasteryzuj 20 minut

Najbardziej popularna papryka do słoików to tradycyjne leczo. Aby zrobić pyszne leczo na zimę potrzebna będzie papryka, cukinia, pomidory, czosnek i cebula. Proporcje zależą od upodobań. Podstawą dania jest papryka i pomidory, zaś cukinia, czosnek i cebula stanowią dodatki. Oto przepis krok po kroku:

  1. podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie,
  2. dodaj pokrojoną cukinię, słodką paprykę i pomidory i duś całość na małym ogniu,
  3. aby papryka na zimę była bardziej pikantna można dodać jedną posiekaną papryczkę chili,
  4. gorące leczo przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut.

Papryka do słoików może również posłużyć jako dodatek do kanapek. W tym celu warto poznać przepis na ajwar, czyli pastę z papryki. Potrzebne będzie:

  • 2 kg papryki
  • 1 kg bakłażana
  • 1 kg pomidorów
  • pół kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku

Aby wykonać pastę z papryki do słoików upiecz warzywa i obierz ze skórki. Następnie podsmaż cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj upieczone warzywa i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Do smaku dodaj sól, cukier i ocet winny oraz przyprawy. Po ugotowaniu zmiksuj i przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut.

Gorące przetwory z papryki zawsze przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, które można następnie obrócić do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu wieczka będą wklęsłe, pasteryzacja nie będzie konieczna. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.

ikona podziel się Przekaż dalej