Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Patisony wywodzą się z Ameryki Północnej i należą do rodziny warzyw dyniowatych. Posiadają cenne właściwości odżywcze oraz smakowe, dlatego przetwory z patisonów cieszą się ogromnym powodzeniem. Przepisy na patisony nie należą do najtrudniejszych, a więc przedstawimy kilka z nich – może wśród nich znajdzie się przepis na patisony w słoiku, który zagości na stałe w kuchni?
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Przetwory z patisonów na zimę
Patisony marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Jeżeli szukasz wymyślnego dodatku do obiadu bądź na kanapki z wędliną, świetnym przetworem są patisony marynowane. Przepisy na patisony w zalewie są bardzo zróżnicowane, jednak my skupimy się na zaprawie słodko-kwaśnej.
Lista składników
- dowolna ilość patisonów
- liście laurowe
- ziele angielskie
- czosnek
- składniki na zalewę: 6 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu, 2,5 łyżki soli
Żeby ułatwić sobie zadanie, przygotuj na samym początku zalewę. Po prostu, połącz ze sobą w garnku wyżej wymienione składniki na zalewę i zostaw ją do wystudzenia. Następnie przejdź do kolejnych punktów przepisu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o warzywach ciepłolubnych?
Marynowane przetwory z patisonów – sposób przygotowania
- Obierz patisony, jeżeli posiadają twardą skórkę. Pokrój je na części – gdy są małe, nie musisz ich ani obierać, ani kroić.
- Włóż patisony do wyparzonych słoików, a następnie dodaj do nich czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej słoiki zimną zalewą, ok. 3cm poniżej wieczka. Wytrzyj brzegi i mocno zakręć słoje.
- Wstaw je do dużego garnka wyłożonego papierem lub ściereczką i dolej zimnej wody – do ok. ¾ wysokości słoików.
- Ogrzej naczynie z wekami do zagotowania, zostawiając je w stanie wrzenia przez ok. 15 minut.
- Wyjmij do wystudzenia i przenieś do chłodnego i możliwie ciemnego miejsca.
Patisony w słodko-kwaśnej marynacie – czy są kaloryczne?
Właściwości odżywcze tych warzyw zależą głównie od ich gatunku. Jednak o kaloryczność nie trzeba się martwić – 100 g patisonów to tylko… 20 kcal! Jeżeli jesteś na diecie redukującej wagę, to możesz jeść nawet duże patisony marynowane i to bez większych wyrzutów sumienia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.
Patisony konserwowe
Przetwory z patisonów konserwowych na zimę
Patisony są lekkostrawne, posiadają delikatny smak i doskonale znajdą swoje zastosowanie w każdej diecie odchudzającej – wszystko dzięki niskiej zawartości węglowodanów. Dobrym wariantem okazują się być patisony konserwowe. Przygotowaliśmy bardzo prosty przepis na patisony w słoiki, które możesz zajadać przez cały rok!
Lista składników
- 3 kg patisonów
- marchew
- 2 szt. cebuli
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- gorczyca
- główka czosnku i gałązki kopru
- składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, cukier i sól
Pamiętaj o pokrojeniu patisonów, jeżeli są duże. Małych nie musisz ani kroić, ani obierać. Warto też odciąć im końcówki. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę.
Patisony konserwowe – sposób przygotowania
- Obierz marchew i cebulę oraz pokrój na talarki. Obierz czosnek i również go pokrój. Umyj koper.
- Wrzuć do wyparzonych słojów gorczycę, ziele, pieprz, liście laurowe oraz gałązkę kopru wraz z talarkami marchwi i cebuli. Następnie dodaj patisony (do połowy) i znowu uzupełnij tymi samymi dodatkami. Ponownie przykryj składniki patisonami (już do końca słoika).
- Zagotuj zalewę z wody i octu, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Ostudź całość.
- Napełnij weki ostudzoną zalewą i zakręć je, odwracając następnie słoje do góry dnem.
- Pasteryzuj słoiki przez ok. 20 minut najlepiej w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
Jakie właściwości wykazują patisony konserwowe?
Ich wartości odżywcze to przede wszystkim potas, magnez oraz wapń. Pierwiastki te doskonale wpływają na układ nerwowy, sercowy oraz mięśniowy. Co ciekawe, wysoka zawartość potasu znacznie poprawia ogólną pracę mózgu i… proces zapamiętywania! A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach dyniowatych?
Przepis na patisony w słoiku w zalewie curry
Idealna przekąska na zimę
Duże patisony marynowane w curry są świetną przekąską na chłodne pory roku. Dodatkowo łatwo jest je przygotować i nie trzeba poświęcać na to zbyt wiele czasu, jak w przypadku innych przetworów do słoików. Propozycja z curry to bardzo dobry element składowy do… mięsnego sosu – obok cebuli czy czosnku możesz dodać je pod koniec duszenia.
Lista składników
- 1 kg patisonów
- liście selera
- ziele angielskie
- gorczyca
- olej
- składniki na zalewę: ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 3 szklanki wody, ¾ szklanki octu, 2 łyżki przyprawy curry
Przygotuj słoiki – umyj je i dokładnie wyparz. Opłucz patisony, żeby przyspieszyć proces tworzenia przetworu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Patisony w curry – sposób przygotowania
- Wrzuć do słoików patisony oraz dodaj do nich seler, ziele angielskie, gorczycę i olej.
- Zagotuj w garnku zalewę i uzupełnij ją słoiki – zostaw ok. 1cm od brzegu.
- Zapasteryzuj całość w tradycyjny sposób lub piecz w piekarniku (ok. 100 st. C) przez 15 minut.
Inspiracje na przepisy na przetwory z patisonów
Patisony z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki. Doskonale nadają się również do kiszenia. Osoby, które odważą się włączyć przepisy z patisonów do swojego menu, będą pozytywnie zaskoczone taką zmianą!