Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Pomidorki koktajlowe są świetnym składnikiem do wykorzystania na zimowe przetwory. Przepisy na pomidorki koktajlowe w słoikach są liczne, tak więc możesz skorzystać z kilku propozycji na przetwory na zimę i dopasować je pod własne upodobania kulinarne.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Pomidory koktajlowe na przetwory
Przepis na dżem z pomidorków koktajlowych
Dżem pomidorowy to doskonały dodatek do bagietki bądź kromki razowego chleba. W połączeniu z pieczywem jest świetną przekąską nie tylko na zimę, ale i pozostałe pory roku. Nie dość, że weki wypełnione takim dżemem wyglądają bardzo oryginalnie, to zawartość zaprawy jest naprawdę smaczna. Jak przygotować dżem?
Lista składników
- 25 dag pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- miód
- sól i pieprz
Zanim zaczniesz przygotowywać pomidorki koktajlowe na zimę, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem!
Pomidory koktajlowe przetwory dżemowe – sposób przygotowania
- Z pomidorków usuń gniazda po szypułkach i pokrój je na ćwiartki bądź połówki – zależnie od tego, jaką konsystencję będziesz chciał z nich uzyskać.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe i zrumień je.
- Polej całość miodem do smaku i dalej smaż na dużym ogniu do momentu, aż woda w całości odparuje. Staraj się cały czas intensywnie mieszać w trakcie smażenia – pomidory nie mogą przywierać!
- Dopraw swój dżem solą oraz pieprzem w zależności od upodobania.
- Oddziel od gałązek igły rozmarynu i pokrój je. Dodaj igiełki na końcu smażenia tak, by uzyskać możliwie intensywny aromat ziela. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę.
Przetwory na zimę w postaci pomidorowego dżemu
Weki mogą stać w piwnicy lub spiżarni nawet cały rok pod warunkiem, że je zapasteryzujesz. Dżem najlepiej podawać ze świeżą bułeczką, chlebem razowym bądź na grzankach z chleba tostowego. Smacznego!
Pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową
Przepis na pomidory koktajlowe przetwory w occie
Jeżeli uwielbiasz zaprawy octowe, koniecznie spróbuj przyrządzisz w niej doskonałe pomidorki koktajlowe na zimę! Przepisy na pomidorki koktajlowe są proste, jednak my skupimy się na najbardziej przystępnym z nich. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Lista składników
- 1,5 kg pomidorków koktajlowych
- 1 szt. cebuli
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
Pamiętaj, żeby dokładnie umyć pomidorki przed włożeniem ich do słoików. Możesz również oberwać z nich zielone końcówki, gdy je posiadają. Są one niejadalne, jednak weki pięknie się z nimi prezentują.
Pomidory koktajlowe przetwory z octem – sposób przygotowania
- Ułóż pomidorki do połowy wysokości wyparzonych słojów. Umieść w każdym po 1 grubym plastrze cebuli, a następnie dołóż pomidory (do końca słoika) i włóż po ząbku czosnku.
- Przygotuj zalewę i zagotuj ją, a następnie wystudź.
- Zalej do pełna przygotowane słoje z pomidorkami oraz zakręć je.
- Włóż słoiki do dużego garnka wyścielonego ścierką i zalej wodą do ok. 2/3 wysokości. Ustaw całość na małym gazie i podgrzewaj do pojawienia się niewielkich bąbelków.
- Wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem aż do wystudzenia. Następnie przenieś je w zimne i ciemne miejsce, np. do piwnicy – najlepiej przynajmniej na tydzień czasu tak, by całkiem przesiąkły zalewą.
Pomidorki koktajlowe w occie – doskonałe źródło witamin!
Miąższ i skórka pomidorków koktajlowych to prawdziwa „witaminowa bomba”, zawierająca witaminy C, E, PP i K, a także makro i mikroelementy. Może warto więc spróbować wykonać przepis samodzielnie w domu? A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie pomidorów koktajlowych?
Pomidory koktajlowe - przetwory i przepisy
Pomidorki w oliwie
Przetwory na zimę z pomidorów koktajlowych są bardzo różnorodne. Jednym z nich są pomidorki koktajlowe w oliwie – to niskokaloryczna i fantastyczna przekąska, którą z powodzeniem możesz zastąpić chociażby sklepowe… chipsy. Spróbuj je zrobić a szybko się o tym przekonasz!
Lista składników
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki soku pomidorowego
- 20 listków bazylii
- 4 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu 10%
- 1,3 l oliwy
- sól i cukier
Oczywiście musisz pamiętać o umyciu i dokładnym osuszeniu pomidorków przed zabraniem się do przygotowywania przetworów. By ułatwić sobie pracę, delikatnie je podsmaż – najlepiej na grillowej patelni. Postaraj się lekko przypalić skórkę, by uzyskać fantastyczny aromat pomidorów. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.
Pomidorki koktajlowe na zimę w oliwie – sposób przygotowania
- Ułóż podsmażone na patelni pomidorki w słoikach do ok. 3/5 wysokości. Dodaj sól, cukier, łyżkę octu, bazylię, tymianek oraz czosnek.
- Podgrzej na patelni oliwę i zalej weki do pełna jeszcze gorącym wywarem.
- Zakręć słoiki o odstaw je do zawekowania.
- Zamiast oliwy możesz również użyć… olej słonecznikowy!
Pomidorki w oliwie – do czego wykorzystać?
Takimi przetworami możesz dekorować fantazyjne sałatki i przystawki, a także pizzerki lub pizzę domowej roboty, tartę, zapiekankę oraz makarony. Oczywiście pomidorki koktajlowe w oliwie smakują wybornie również jako samodzielna przekąska, którą śmiało można ustawić na każdym imprezowym stole!