Pomidory koktajlowe na przetwory

Przepis na dżem z pomidorków koktajlowych

Dżem pomidorowy to doskonały dodatek do bagietki bądź kromki razowego chleba. W połączeniu z pieczywem jest świetną przekąską nie tylko na zimę, ale i pozostałe pory roku. Nie dość, że weki wypełnione takim dżemem wyglądają bardzo oryginalnie, to zawartość zaprawy jest naprawdę smaczna. Jak przygotować dżem?

Lista składników

  • 25 dag pomidorów koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • miód
  • sól i pieprz

Zanim zaczniesz przygotowywać pomidorki koktajlowe na zimę, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem!

Pomidory koktajlowe przetwory dżemowe – sposób przygotowania

  1. Z pomidorków usuń gniazda po szypułkach i pokrój je na ćwiartki bądź połówki – zależnie od tego, jaką konsystencję będziesz chciał z nich uzyskać.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe i zrumień je.
  3. Polej całość miodem do smaku i dalej smaż na dużym ogniu do momentu, aż woda w całości odparuje. Staraj się cały czas intensywnie mieszać w trakcie smażenia – pomidory nie mogą przywierać!
  4. Dopraw swój dżem solą oraz pieprzem w zależności od upodobania.
  5. Oddziel od gałązek igły rozmarynu i pokrój je. Dodaj igiełki na końcu smażenia tak, by uzyskać możliwie intensywny aromat ziela. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę.

Przetwory na zimę w postaci pomidorowego dżemu

Weki mogą stać w piwnicy lub spiżarni nawet cały rok pod warunkiem, że je zapasteryzujesz. Dżem najlepiej podawać ze świeżą bułeczką, chlebem razowym bądź na grzankach z chleba tostowego. Smacznego!

Pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową

Przepis na pomidory koktajlowe przetwory w occie

Jeżeli uwielbiasz zaprawy octowe, koniecznie spróbuj przyrządzisz w niej doskonałe pomidorki koktajlowe na zimę! Przepisy na pomidorki koktajlowe są proste, jednak my skupimy się na najbardziej przystępnym z nich. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej jako prztwory na zimę w słoiku oraz świeże pomidory obok
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę

Lista składników

  • 1,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 szt. cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Pamiętaj, żeby dokładnie umyć pomidorki przed włożeniem ich do słoików. Możesz również oberwać z nich zielone końcówki, gdy je posiadają. Są one niejadalne, jednak weki pięknie się z nimi prezentują.

Pomidory koktajlowe przetwory z octem – sposób przygotowania

  1. Ułóż pomidorki do połowy wysokości wyparzonych słojów. Umieść w każdym po 1 grubym plastrze cebuli, a następnie dołóż pomidory (do końca słoika) i włóż po ząbku czosnku.
  2. Przygotuj zalewę i zagotuj ją, a następnie wystudź.
  3. Zalej do pełna przygotowane słoje z pomidorkami oraz zakręć je.
  4. Włóż słoiki do dużego garnka wyścielonego ścierką i zalej wodą do ok. 2/3 wysokości. Ustaw całość na małym gazie i podgrzewaj do pojawienia się niewielkich bąbelków.
  5. Wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem aż do wystudzenia. Następnie przenieś je w zimne i ciemne miejsce, np. do piwnicy – najlepiej przynajmniej na tydzień czasu tak, by całkiem przesiąkły zalewą.

Pomidorki koktajlowe w occie – doskonałe źródło witamin!

Miąższ i skórka pomidorków koktajlowych to prawdziwa „witaminowa bomba”, zawierająca witaminy C, E, PP i K, a także makro i mikroelementy. Może warto więc spróbować wykonać przepis samodzielnie w domu? A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie pomidorów koktajlowych?

Pomidory koktajlowe w oliwie w słoiku jako przetwory na zimę oraz sprawdzone przepisy na nie
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę

Pomidory koktajlowe - przetwory i przepisy

Pomidorki w oliwie

Przetwory na zimę z pomidorów koktajlowych są bardzo różnorodne. Jednym z nich są pomidorki koktajlowe w oliwie – to niskokaloryczna i fantastyczna przekąska, którą z powodzeniem możesz zastąpić chociażby sklepowe… chipsy. Spróbuj je zrobić a szybko się o tym przekonasz!

Lista składników

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki soku pomidorowego
  • 20 listków bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 1,3 l oliwy
  • sól i cukier

Oczywiście musisz pamiętać o umyciu i dokładnym osuszeniu pomidorków przed zabraniem się do przygotowywania przetworów. By ułatwić sobie pracę, delikatnie je podsmaż – najlepiej na grillowej patelni. Postaraj się lekko przypalić skórkę, by uzyskać fantastyczny aromat pomidorów. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.

Pomidorki koktajlowe na zimę w oliwie – sposób przygotowania

  1. Ułóż podsmażone na patelni pomidorki w słoikach do ok. 3/5 wysokości. Dodaj sól, cukier, łyżkę octu, bazylię, tymianek oraz czosnek.
  2. Podgrzej na patelni oliwę i zalej weki do pełna jeszcze gorącym wywarem.
  3. Zakręć słoiki o odstaw je do zawekowania.
  4. Zamiast oliwy możesz również użyć… olej słonecznikowy!

Pomidorki w oliwie – do czego wykorzystać?

Takimi przetworami możesz dekorować fantazyjne sałatki i przystawki, a także pizzerki lub pizzę domowej roboty, tartę, zapiekankę oraz makarony. Oczywiście pomidorki koktajlowe w oliwie smakują wybornie również jako samodzielna przekąska, którą śmiało można ustawić na każdym imprezowym stole!

ikona podziel się Przekaż dalej