Przetwory z winogron - sprawdzone przepisy na dżemy i powidła winogronowe
Przetwory z winogron to bardzo popularne rozwiązanie na okres zimy i jesieni, ale nie tylko. Z takich przetworów korzystać możemy przez cały rok. Bardzo popularny jest dżem z winogron, powidła winogronowe, a także kompot z winogron, który schłodzony w okresie letnim będzie doskonałym orzeźwieniem na gorące dni.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Przetwory z winogron - dżem z winogron
Dżemy z winogron już od dawna cieszą się wielkim powodzeniem w naszych spiżarniach. Można je przygotować na różne sposoby. Wykorzystując do tego winogrona ogrodowe, bez względu na to, czy są to białe, czy czarne winogrona, mamy pewność, że będą to zdrowe i bardzo smaczne przetwory. Zobaczmy więc, z jakich przepisów możemy skorzystać do przygotowania dżemów z winogron. Przepis na dżem z ciemnych winogron warto wypróbować w domu.
Przepis na dżem z czarnych winogron nie jest skomplikowany i z pewnością poradzi sobie z nim każdy.
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron,
- 2 kg cukru,
- sok z 4 cytryn,
- 2 laski wanilii,
- cynamon.
Cynamon, używamy do smaku, dlatego sami dobieramy sobie odpowiednią ilość. Najlepiej jest użyć 2 łyżeczek cynamonu.
Przygotowanie:
- Czarne winogrona myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2/3 godziny.
- Gdy owoce puszczą sok, możemy włożyć je do garnka i przez 30 minut dusić na średnim ogniu.
- Winogrona przecieramy przez sito i gotujemy do zgęstnienia na małym ogniu.
- Po zgęstnieniu owoców dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i wanilię.
- Całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
- Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Taki dżem sprawdzi się doskonale do kanapek i jako dodatek do ciast. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o winogronach?
Kolejny przepis na dżem z winogron jest bardzo podobny, lecz dodajemy tu inną przyprawę.
Składniki:
- 1 kg czarnych winogron,
- 150 g cukru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- sok wyciśnięty z 2 cytryn.
Jeśli nie lubimy smaku kardamonu można użyć mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kardamonem, a później odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Po puszczeniu soku całość gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.
- Kiedy owoce zaczną się rozpadać, przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Gotujemy jeszcze 15 minut, a później przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiczki warto pasteryzować przez 10 minut lub postawić do góry dnem. Przepis na dżem z ciemnych winogron na zimę warto wypróbować w domu.
Dżem z winogron z dodatkiem innych owoców
Jeśli interesują nas przepisy na dżemy z winogron, w których znajdą się także inne owoce, warto skorzystać właśnie z tego przepisu na dżem brzoskwiniowo-winogronowy. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń,
- 500 g winogron,
- 10 cm imbiru,
- 800 g cukru żelującego,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Imbir nie jest koniecznością i nie musimy go wykorzystać.
Przygotowanie:
- Owoce obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
- Imbir, winogrona i brzoskwinie mieszamy ze sobą i gotujemy przez 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy kwasek cytrynowy, cukier żelujący i gotujemy kolejne 5 minut.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem.
Słoiczki przekładamy do normalnej pozycji po ostygnięciu.
Kompot z winogron - przepis
Kompoty to kolejne przetwory z winogron, które są bardzo często przygotowywane zwłaszcza w okresach, kiedy winogrona ogrodowe są dostępne na naszych ogrodach. Przepisy na te przetwory z winogron nie są trudne i pracochłonne, dlatego przy bardzo małym wysiłku i krótkim czasie, możemy uzyskać zdrowy i smaczny napój.
Kompoty z winogron ogrodowych mogą być wykonane w różny sposób i wykorzystane mogą być do nich różne składniki. Poznajmy więc pierwszy przepis.
Składniki:
- 2 kg winogron ogrodowych,
- 400 g cukru,
- 4 szklanki wody,
- 2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu.
Można użyć więcej lub mniej kardamonu do smaku.
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy.
- Z wody, cukru i kardamonu gotujemy syrop.
- Owoce wkładamy do słoików i zalewamy syropem.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Warto, by kompot odstał kilka dni, aby owoce puściły sok.
Kolejny przepis na kompot z winogron wygląda następująco.
Składniki:
- 5 kg winogron ogrodowych,
- 3 l wody,
- 800 g cukru.
Aby kompot nie był tak słodki, można użyć nawet 500 g cukru.
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy i wkładamy do litrowych słoików.
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy syrop.
- Wrzący syrop przelewamy do słoików, tak by całkowicie zalać owoce.
- Zakręcone słoiki pasteryzujemy w wodzie ok. 30 minut.
Pasteryzacja może być też wykonana w piekarniku w temperaturze 120oC, a jej czas powinien wynosić około 30 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z winogron?
Powidła winogronowe - proste przepisy
Przygotowanie powideł winogronowych jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia. Takie powidła będą idealnym dodatkiem do naleśników, ciast, kanapek i innych deserów. Na pewno zyskają dużą popularność w naszej domowej spiżarni.
Powidła z winogron można wykonać na różne sposoby. Oto pierwszy z nich.
Składniki:
- 1 kg czarnych winogron,
- 1 kg cukru,
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- kawałek wanilii,
- spirytus.
Wanilia jest składnikiem opcjonalnym i nie musimy jej dodawać.
Przygotowanie:
- Z winogron usuwamy pestki, przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem.
- Owoce wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie dodajemy do nich szklankę wody i smażymy przez 30 minut.
- Owoce muszą się zeszklić, a syrop powinien zgęstnieć.
- Na koniec dodajemy wanilię i kwasek cytrynowy.
- Smażymy 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zimne powidła wkładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu i zakręcamy słoiki.
Ważne jest, by podczas smażenia mieszać powidła i zbierać z nich pianę.
Do powideł można także dodać inne owoce, np. aronię, jabłka czy gruszki. Cały proces przebiega tak samo, jak w wyżej wymienionym przepisie. Wtedy tylko dodatkowe owoce wkładamy razem z winogronami. Te przetwory z winogron zasmakują całej rodzinie i znajomym.
Jak możemy zauważyć, przetwory z winogron, jakimi są dżemy, kompoty i powidła, nie wymagają od nas dużej wiedzy w zakresie gotowania. Nie są one też pracochłonne, dzięki czemu przygotowanie ich może być dla nas świetną zabawą, która przerodzi się w zapasy do spiżarni na cały rok. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.