Przetwory z winogron - dżem z winogron

Dżemy z winogron już od dawna cieszą się wielkim powodzeniem w naszych spiżarniach. Można je przygotować na różne sposoby. Wykorzystując do tego winogrona ogrodowe, bez względu na to, czy są to białe, czy czarne winogrona, mamy pewność, że będą to zdrowe i bardzo smaczne przetwory. Zobaczmy więc, z jakich przepisów możemy skorzystać do przygotowania dżemów z winogron. Przepis na dżem z ciemnych winogron warto wypróbować w domu.

Przepis na dżem z czarnych winogron nie jest skomplikowany i z pewnością poradzi sobie z nim każdy.

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron,
  • 2 kg cukru,
  • sok z 4 cytryn,
  • 2 laski wanilii,
  • cynamon.

Cynamon, używamy do smaku, dlatego sami dobieramy sobie odpowiednią ilość. Najlepiej jest użyć 2 łyżeczek cynamonu.

Przygotowanie:

  • Czarne winogrona myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2/3 godziny.
  • Gdy owoce puszczą sok, możemy włożyć je do garnka i przez 30 minut dusić na średnim ogniu.
  • Winogrona przecieramy przez sito i gotujemy do zgęstnienia na małym ogniu.
  • Po zgęstnieniu owoców dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i wanilię.
  • Całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
  • Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Taki dżem sprawdzi się doskonale do kanapek i jako dodatek do ciast. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o winogronach?

Kolejny przepis na dżem z winogron jest bardzo podobny, lecz dodajemy tu inną przyprawę.

Składniki:

  • 1 kg czarnych winogron,
  • 150 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn.

Jeśli nie lubimy smaku kardamonu można użyć mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kardamonem, a później odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Po puszczeniu soku całość gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Kiedy owoce zaczną się rozpadać, przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
  • Dodajemy sok z cytryny.
  • Gotujemy jeszcze 15 minut, a później przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiczki warto pasteryzować przez 10 minut lub postawić do góry dnem. Przepis na dżem z ciemnych winogron na zimę warto wypróbować w domu.

Dżem z winogron z dodatkiem innych owoców

Jeśli interesują nas przepisy na dżemy z winogron, w których znajdą się także inne owoce, warto skorzystać właśnie z tego przepisu na dżem brzoskwiniowo-winogronowy. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń,
  • 500 g winogron,
  • 10 cm imbiru,
  • 800 g cukru żelującego,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Imbir nie jest koniecznością i nie musimy go wykorzystać.

Przetwory z winogron - sprawdzone przepisy na dżemy i powidła winogronowe
Przetwory z winogron w słoiku, czyli powidła winogronowe czy też dżem z winogron oraz najlepsze przepisy na przetwory

Przygotowanie:

  • Owoce obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  • Imbir, winogrona i brzoskwinie mieszamy ze sobą i gotujemy przez 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy kwasek cytrynowy, cukier żelujący i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem.

Słoiczki przekładamy do normalnej pozycji po ostygnięciu.

Kompot z winogron - przepis

Kompoty to kolejne przetwory z winogron, które są bardzo często przygotowywane zwłaszcza w okresach, kiedy winogrona ogrodowe są dostępne na naszych ogrodach. Przepisy na te przetwory z winogron nie są trudne i pracochłonne, dlatego przy bardzo małym wysiłku i krótkim czasie, możemy uzyskać zdrowy i smaczny napój.

Kompoty z winogron ogrodowych mogą być wykonane w różny sposób i wykorzystane mogą być do nich różne składniki. Poznajmy więc pierwszy przepis.

Składniki:

  • 2 kg winogron ogrodowych,
  • 400 g cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu.

Można użyć więcej lub mniej kardamonu do smaku.

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy.
  • Z wody, cukru i kardamonu gotujemy syrop.
  • Owoce wkładamy do słoików i zalewamy syropem.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Warto, by kompot odstał kilka dni, aby owoce puściły sok.

Kolejny przepis na kompot z winogron wygląda następująco.

Przetwory z winogron do świetny sposób na zamknięcie wyjątkowego smaku lata w słoikach i butelkach, Sprawdź, jakie przepisy na dżem z winogron i inne przetwory warto wypróbować w domu.
Przetwory z winogron - sprawdzone przepisy na dżemy i powidła winogronowe

Składniki:

  • 5 kg winogron ogrodowych,
  • 3 l wody,
  • 800 g cukru.

Aby kompot nie był tak słodki, można użyć nawet 500 g cukru.

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy i wkładamy do litrowych słoików.
  • Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy syrop.
  • Wrzący syrop przelewamy do słoików, tak by całkowicie zalać owoce.
  • Zakręcone słoiki pasteryzujemy w wodzie ok. 30 minut.

Pasteryzacja może być też wykonana w piekarniku w temperaturze 120oC, a jej czas powinien wynosić około 30 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z winogron?

Powidła winogronowe - proste przepisy

Przygotowanie powideł winogronowych jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia. Takie powidła będą idealnym dodatkiem do naleśników, ciast, kanapek i innych deserów. Na pewno zyskają dużą popularność w naszej domowej spiżarni.

Powidła z winogron można wykonać na różne sposoby. Oto pierwszy z nich.

Składniki:

  • 1 kg czarnych winogron,
  • 1 kg cukru,
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • kawałek wanilii,
  • spirytus.

Wanilia jest składnikiem opcjonalnym i nie musimy jej dodawać.

Przygotowanie:

  • Z winogron usuwamy pestki, przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem.
  • Owoce wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie dodajemy do nich szklankę wody i smażymy przez 30 minut.
  • Owoce muszą się zeszklić, a syrop powinien zgęstnieć.
  • Na koniec dodajemy wanilię i kwasek cytrynowy.
  • Smażymy 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Zimne powidła wkładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu i zakręcamy słoiki.

Ważne jest, by podczas smażenia mieszać powidła i zbierać z nich pianę.

Do powideł można także dodać inne owoce, np. aronię, jabłka czy gruszki. Cały proces przebiega tak samo, jak w wyżej wymienionym przepisie. Wtedy tylko dodatkowe owoce wkładamy razem z winogronami. Te przetwory z winogron zasmakują całej rodzinie i znajomym.

Jak możemy zauważyć, przetwory z winogron, jakimi są dżemy, kompoty i powidła, nie wymagają od nas dużej wiedzy w zakresie gotowania. Nie są one też pracochłonne, dzięki czemu przygotowanie ich może być dla nas świetną zabawą, która przerodzi się w zapasy do spiżarni na cały rok. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.

ikona podziel się Przekaż dalej