Przetwory z żurawiny – najlepsze przepisy, które łatwo zrobisz we własnym domu
Przetwory z żurawiny stają się w Polsce coraz częściej przyrządzane – i dobrze, zwłaszcza ze względu na ich dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przepisy na przygotowanie przetworów są bardzo proste, a więc wiele osób chce dziś samodzielnie przyrządzać przetwory żurawinowe na zimę w domu. Jak zrobić powidła z żurawiny i dlaczego żurawina w słoiku jest doskonałym źródłem zdrowia?
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Przetwory z żurawiny - inspirujące przepisy
Konfitura z żurawiny
Przetwór ten jest zarówno pyszny, jak i bardzo zdrowy. Konfitura – podobnie jak dżem z pigwy – pasować będzie do mięs, serów, ale i do niemal każdego ciasta! Bez problemu zrobisz ją samodzielnie. Oto przepis na klasyczną konfiturę żurawinową!
Lista składników
- 500g żurawiny
- 1/3 szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- 1 cytryna
Oczywiście, warto jest przed rozpoczęciem pracy umyć żurawinę i pozbyć się niedojrzałych bądź zepsutych owoców.
Żurawinowa konfitura – sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, zamieszaj i gotuj kilka minut. Powstanie gęsty syrop.
- Dodaj wszystkie owoce i duś kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Owoce pękną i puszczą soki.
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, wyciśnij sok i dodaj do całości.
- Gotuj do momentu, aż odparuje niemal cała woda. Przełóż gorący wywar do słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem. Daj słoikom ostygnąć.
Konfitura z żurawiny – na co pomaga?
Przetwory z żurawiny w postaci konfitury są naturalnym lekarstwem na… problemy z pęcherzem! Stosowane są także jako środek profilaktyczny w chorobach serca, a także skutecznie wspomagają odchudzanie! Wykazują też działanie w kłopotach z trawieniem. Może warto więc włączyć je do swojej diety? To przepis na przetwory na zimę z żurawiny wart wypróbowania. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z żurawiny.
Przetwory żurawinowe
Dżem żurawinowy z jabłkiem
Żurawina to cenne „zbiorowisko” witamin. Dzięki zawartych w niej mikroelementach organizm staje się bardziej odporny na wszelakie infekcje – głównie jest to także zasługa witaminy C, wpływającą na układ immunologiczny. W żurawinie jest jej… pełno! Spróbuj przemycić ją w przepisie na dżem żurawinowy z jabłkami! Ten przepis na przetwory na zimę z żurawiny warto wykonać w domu.
Lista składników
- 50 g żurawiny
- 1 kg jabłek
- 30 g cukru
Najpierw obierz i pokrój jabłko na małe kawałki. Możesz także użyć do tego tarki i zetrzeć owoc na dużych oczkach.
Dżem z żurawiny – sposób przygotowania
- Przełóż jabłko do rondla, wsyp cukier i zagotuj.
- Dodaj do gorącej masy całą żurawinę i jabłka. Zagotuj na małym ogniu – dżem musi zrobić się szklisty.
- Przełóż do słoików i pasteryzuj ok. 20 minut w temp. 95 st. C.
Przepisy z żurawiny na zimę – czy warto?
Żurawina w słoiku zawiera sporo witaminy E – bez niej organizm nie ma szans na prawidłowe funkcjonowanie! Witamina ta bowiem nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale i świetnie zwalcza wolne rodniki, tj. substancje odpowiadające za szybki proces starzenia się organizmu. Warto pamiętać również o tym, że przetwory z żurawiny posiadają sporo… błonnika! A to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na problemy z trawieniem pokarmu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie żurawiny?
Jak zrobić powidła z żurawiny?
Żurawina… profilaktycznie
Żurawina posiada działanie moczopędne, a więc będzie doskonałym rozwiązaniem na zapalenie pęcherza. Jest to doskonałe zabezpieczenie zwłaszcza dla kobiet, które korzystają z publicznych toalet! Warto zatem profilaktycznie jeść powidła żurawinowe po to, aby zapobiec przykrym dolegliwościom i nabyć odporność na niechciane infekcje intymne.
Lista składników
- 1 kg żurawiny
- 20 dkg cukru
- 150 ml wody
- 1 kawałek laski wanilii
Jak w przypadku każdego przetworu, owoce żurawiny należy przebrać i opłukać!
Powidła z żurawiny – sposób przygotowania
- Wrzuć żurawinę do gotującej się wody i blanszuj ok. 3 minuty od zagotowania.
- Przecedź syrop, przelej wodę do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj – zamieszaj co jakiś czas.
- Wsyp żurawinę po rozpuszczeniu się cukru, gotuj 10 minut na średnim ogniu – mieszaj i zdejmuj pianę.
- Zmniejsz płomień i dodaj laskę wanilii. Przykryj i gotuj ok. pół godziny.
- Przełóż gorący dżem do słoików (bez wanilii), zakręć i zostaw do góry dnem do ostudzenia.
Pozostałe właściwości żurawiny
Przetwory z żurawiny stosuje się również w celu leczenia chorób jamy ustnej, w tym zapalenia dziąseł! Zmniejszają one bowiem ilość bakterii jamy ustnej oraz zapobiegają próchnicy. Owoce żurawiny wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, zatem naprawdę warto mieć je zawsze „w pogotowiu”! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny krok po kroku.
Żurawina w słoiku
Dżem żurawinowo-gruszkowy
Pamiętaj, że w żurawinie znajduje się sporo witamin (B1, B2, B6, C, E oraz karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i jod). Żurawina wspomaga walkę z anemią, a więc należy ją włączyć do codziennej diety. Co powiesz na pyszny dżem żurawinowy z dodatkiem… gruszek? W smaku przypomina nieco dżem z pigwy, jednak ma bardziej cierpko-wyrazisty posmak. Jak zrobić 3 słoiki po 200ml?
Lista składników
- 500 g żurawiny
- 1 laska wanili
- 2 małe gruszki
- 12 ziaren kardamonu
- 75 ml wody
- 1 pomarańcza
- 250 g cukru żelującego
Pamiętaj o dokładnym umyciu owoców przed ich przygotowaniem!
Powidła żurawinowo-gruszkowe – sposób przygotowania
- Zgnieć delikatnie kardamon i wydostań z kapsułek ziarenka. Przetnij wanilię wzdłuż i wydobądź miąższ. Gruszki obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Zmieszaj żurawinę, wodę, skórkę z pomarańczy, ziarna kardamonu, gruszkę, cukier, laskę i ziarna wanilii w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 3 minuty – mieszaj.
- Wyjmij laskę wanilii i skórkę pomarańczową. Następnie przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na ok. 10 minut. Smacznego! Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sok z żurawiny.
Pamiętaj, że…
Żurawina jest owocem pełniącym kluczową rolę w zdrowej diecie. Żebyś mógł czerpać z niej cenne właściwości lecznicze, musi ona na stałe zagościć w jadłospisie. Pamiętaj, że żurawina nie służy tylko do uzupełniania nią słodkich deserów – doskonale sprawdzi się bowiem jako dodatek do… mięsa! Sam smak żurawiny w przepisach z różnymi rodzajami mięsa sprawdza się wprost wybornie – dlatego warto urozmaicić nią rodzinny obiad. Zwłaszcza, jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś bardo niebanalnym i jednocześnie bardzo… zdrowym.