Przetwory ze śliwek - najlepsze przepisy na domowe zaprawy
Koniec lata to jeden z najpiękniejszych momentów dla miłośników domowych łakoci: czas dojrzewania śliwek. To ten okres, kiedy dom pachnie ciastem ze śliwkami i kruszonką i oczywiście słodkimi powidłami. Jeśli twoje drzewka bardzo obrodziły i już nie wiesz, co zrobić z fioletowymi owocami, spieszymy z pomocą. Poznaj najlepsze przepisy na zachowanie śliwek na zimę.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o śliwach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przetwory ze śliwek – domowe powidła
Przetwory ze śliwek – przepis na powidła bez cukru
Przepisy na powidła śliwkowe są bardzo liczne. Co region, to inny sposób na przygotowanie tego przetworu. Jednak tradycyjnie powidła robi się bez dodatku cukru i tylko śliwkowe. W niektórych zakątkach naszego kraju tą nazwą określa się także przetwory z czereśni lub moreli, ale to właśnie ze śliwkami kojarzą się najbardziej. Jak je zrobić?
- 2 kg śliwek
Do powideł najlepiej sprawdzą się węgierki – są niewielkie i świetnie wycukrzone. Na dodatek dobrze odchodzą od pestki i wspaniale smakują. Możesz jednak sięgnąć także po inne odmiany, ale wyłącznie fioletowe.
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Przekrój je na połówki.
- Włóż do garnka i smaż powoli na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas.
- Smażenie rozkłada się na trzy albo cztery dni. Pierwszego dnia należy je smażyć około 4 godzin.
- W kolejnych dniach smaż owoce około 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Powidła są gotowe, jeśli możesz nabrać je łyżką tak, by oddzielały się od masy owocowej całymi płatami.
- Słoiki o objętości 250-300 ml umyj i wyparz. Przełóż do nich gorące powidła.
- Od razu zakręcaj i postaw do góry dnem.
- Przykryj ściereczką i zostaw na dobę. Zakrętki powinny załapać bez pasteryzowania.
Dżem ze śliwek z dodatkiem cukru
Dżem ze śliwek to nieco inny sposób przyrządzenia pysznej, owocowej masy, idealnej na kanapki, do twarogu i naleśników. Powidła śliwkowe są bardzo gęste i nie mają cukru, a dżem jest nieco rzadszy i o wiele słodszy. Dzięki temu, że w jego składzie jest cukier, przetwory o wiele lepiej się przechowują.
- 2 kg śliwek,
- 800 g cukru,
- 1 cytryna (sok)
Dodatek soku z cytryny sprawia, że dżem utrzymuje piękny, rubinowy kolor. Czas smażenia dżemu jest o wiele krótszy niż powideł.
- Umyj śliwki, usuń pestkę i włóż do garnka.
- Dodaj cukier i sok z cytryny.
- Smaż od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Owoce nie powinny być zupełnie rozgotowane, raczej w wyraźnych kawałkach.
- Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików.
- Postaw słoiczki do góry dnem i przykryj ściereczką.
- Jeśli zakrętki będą wklęsłe, nie musisz pasteryzować słoików.
Jeśli szukasz więcej innych inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na powidła śliwkowe.
Domowe przetwory ze śliwek
Jak śliwki w kompot
Kwaskowaty, lekki, orzeźwiający, po prostu przepyszny. Przetwory ze śliwek to nie tylko konfitury! Kompot to równie dobry pomysł, tym bardziej że jest wyjątkowo dobry. Nie tylko do obiadu, to świetny zastępnik sklepowych napojów. A przepis jest bardzo prosty, podobnie robi się przetwory z czereśni czy wiśni.
- 2,5 kg śliwek,
- 0,75 kg cukru,
- 4 l wody
Błyskawiczny kompot dobrze przechowuje się na zimę. Warto zrobić go z dużych śliwek, ale w zasadzie sprawdzą się wszystkie odmiany, które masz. Także te o żółtej skórce, na przykład renklody. Do słoików możesz dodać także co nieco przypraw, na przykład goździków lub kardamonu, ale tak też dobrze się sprawdzają.
- Śliwki umyj. Możesz przekroić je na pół i usunąć pestki, ale możesz także zostawić je w całości.
- Umyj i wyparz litrowe słoiki. Przełóż śliwki do nich, układając je dość ciasno do ¾ wysokości.
- Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Kiedy zalewa cukrowa się zagrzeje i zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i gorącą zalewaj śliwki.
- Od razu zakręcaj słoiki.
- Pasteryzuj w gorącej wodzie około 10 minut. Poziom wody powinien sięgać mniej więcej 1-2 cm poniżej zakrętki.
- Sprawdź, czy słoiki załapały. Kompot z tych, których zakrętki się nie zassały, wykorzystaj na bieżąco.
Owoce możesz przeznaczyć do ciasta lub deserów. Albo po prostu zjeść – są przepyszne!
Zaprawy ze śliwkami – owoce w occie
A to zupełnie inny pomysł, który jednakże także świetnie się sprawdza. Śliwki w occie – to zaskakująco dobre połączenie. Słodki owoc, kwaśna zalewa – weki są idealne. Owoce dodaje się do pasztetów i pieczonych mięs.
- 1 kg śliwek,
- ½ szklanki octu spirytusowego,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 10 goździków
Weki można doprawić także kardamonem, będą wtedy bardziej aromatyczne i nieco bardziej wyraziste w smaku. Jednakże w takiej wersji także świetnie się sprawdzają. Nie trzeba ich pasteryzować.
- Umyj śliwki. Ponakłuwaj je wykałaczką w kilku miejscach. Włóż do dużego słoika.
- Zagotuj ocet z wodą i cukrem. Dodaj przyprawy.
- Po kilku minutach zalej śliwki. Zakręć słoik i odstaw.
- Kolejnego dnia zlej zalewę do garnka i podgrzej (ale nie gotuj!). Zalej owoce ponownie.
- Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.
- Wyparz słoiki, przełóż do nich śliwki z dużego słoja.
- Podgrzej zalewę do wrzenia, zalej śliwki i od razu zakręć.
- Postaw słoiki do góry dnem, by zakrętki „załapały”.
Śliwkowe ciasto zimą? Śliwki do ciasta na zimę
Ciasto śliwkowe to przysmak, którym można cieszyć się nie tylko pod koniec lata czy jesienią. Jeśli masz dużo owoców, możesz zawekować je w słoikach. Owoce w cukrze wspaniale się konserwują, potem wystarczy odnaleźć je w spiżarni, odcedzić i można nakładać na ciasto.
- 3 kg śliwek,
- 7 łyżek cukru na słoik
Do tego przepisu możesz użyć w zasadzie wszystkich śliwek, zarówno tych mniejszych, jak i większych. Oczywiście najlepsze będą węgierki, ale równie dobrze zaprawy można robić z dużych śliwek o fioletowej skórce dowolnej odmiany.
- Śliwki umyj, usuń ogonki, przekrój i wyciągnij pestki.
- Przygotuj słoiki – wyparz je, umyj i osusz.
- W każdym słoiku ułóż śliwki, przesypując je warstwowo cukrem.
- Dociśnij śliwki za pomocą pałki do makutry lub łyżki, by pozbyć się powietrza.
- Ułóż śliwki do samego brzegu słoika. Zakręć mocno.
- Pasteryzuj w gorącej wodzie przez około 20 minut (od zagotowania wody).