Sprawdzone przepisy na paprykę konserwową w kilku prostych krokach
Przepisów na przetwory, które mogą znaleźć się w naszej spiżarni, jest wiele. Wśród nich znajdują się również dobre przepisy na konserwową paprykę, które idealnie sprawdzą się na zimę, ale także w ciągu całego roku. Zobaczmy więc, jaki przepis na paprykę marynowaną możemy wykorzystać w swojej kuchni.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce.
Czerwona papryka konserwowa - przepis do słoików
Papryka marynowana może być przygotowywana na wiele sposobów, a jej smak zależy przede wszystkim od tego, jak doprawiona jest zalewa do papryki. Warto poznać kilka przepisów na te przetwory, dzięki czemu będziemy mogli dobrać idealny przepis do wykorzystania w swoim domu.
Czerwona papryka konserwowa jest bardzo łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki,
- 2 cebule pokrojone w pióra,
- pieprz ziarnisty,
- gorczyca.
Składniki na zalewę do papryki konserwowej:
- 2,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki octu,
- 1 łyżka soli.
Jeśli chcemy, by papryka w słoikach miała bardziej kwaśny smak, możemy użyć troszkę więcej octu.
Przygotowanie:
- Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do słoików.
- Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy i 5 ziarenek pieprzu czarnego.
- Składniki zalewy do papryki z gorczycą zagotowujemy.
- Zalewa do papryki konserwowej może być już wlana do słoików.
- Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.
Pamiętajmy, że czerwona papryka konserwowa powinna trochę odleżeć, a wtedy jej smak jest lepszy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki na zimę.
Kolejny przepis jest również doskonałym pomysłem na zimę.
Składniki:
- 1,5 kg papryki czerwonej,
- 4 szklanki wody,
- 0,5 szklanki octu 10%,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka oleju,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 1 ząbek czosnku.
Ilość ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, czosnku i oleju podawana jest w ilości na jeden słoik.
Przygotowanie:
- Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
- Warzywo gotujemy przez 3 minuty.
- Do słoików wsypujemy przyprawy i paprykę.
- Z wody, cukru, octu i soli robimy zalewę.
- Zalewą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy olej.
Ważne, by zalewa do papryki konserwowej podczas zalewania była gorąca. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką?
Papryka marynowana z dodatkami
W przetworach bardzo często możemy się spotkać z wykorzystywaniem innych dodatków do naszej czerwonej papryki konserwowej. Wybór zależy tylko i wyłącznie od nas, bo to my decydujemy, jakie przetwory chcemy mieć zimą w swojej spiżarni. Zobaczmy następne przepisy.
Papryka konserwowa z chili to przetwór, który warto znać.
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej,
- 5 papryk chili,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 10 goździków,
- 1 szklanka octu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 5 szklanek wody.
Ziele angielskie, pieprz, goździki i gorczyca podawane są w ilości na słoik litrowy.
Przygotowanie:
- Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i na 15 minut wrzucamy do gotującej się wody.
- Paprykę wkładamy do słoików i dokładamy do nich przyprawy i jedną paprykę chili.
- Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę.
- Gorącą zalewą zalewamy papryki.
- Zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem na 30 minut.
Zalewa do papryki musi być gorąca.
Do takich przepisów można dodatkowo dodać kilka kawałków marchewki, które wzbogacą smak naszych przetworów, a papryka chili nie będzie wtedy aż tak bardzo wyrazista. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób lubiących smak i aromat papryki chili, ale nie przepadających za dużą ostrością. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach psiankowatych.
Papryka chili - ciekawe sposoby na przygotowanie przetworów na zimę
Marnowana papryka chili z miodem cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobaczmy więc przepis na to, jak ją zrobić.
Składniki:
- dowolna ilość papryczek chili,
- szklanka wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka miodu,
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- plaster cytryny,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 goździki.
Jeśli nie przepadamy za smakiem goździków, nie musimy ich dodawać.
Przygotowanie:
- Papryczki chili myjemy pod ciepłą wodą i gęsto nakłuwamy wykałaczką.
- Zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem.
- Do zalewy dodajemy liść laurowy, goździki, cytrynę, ziele angielskie i dalej gotujemy.
- Po kilku minutach wyciągamy cytrynę i dodajemy czosnek, cynamon i papryczki.
- Całość gotujemy około 10 minut.
- Przed wyłączeniem dodajemy miód.
- Papryczki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
- Zakręcone słoiki stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Tak przygotowane papryczki są gotowe po około 3 tygodniach.
Poza miodem, papryczki chili możemy marynować również z serem feta, a nawet nadziewać serem śmietankowym i wkładać do zalewy. Możliwości jest naprawdę wiele, a wystarczy tylko dobrać odpowiedni sposób do własnych preferencji. Ważnym elementem w przypadku wszystkich papryk marynowanych na różne sposoby jest to, aby odczekać minimalnie 2 tygodnie, zanim otworzymy pierwszy słoik, ponieważ papryka musi przejść dodanymi do zalewy przyprawami. Sprawdź także ten artykuł o uprawie papryczek chili.