Dżem z czereśni z cukrem

Dżem z czereśni z dodatkiem mlecznej bułki, świeżego, pachnącego chleba jest idealnym zestawem śniadaniowym. Czereśnie w dżemie świetnie się sprawdzają. Tego typu zaprawy mają posmak wiśni, ale nie ma ich mocnej kwasowej nuty. Dżem przygotowany z czereśni jest delikatniejszy, przez co jest o wiele smaczniejszy i lepszy z myślą o śniadaniu dla dzieci. Niekiedy dżem z czereśni nazywany jest również powidłami. W powszechnym mniemaniu powidłami nazywamy zaprawy ze śliwek, jednak nic bardziej mylnego – również z czereśni można zrobić pyszne powidła dla dzieci. Przetwory ze śliwek są jednak gęściejsze i bardziej słodkie.

Do przygotowania dżemu z czereśni musimy mieć bardzo dojrzałe i soczyste czereśnie. Nie mogą to zatem być białe czereśnie.

Dojrzałe i soczyste czereśnie będą gwarancją doskonałego smaku i konsystencji zaprawy. Musimy również pamiętać, aby wybrane przez nas owoce były zdrowe, bez plam i żadnych skaz.

Do przygotowania dżemu z czereśni z cukrem potrzebujemy:

  • 3 kg czereśni
  • 600 g cukru
  • Sok z wyciśniętej cytryny

Owoce myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Następnie wydrylowane owoce zsypujemy cukrem i odstawiamy do momentu aż puszczą sok. Może to trwać do paru godzin. Owoce przekładamy do garnka i gotujemy parę godzin, od czasu do czasu mieszając. Regularnie zdejmujemy pianę, która tworzy się na powierzchni gotujących się czereśni. Następnie wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do gotującego się dżemu. Dodaje on kwaśnego posmaku oraz wspomaga proces gęstnienia konfitury.

Warto pamiętać, że nie wszystkie przetwory z czereśni wymagają pasteryzowania. Gorący dżem należy przełożyć do słoików, zakręcić i postawić na ściereczce do góry dnem. Jednak, jeżeli nakrętki nie załapią, to możemy je zawekować w garnku. Czas wekowania powinien wynosić około 15 minut.

Przepis na dżem z czereśni z cukrem nie jest trudny, jednak musimy pamiętać o tym, że jest to proces czasochłonny. Czereśnie nie zawierają dużo pektyn, przez co tężenie owoców jest powolne. Dla przyśpieszenia przygotowania zaprawy możemy użyć cukru żelującego. Możemy użyć też specjalny proszek przyśpieszający tężenie owoców w konfiturach. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z czereśni krok po kroku.

Pyszne czereśnie karmelizowane

Karmelizowane czereśnie to idealny dodatek do deserów, ciast, czy też lodów – jednym słowem są bardzo dobre w smaku oraz pięknie wyglądają.

Do karmelizowania najlepiej wybrać czerwone czereśnie. Tak naprawdę to nie ma większego znaczenia, jednak ciemniejsze czereśnie lepiej się prezentują. Aby zrobić karmelizowane czereśnie, należy wybrać dojrzałe i soczyste owoce. Zapas owoców możemy również zrobić na zimę, kiedy trudno będzie o świeże owoce do ozdobienia ciasta z czereśniami. Karmelizowane czereśnie możemy po zawekowaniu przechowywać w spiżarce.

Jogurt z dżemem czereśniowym
Jakie przetwory z czereśni można zrobić na zimę, do czego używać przetworów z czereśni

Przepis na dwa słoiki o pojemności 400 ml:

  • 1,5 kg czereśni
  • 10 łyżek cukru
  • 1 cytryna

Na samym początku musimy sparzyć cytrynę. Następnie szorujemy skórkę cytryny ostrą szczotką do cytrusów. Następnie należy zetrzeć skórkę owocu na tarce. Sok wyciskamy. Czereśnie myjemy i przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, sok z cytryny, oraz startą skórkę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, do momentu aż czereśnie nie puszczą soku. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie odstawiamy całość do ostudzenia. Potem ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania i gotujemy przez około 5 minut. Przekładamy gorące karmelizowane czereśnie do słoiczków. Ustawiamy weki do góry dnem.

Jeżeli weki dobrze się zassały, to tak przygotowane karmelizowane czereśnie możemy przechowywać nawet przez wiele miesięcy. Otwarty słoik przechowujemy w lodówce przez kilka dni, pilnując, aby nie zaczęły pleśnieć.

Przepis na kompot z czereśni

Kompot z czereśni może być z cukrem, ale nie musi. Powinniśmy pamiętać, że same owoce są w sobie bardzo słodkie. Przepis na kompot z czereśni nie jest trudny w wykonaniu, więc powinna sobie z nim poradzić nawet niewprawiona w przygotowaniu zapraw gospodyni domowa. Warto jednak pamiętać o dodaniu trochę przypraw, aby wzbogacić smak kompotu. Ponadto warto podkreślić, że kompot z czereśni, to świetny napój dla dzieci, choć nie tylko.

Potrzebujemy:

  • 5 kilo czereśni
  • 1,5 litra wody
  • Połowę laski wanilii

Do przygotowania kompotu możemy użyć zarówno czerwonych, jak i białych czereśni. Najlepiej jest wybrać duże, zdrowe, dojrzałe owoce. Następnie myjemy owoce i obrywamy wszystkie ogonki. Wsypujemy owoce do słoików na wysokość 2/3. Możemy lekko potrząsnąć słoikiem, aby owoce się ułożyły. Jeżeli jest możliwość, to dosypujemy jeszcze owoców. Następnie wlewamy wodę do garnka i dodajemy wanilię. Wodę z wanilią razem gotujemy do momentu wrzenia. Następnie wyciągamy wanilię. Zalewamy owoce w słoikach wodą do wysokości mniej więcej 3 cm od góry słoika. Szczelnie zakręcamy słoiki. Tak przygotowane słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez około 25 – 30 minut.

W dobie powszechnego dostępu do Internetu możemy znaleźć wiele stron z poradami, jak wykonać pyszne ciasto z czereśniami oraz wiele ciekawych porad na proste i smaczne przepisy z owoców letnich. Internet to prawdziwa kopalnia wiedzy. Możemy się również z niego dowiedzieć wiele ciekawych informacji, np. jak szybko rośnie grzyb kania oraz jak założyć jego hodowlę.

ikona podziel się Przekaż dalej