3 szybkie przepisy na sałatkę z cukinii do obiadu - wypróbuj je
Cukinia najczęściej kojarzy nam się z leczo lub grillowanymi warzywami. A jednak to niezwykłe, niskokaloryczne i wartościowe warzywo można jeść na surowo. Jest bardzo smaczna, delikatność miąższu i neutralny posmak można fantastycznie zestawić z innymi warzywami, więc na bazie cukinii powstają niezwykłe sałatki. My przedstawiamy przepisy na trzy najciekawsze z nich.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Sałatka z cukinii na przystawkę
Jeśli chcesz zrobić dobrą sałatkę, która sprawdzi się jako przystawka przed obiadem, to ten przepis jest idealny. To świetnie surówka z cukinii, która dzięki dodatkowi sera feta nabiera wyjątkowego smaku i elegancji. Nie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ale jest idealna na świąteczny stół. Ładnie się prezentuje, zwłaszcza jeśli ułożysz ją na każdym talerzu osobno. Możesz także podać ją na dużym, płaskim półmisku.
- 2 małe cukinie,
- 100 g sera feta,
- 1 mała cytryna,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki orzechów pinii,
- 2 garście rukoli,
- ¼ łyżeczki soli, świeży pieprz do oprószenia
Sałatkę możesz jeszcze bardziej urozmaicić, zamiast rukoli dodając do niej świeże liście bazylii. Dzięki temu całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyjątkowa. Sałatkę można przygotować także z kabaczka, oczywiście także na surowo, a zamiast sera feta możesz dodać trochę sera Blue (z niebieską pleśnią), ten jednak jest bardziej wyrazisty w smaku i trzeba uważać, by nie zdominował całej sałatki. Z podanych proporcji wyjdą 4 mniejsze porcje sałatki, w sam raz na przystawkę do obiadu.
- Cukinie umyj, pokrój je w cienkie plasterki. Odstaw je do lodówki na 30 minut, by zmiękły.
- Odcedź ser feta i pokrój go w małą kostkę.
- Ułóż na talerzach lub półmisku rukolę, dodaj cukinię i posyp serem feta.
- Pokrop całość oliwą z oliwek, dodaj przyprawy.
- Posyp orzeszkami pinii po wierzchu, by surówka była bardziej chrupiąca.
Surówka z cukinii do obiadu
Sałatka z cukinii do obiadu podawana do mięsa, zapiekanek lub dań wegetariańskich – to strzał w dziesiątkę! Warto jeść ją bardzo często, na dodatek jest prawdziwym zbawieniem dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów – jest naprawdę niskokaloryczna. Najprostsza sałatka obiadowa z kabaczka lub cukinii to wymieszane warzywa ze śmietaną lub jogurtem, jednakże można pokusić się także o zrobienie nieco bardziej skomplikowanego przepisu. Co nadal nie oznacza, że jest trudny czy czasochłonny – co to, to nie. Zresztą, sprawdź sam!
- 1 mała cukinia,
- ½ kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula czerwona,
- 1 pomidor,
- ½ żółtej papryki,
- 2 ogórki kiszone,
- ½ łyżeczki oregano,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżeczki musztardy
Jeśli nie zależy ci na tym, by surówka była niskokaloryczna, możesz dodać do niej jeszcze łyżkę majonezu. W przeciwnym wypadku zastąp ją jogurtem naturalnym. Nie rezygnuj za to z oliwy z oliwek. Tłuszcz i warzywa idą w parze – większość witamin, w tym znajdująca się w dużej ilości w marchwi witamina A, rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego odpowiednie przyswajanie składnika jest uzależnione od obecności tłuszczu w posiłku.
- Cukinię umyj, przekrój na 4 części, następnie na cienkie plasterki.
- Kapustę poszatkuj. Przełóż do salaterki, dodaj cukinię.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Pokrój ogórki w plasterki i odcedź na sitku.
- Pokrój pomidora i paprykę w kostkę.
- Wymieszaj warzywa razem. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także zioła.
- Możesz dodać wszystkie składniki osobno lub najpierw je wymieszać w miseczce.
Jeśli masz spory zapas tego warzywa, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z cukinii.
Cukinia na zimę – ciekawa sałatka obiadowa
Przetwory z cukinii to nie tylko leczo z cukinii na zimę czy marynowane młode warzywa. To także wyjątkowe sałatki, które świetnie się przechowują w zalewie octowej. Warto przygotować ich więcej, to świetny dodatek do mięsa, a w czasie słoty i śniegów najbardziej wartościowe źródło witamin. Sałatka z cukinii do obiadu ze słoika jest wyjątkowa. Bardzo smaczna, delikatna, świetnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i kuchnią nowoczesną.
- 2 kg cukinii,
- 2 duże cebule,
- 2 duże marchewki,
- ½ kg papryki (może być sama czerwona, możesz dodać jeden kolor inny),
- 4 łyżeczki soli,
- 10 łyżeczek oliwy z oliwek
Zalewa:
- 1 szklanka octu 6%,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu,
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie surówki nie zajmuje za wiele czasu. Na dodatek sałatka wspaniale wygląda – mnóstwo kolorów. Od razu ma się ochotę ją zjeść! Ale należy uzbroić się w cierpliwość, tak przygotowana cukinia na zimę musi trochę poczekać.
- Umyj cukinie, zetrzyj razem ze skórą na tarce. Najlepiej wybrać taką o grubych oczkach.
- Pokrój cebulę w piórka i dodaj do cukinii, przełóż całość do dużej miski. Posól, odstaw na 2 godziny.
- Odciśnij warzywa z soku.
- Obierz marchewki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystko razem.
- Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i wymieszaj z warzywami.
- Przygotuj zalewę octową z podanych składników.
- Przełóż sałatkę do słoików dość ciasno, zalej zalewą.
- Na wierzch każdego słoika wlej łyżeczkę oliwy z oliwek. Zakręć.
- Przetwory z cukinii pasteryzuje się około 15 minut. Możesz wybrać dowolną metodę utrwalania.