4 najlepsze przepisy na sałatkę z kalafiora - sprawdź je!
Warzywa kapustne są ważną częścią naszego jadłospisu. Kalafior (Brassica oleracea) jest cenionym składnikiem surówek i sałatek jedno- i wieloskładnikowych. Zawiera witaminy C, B1, B2, B3, B6, K oraz minerały, między innymi, potas, wapń, sód i magnez i fosfor. Przypisuje się kalafiorowi właściwości zdrowotne, zwłaszcza działanie antynowotworowe, bakteriostatyczne - pomocne przy walce z chorobami wrzodowymi oraz antyreumatoidalne - sprzyjające leczeniu zapalenia stawów. Sprawdź najlepsze przepisy na zdrową i smaczną sałatkę z kalafiora.
Zobacz więcej przepisów na sałatkę z kalafiora.
Sałatka kalafiorowa – przygotowanie warzyw
Na sałatkę wybieramy zdrowy i świeży kalafior, bez widocznych na różyczkach plam. Po obraniu liści i odcięciu kalafiora u nasady głąba, warzywo dokładnie myjemy. Warto zanurzyć kalafior w zimnej wodzie z octem lub solą, na około 20 minut, by pozbyć się gąsienic i ślimaków, czasem znajdujących się wewnątrz naszej jarzyny.
Odsączony kalafior gotujemy w małej ilości wrzącej wody, dzięki czemu zachowamy witaminy, które przejdą do wywaru. Właśnie dlatego nie wylewajmy wody, po ugotowaniu warzywa, a wykorzystajmy ją do przygotowania zupy lub sosu. Olejki eteryczne, o intensywnym i niemiłym zapachu, wydzielające się z gotowanego kalafiora, szybciej ulotnią się, jeśli warzywo ugotujemy bez przykrywania garnka.
Niektóre z warzyw kapustnych, np. brokuły i kalafior, w stanie świeżym są nietrwałe, więc należy je szybko wykorzystać lub zabezpieczyć przed zepsuciem, np. mrożąc je.Wartości odżywcze kalafiora i innych świeżych warzyw zostaną w dużej mierze zachowane, podczas gotowania jarzyn na parze. Wartościowe potrawy przygotujemy także z kalafiora mrożonego lub z warzyw poddanych pasteryzacji. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kalafiora krok po kroku?
Sałatka z kalafiora na ciepło – pyszna i szybka potrawa
Sałatka z gotowanego kalafiora z pomidorem
Sałatka kalafiorowa na ciepło może stanowić samodzielne danie. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Jest zdrowym dodatkiem do potraw mięsnych. Niskokaloryczna sałatka kalafiorowa z pomidorem to atrakcyjna propozycja dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę.
Składniki:
- 1 większy lub dwa mniejsze kalafiory
- 3 pomidory
- 2,5 łyżki masła
- utarty żółty ser
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 5 łyżek sojowego oleju (można zastąpić go innym olejem)
- 1 szklanka wody
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior dokładnie umyć i podzielić na małe różyczki.
- Olej podgrzać w głębszym rondlu, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i podsmażyć.
- Do podsmażonego czosnku dołożyć różyczki kalafiora i posiekaną natkę pietruszki.
- Zawartość rondla podlać wodą, dodać pomidory, pokrojone wcześniej w grubsze plastry i doprawić potrawę solą i pieprzem – według własnego smaku.
- Całość gotować na małym ogniu, przez pół godziny.
- Sałatkę kalafiorową z pomidorem podawać ciepłą, posypaną utartym żółtym serem.
Sałatkę z kalafiora, sporządzoną według powyższego przepisu, możemy przygotować na sposób włoski, dodając dodatkowo około 3 łyżek łuskanych i utartych włoskich orzechów. Wsypujemy je do rondla i zesmażamy razem z czosnkiem, zanim dodamy pozostałe składniki. Dla wzbogacenia smaku i koloru sałatki, warto dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej
Szybka sałatka kalafiorowa, z dodatkiem fasolki szparagowej, nadaje się do uzupełnienie dania obiadowego, ale sprawdzi się także w roli samodzielnego posiłku. Do ciepłej potrawy możemy podać swojski chleb. Sałatka, wzbogacona o efektowne dodatki, np. orzechy, sprawdzi się na przyjęciach, z dodatkiem kieliszka wytrawnego białego wina, dla podkreślenia smaku.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1 szklanka śmietany (można użyć jogurtu)
- 1 łyżka masła
- 1 ½ łyżki mąki
- natka pietruszki
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior dokładnie umyć i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Ugotowany kalafior odcedzić i podzielić na mniejsze cząstki.
- Fasolkę szparagową wypłukać, odciąć końce i podzielić na mniejsze kawałki. Gotować ją do miękkości, jednak nie dopuścić do jej rozgotowania – ma pozostać jędrna.
- Po odcedzeniu fasolki, przełożyć ją do ugotowanego kalafiora.
- Jarzyny ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i posypać drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Sos do sałatki:
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę.
- Dodać śmietanę (jogurt) oraz wywar z kalafiora. Sos ma być gęsty i zawiesisty.
- Po zagotowaniu – sos jest gotowy.
Do sosu możemy dodać kilka suszonych grzybów, które nadadzą mu intensywnego aromatu i wzbogacą smak. Dzień wcześniej trzeba je namoczyć, a następnie gotować do miękkości. Do sosu dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz nieco wody, w której się gotowały – dla nadania całości grzybowego smaku.
Szybkie przepisy na sałatkę kalafiorową na zimno
Sałatka z kalafiora z szynką i jajkiem
Szybka sałatka z kalafiora, podawana na zimno, to pyszna przekąska, którą możemy serwować przed głównym posiłkiem lub jako samodzielne danie, np. do alkoholowych koktajli. Smaczne i pięknie podane zimne przekąski, zwykle w niewielkich porcjach, ozdabiamy zieleniną oraz kolorowymi jadalnymi ozdobami. Do sałatek podajemy odpowiednie sosy. Sałatka kalafiorowa z szynką i jajkiem powinna zostać przygotowana bezpośrednio przed podaniem.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 1 kiszony ogórek
- 1 mała puszka kukurydzy
- ½ pęczku koperku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior, po dokładnym wypłukaniu, należy ugotować w niewielkiej ilości osolonej lekko wody (lub na parze) – na półmiękko.
- Po odcedzeniu, podzielić kalafior na mniejsze cząstki i odstawić do ostudzenia.
- Szynkę i żółty ser pokroić w kostkę.
- Jajko ugotować na twardo i po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Kiszony ogórek zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę z puszki odsączyć.
- Wszystkie składniki przełożyć na półmisek i posypać posiekanym koperkiem.
- Polać sosem i dokładnie wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem – do smaku.
- Gotową sałatkę, na godzinę przed podaniem, włożyć do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Sos do sałatki:
- W miseczce wymieszać śmietanę z majonezem.
- Wycisnąć do sosu, przez praskę, ząbek czosnku.
- Dokładnie zamieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Sałatka bardzo efektownie prezentuje się na stole, dlatego warto o niej pamiętać, szykując przekąski na towarzyskie spotkania lub rodzinną uroczystość. Kolorowa sałatka najlepiej wygląda w szklanym naczyniu, pobudzając apetyt biesiadników.
Pyszna przekąska kalafiorowa z makaronem
Sałatka z kalafiorem i makaronem wybornie smakuje i bardzo ładnie wygląda, co ma znaczenie, jeśli podajemy przekąskę w czasie towarzyskiego lub rodzinnego party. Zaletą potrawy jest jej szybkie przygotowanie, więc żaden niespodziewany gość nie wprawi gospodarzy w kulinarne zakłopotanie – błyskawiczna sałatka sprawdzi się w najtrudniejszej sytuacji.
Składniki:
- 1 kalafior
- 100 g makaronu – np. risi (drobny makaron, przypominający ziarna ryżu) lub farfalle (makaron w kształcie kokardek)
- 4 jajka
- 1 por
- 4 kiszone ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior dokładnie umyć i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze – do miękkości, uważając, żeby się nie rozgotował.
- Ugotowany kalafior podzielić na niewielkie cząstki.
- Makaron ugotować w 1 l wrzącej, lekko osolonej wodzie – al dente – ma pozostać sprężysty, dlatego przed zalecanym na opakowaniu czasem gotowania, trzeba go spróbować.
- Makaron po ugotowaniu przelać zimną wodą.
- Jajka ugotować na twardo, przez 10 minut. Po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę.
- Kiszony ogórek pokroić w kostkę.
- Por umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Kukurydzę z puszki odsączyć.
- Wszystkie składniki przełożyć na półmisek, dodać majonez i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem, schłodzić sałatkę w lodówce.
Por w sałatce nada potrawie specyficzną ostrość, która nie każdemu odpowiada. Jeśli wolimy łagodniejszy smak – wystarczy sparzyć pokrojone warzywo i po chwili przelać je zimną wodą. Po odsączeniu – dodać do sałatki. Zamiast majonezu można użyć naturalnego jogurtu, ewentualnie wymieszać 2 łyżki jogurtu, z 1 łyżką majonezu – taka sałatka będzie mnie kaloryczna, a równie smaczna.