Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa na święta

Klasyczna sałatka jarzynowa jest bardzo smaczna. Wydaje się, że jest to danie, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Pojawia się co najmniej raz w roku, na Święta Bożego Narodzenia, jednakże czasami możemy się nią raczyć na Wielkanoc. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

Sałatka warzywna może być jednak przygotowywana także na bieżąco. Tak naprawdę można do niej wykorzystać ugotowane warzywa z zupy. To sałatka wielowarzywna, do której możesz dodać różne składniki, jednak podstawa jest zawsze taka sama – ugotowana marchew, seler i pietruszka.

Przepis na sałatkę jarzynową

Aby zrobić sałatkę warzywną możesz wykorzystać warzywa z rosołu, jednakże możesz także samodzielnie ugotować wszystkie składniki wcześniej. Prezentowane przepisy na sałatkę warzywną z majonezem zakładają proporcje na 6 porcji.

  • kilka małych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 4 nieduże ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • odrobina pora,
  • majonez według uznania,
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku.

Przygotowanie sałatki jest naprawdę błyskawiczne. Wszystkie składniki możesz pokroić w grubą kostkę lub przecisnąć przez druciane sitko do sałatki.

  1. Ugotuj marchew, seler i pietruszkę w jednym garnku. Ugotuj ziemniaki, tak by się nie rozsypywały. Ugotuj jajka.
  2. Pokrój ogórki w kostkę i odcedź na sitku.
  3. Posiekaj pora na drobniutkie kawałeczki.
  4. Pokrój marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki w plastry i przeciśnij przez sitko.
  5. Odcedź groszek konserwowy.
  6. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i przeciśnij przez sitko.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przyprawami.

Jeśli szukasz także innych, pysznych i zdrowych inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.

Podstawowa sałatka jarzynowa z jabłkiem czy kukurydzą?

Wśród miłośników sałatki jarzynowej ciągle toczy się spór – lepsza jest z jabłkiem czy bez? W niektórych domach sałatka warzywna jest urozmaicona słodkim posmakiem jabłka. W innych nie można sobie tego wyobrazić. Takich wersji sałatki jarzynowej jest bardzo wiele.

Niektórzy przygotowują ją z kukurydzą, inni mieszają kukurydzę i groszek. Sałatka z kukurydzą czy jabłkiem jest nieco słodsza, więc do wyrównania smaku dodaje się więcej ziemniaków lub ogórków. A jeśli już o nich mowa – w tym wypadku także są zmiany w podstawowym przepisie. Część osób będzie się opowiadała za ogórkami kwaszonymi, inni nie wyobrażają sobie dodać inne ogórki niż konserwowe. Część osób także obiera je ze skórki, część zostawia je w nich. Modyfikacje sałatek jarzynowych święciły sukcesy w latach 50. Dodawano do nich naprawdę różne składniki, na przykład ugotowaną białą fasolę, natkę pietruszki w dużych ilościach, ryby lub mięso.

Sałatka jarzynowa z dodatkami – przepisy na modyfikacje

Sałatka warzywna z szynką

Przepis na sałatkę warzywną z szynką nie jest szczególnie skomplikowany. Szynka dodaje sałatce charakteru, sprawia, że jest bardziej sycąca i lepiej nadaje się na przykład na obiad. Oczywiście taka sałatka nie nadaje się na Wigilię, jednak dobrze sprawdzi się, kiedy po prostu masz ochotę na warzywa w nieco innej formie niż zawsze.

  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g selera (mały kawałek),
  • 4 nieduże ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 mała puszka groszku konserwowego,
  • 300 g szynki dobrej jakości,
  • majonez (ilość i rodzaj według uznania),
  • przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony.

Sposób przygotowania tej sałatki jest tak naprawdę taki sam, jak w standardowym przepisie. Warzywa możesz ugotować lub podsmażyć. Jeśli nie chcesz jeść za dużo tłuszczu, możesz przygotować sałatkę bez majonezu – dodać do niej tylko trochę jogurtu. Sałatka jarzynowa nadal smakuje wybornie!

  1. Ugotuj, ostudź i pokrój wszystkie warzywa. Przeciśnij przez druciane sitko na małą kostkę.
  2. Odcedź groszek z puszki.
  3. Pokrój ogórki i odcedź na sitku.
  4. Ugotuj i obierz jajka. Przestudzone pokrój na kawałeczki.
  5. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  6. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj majonez i przyprawy. I już – klasyczna sałatka warzywna z szynką gotowa.
Tradycyjna sałatka jarzynowa w półmisku oraz najlepsze przepisy na sałatkę warzywną krok po kroku
Tradycyjna sałatka jarzynowa, czyli sałatka warzywna domowa krok po kroku

Surówka jarzynowa dla wegan

Tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest odpowiednia dla wegan, nawet w wersji bezszynkowej. Możesz jednak ją co nieco zmienić, żeby stworzyć sałatkę, która im posmakuje i będzie bardzo zbliżona do tej podstawowej. Sałatka wielowarzywna musi być jednak przygotowana bez jajek i bez majonezu. O ile to pierwsze jest łatwo przeboleć, o tyle majonez musi być – to w końcu on łączy całą sałatkę i sprawia, że nie jest sucha. Jogurt tutaj także nie wchodzi w grę. Możesz oczywiście wykorzystać gotowy majonez wegański lub stworzyć własny.

  • Sałatka: wszystkie składniki na typową sałatkę jarzynową bez jajek.
  • Majonez:
    • 4 duże różyczki kalafiora,
    • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
    • sól i pieprz do smaku.

Może się to wydawać zaskakujące, ale taki wegański majonez w sałatce jest jak ten prawdziwy. Ma wyjątkową konsystencję, za to nie ma kalorii.

  1. Ugotuj warzywa. Je i ogórki pokrój w kostkę. Odcedź groszek z puszki. Wymieszaj, dodaj przyprawy.
  2. Ugotuj kalafior tak, by się rozpadał.
  3. Zblenduj na gładką masę razem z octem winnym lub jabłkowym i solą oraz pieprzem.
  4. Dodaj wegański majonez do sałatki.

Tak przygotowany majonez możesz używać do bardzo wielu różnych dań, nawet do kanapek czy innych sałatek. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu to prawdziwy hit.

Surówka jarzynowa w innym wydaniu

Sałatka warzywna z pora i z jajkiem

Poniższa sałatka nieco przypomina sałatkę jarzynową – konsystencją i zastosowaniem składników, jednak proporcje są zupełnie inne. Dlatego jest to bardziej sałatka porowa. To danie z jajkiem, dzięki czemu bardzie bardziej sycące.

  • 2 pory o długiej części białej,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 jajek,
  • 100g startego sera żółtego,
  • parę łyżek majonezu do smaku,
  • sól, pieprz.

Sałatka z pora jest bardziej wyrazista w smaku, wręcz co nieco ostra. Na pewno będzie oryginalna i dobrze sprawdzi się na święta.

  1. Ugotuj jajka.
  2. Zetrzyj ser na tarce.
  3. Pokrój ogórki kiszone i odcedź je na sitku.
  4. Odcedź groszek i kukurydzę.
  5. Posiekaj pora na małe kawałeczki – najpierw na krążki, następnie na ósemki.
  6. Obierz jajka i pokrój po przestudzeniu w kostkę.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przypraw do smaku.

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatki śledziowe powoli wracają do łask ze względu na ich dużą zawartość dobroczynnych składników i niewielką ilość tłuszczu. Sałatka ala jarzynowa ze śledziem świetnie się sprawdza a przede wszystkim jest niezwykle oryginalna.

  • 4 płaty śledziowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 2 marchwie,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 małe buraki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Śledzie powinno się nieco namoczyć, żeby straciły swój mocno słony smak. Buraki możesz ugotować zawczasu – ich czas gotowania do miękkości trochę trwa. Sałatkę możesz układać warstwowo, możesz ją także wymieszać od razu w misce.

  1. Pokrój płaty śledziowe na paseczki.
  2. Ugotuj ziemniaki i marchew, po przestudzeniu pokrój w kostkę.
  3. Ugotuj jajka. Obierz i po przestudzeniu pokrój w kostkę.
  4. Poszatkuj cebulę w kosteczkę.
  5. Obierz jabłko i pokrój w małą kostkę.
  6. Buraki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, musztardą i przyprawami lub
  8. ... ułóż sałatkę warstwowo – śledzie, cebula, ogórki, ziemniaki, majonez z musztardą, jajka i na końcu buraczki, które będą stanowiły ładną, różową pierzynkę.

Ta sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, lecz także bardzo ładnie wygląda na stole. Idealna podczas rodzinnych zjazdów.

Sprawdź również inne przepisy na sałatki.

ikona podziel się Przekaż dalej