5 najlepszych przepisów na surówkę z białej rzodkiewki
Biała rzodkiew nie jest szczególnie popularna. Na pewno mniej niż rzodkiewka, ale warto to zmienić. Jest to prawdziwa skarbnica witamin i dobroczynnych składników mineralnych. Warto przemycać ją do diety na surowo, zwłaszcza w różnych rodzajach surówkach i sałatkach. Poznaj najlepsze przepisy na surówkę z białej rzodkwi.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Surówka z białej rzodkwi w codziennym menu
Surówka z białej rzodkiewki – witaminy i właściwości
Biała rzodkiew jest świetnym warzywem, na dodatek dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Stosunkowo tania i obfitująca w składniki odżywcze – aż trudno uwierzyć, że jest tak mało popularna. Ma wiele wspólnego z rzodkiewką, częściej jednak jest kojarzona z rzepą, jednakże to dwa zupełnie inne warzywa.
Surówka z białej rzodkiewki powinna pojawić się w naszych jadłospisach przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Zawiera wiele witaminy C i wspomaga odporność. Dodatkowo ma bardzo mało kalorii przy naprawdę wysokim indeksie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które chcą walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Można robić z niej zdrowe odpowiedniki chipsów ziemniaczanych czy frytek, warzywo jednak najlepiej smakuje w postaci surówki – idealnie komponuje się z innymi warzywami.
Surówka z rzodkiewki białej jest jednak dość charakterystyczna. Rzodkiew ma wyjątkowy smak – dość ostry, wyrazisty, w końcu to bliska krewniaczka chrzanu. Wyróżnia się także dość intensywnym aromatem. Rzodkiew biała jest większa niż rzodkiewki. Ma białą skórkę i miąższ, dlatego właśnie mylona jest z rzepą. Z tego powodu powstaje cała fala nieporozumień. Na rzepę czasami mówi się „czarna rzodkiew, a na białą rzodkiew – rzodkiewka albo rzepa. Nie ważne jednak, której z tych nazw używasz na co dzień, najważniejsze jest to, by warzywo jak najczęściej trafiało na twój talerz.
Surówka z rzodkwi – podstawowy przepis
Surówka z rzodkwi może być przygotowana bardzo prosto. Wystarczy do niej dodać trochę marchwi i jabłka, by była naprawdę smakowita. Idealnie komponuje się z typowym obiadem – dowolne mięso, ziemianki lub kasza i surówka z rzodkwi to najlepsze połączenie. W ten sam sposób powstaje surówka z rzepy białej.
- 1 rzodkiew biała,
- 1 jabłko,
- 2 średnie marchewki,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku
Dodatek oleju nie jest konieczny, ale warto dodać go chociaż trochę. Dzięki niemu witaminy lepiej się przyswajają, zwłaszcza witamina A, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Możesz dodać także co nieco nasion słonecznika lub dyni. One także są źródłem wartościowego tłuszczu, który zwiększy przyswajalność witamin.
- Obierz rzodkiew. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Obierz marchew, zetrzyj na tarce do pozostałych warzyw.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone rzodkiewki.
Surówka z białej rzodkiewki – przepisy
Obiadowa surówka z białej rzodkiewki ze śmietaną
Rzodkiew biała świetnie komponuje się ze śmietaną. Delikatna śmietana świetnie komponuje się z ostrością warzywa, więc połączenie jest naprawdę idealne. W ten sam sposób może powstać surówka z rzepy białej lub zwykłej różowej rzodkiewki, ale to właśnie rzodkiew sprawdzi się najlepiej.
- 1 rzodkiew biała,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki soli
Śmietanę możesz zamienić na jogurt naturalny, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność surówki. Jednakże wybierz raczej ten o delikatniejszym smaku, ponieważ kwaskowatość jogurtu nie najlepiej komponuje się z warzywem.
- Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Zalej sokiem z cytryny.
- Posiekaj pietruszkę. Dodaj do rzodkwi.
- Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól do smaku.
- Podawaj z mięsem lub wegetariańskimi kotlecikami.
Surówka z rzodkwi białej z dodatkiem majonezu
Majonez także świetnie współgra ze smakiem rzodkwi. Ta dodaje surówce ostrości, majonez delikatnego posmaku. Jeśli jeszcze dodasz do całości marchew, cała surówka będzie po prostu bardzo smaczna.
- 1 rzodkiew biała,
- 2 średnie marchewki,
- 1 łyżka szczypiorku,
- 1 łyżeczka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- pieprz i sól do smaku
Aż trudno uwierzyć, że tak proste połączenie smaków może zrobić tak wielką furorę. Surówka jest naprawdę bardzo smaczna i dobrze komponuje się zarówno z tradycyjnymi, jak i mniej typowymi obiadami – zapiekankami, także makaronowymi, placuszkami z warzyw i tym podobnymi daniami.
- Obierz rzodkiew i zetrzyj ją na tarce.
- Obierz marchew i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj warzywa razem.
- Poszatkuj szczypiorek, dodaj do warzyw.
- Wymieszaj majonez z jogurtem i dodaj przyprawy.
- Zalej sosem majonezowym sałatkę. Dokładnie wymieszaj.
Surówka z rzodkwi – ciekawe przepisy
Surówka z rzodkiewki białej i pora
Rzodkiew biała i por – to połączenie dla osób, które lubią ostrawe smaki i wyraziste dania. Dlatego zamiast części rzodkwi dodaje się zwykłe, różowe rzodkiewki. Nieco wyrównują ostrość surówki i sprawiają, że każdemu posmakuje.
- 1 por,
- ½ białej rzodkwi,
- 5 średniej wielkości rzodkiewek,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka koperku,
- sól i pieprz do smaku
Dzięki jogurtowi surówka nabiera delikatniejszego, bardziej kremowego smaku. Dlatego nie warto zniechęcać się ostrością warzyw – to naprawdę idealne połączenie.
- Obierz rzodkiew, pokrój ją na cienkie kawałeczki.
- Odkrój ogonki od rzodkiewek, pokrój je na małe kawałeczki.
- Obierz por ze zniszczonych liści wierzchnich. Poszatkuj białą część na drobne kawałki.
- Wymieszaj warzywa razem.
- Posiekaj koperek, dodaj do surówki.
- Dodaj oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Dodaj przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj.
Surówka z rzodkwi białej z rodzynkami – przepis
To chyba najbardziej zaskakująca propozycja ze wszystkich – rzodkiew biała i rodzynki. Zaskakujące połączenie, ale naprawdę, jak najbardziej udane. Ten przepis spodoba ci się, jeśli lubisz nieoczywiste dania i jeśli chcesz odżywiać się wyłącznie tym, co najlepsze.
- 1 biała rzodkiew,
- 1 garść rodzynek,
- 1 garść kiełków (brokuła, rzodkiewki, słonecznika lub dowolny mix),
- 2 łyżki oleju lnianego,
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki surówki mają niezwykłe działanie i dużo wartości odżywczych. Zwłaszcza olej lniany, który ma dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego.
- Rzodkiew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miseczki.
- Dodaj rodzynki (bez namaczania).
- Polej olejem lnianym i dopraw do smaku.
- Przed podaniem dołóż kiełki. Dobrze wymieszaj.