Surówka z selera naciowego do obiadu i nie tylko

Seler naciowy to najlepszy przyjaciel każdej osoby, która próbuje się odchudzać i chciałaby się zdrowo odżywiać. To prawdziwa bomba właściwości odżywczych i smaku w minimalnej liczbie kalorii. Dlatego warto sięgać po łodygi selera jak najczęściej. Można stosować go w smoothies o działaniu oczyszczającym, dobrze smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po prostu w formie surówki. Podstawowy przepis na surówkę z selera naciowego z jabłkiem jest bardzo prosty.

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 marchewki,
  • ½ łyżeczka soli i pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Surówka świetnie sprawdza się do standardowego obiadu – idealny dodatek do mięsa i ziemniaków, gulaszy i różnego rodzaju kasz i dań ziemniaczanych. Surówka z selera naciowego to jeden z najprostszych dodatków, które możesz błyskawicznie zrobić.

  1. Obierz jabłko i marchew.
  2. Zetrzyj jabłko i marchew na tarce o grubych oczkach.
  3. Łodygi selera umyj, pokrój na cieniutkie plasterki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj olej, sok z cytryny i przyprawy.
  5. Podawaj na świeżo.

Surówka z selera naciowego do obiadu – przepisy kulinarne

Surówka z selera naciowego i pora

Powyższy przepis to nie jest jedyny sposób na przygotowanie smacznej surówki z selera, która nadaje się do polskiego, tradycyjnego obiadu. Jeśli lubisz wyraziste, mocne smaki, dobrze sprawdzi się także połączenie selera i pora. Przygotowanie surówki także nie zajmuje za dużo czasu.

  • 1 nie za duży por,
  • 4 łodygi naciowe selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • pieprz i sól do smaku

Sałatka z łodygi selera naciowego jest bardzo wyrazista w smaku, a dodatek pora jeszcze dodaje jej ostrości. Przepis można urozmaicić o przyprawy, możesz na przykład dołożyć odrobinkę curry, wtedy surówka będzie jeszcze bardziej wyrazista.

  1. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
  2. Umyj seler i por.
  3. Poszatkuj seler i pory na drobne, cienkie kawałki.
  4. Poszatkuj szalotkę na drobną kosteczkę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt i przyprawy.

Surówka z selera naciowego z dodatkiem papryki

Papryka to także warzywo, które wspaniale komponuje się z selerem naciowym. To przepis na ciekawą, naprawdę smaczną surówkę, która ma lekko słodkawy smak. Możesz jeść ją bez obaw – jest dietetyczna, a przy tym przepyszna. To kolejna sałatka w jabłkiem, ale tym razem w zupełnie innym wydaniu.

  • 4 łodygo selera naciowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • ½ łyżki miodu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Jeśli chcesz, możesz zrezygnować ze zrobienia dressingu i dodać tylko nieco oliwy z przyprawami, surówka na tym nie straci. Sos jednak świetnie się z nią komponuje i nieco zmniejsza charakterystyczny posmak selera.

  1. Umyj warzywa.
  2. Posiekaj cebulę w grubszą kostkę.
  3. Obierz jabłko, pokrój je na grubszą kostkę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu: jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny.
  5. Pokrój seler na cienkie plasterki.
  6. Przekrój paprykę, usuń gniazdo nasienne, pokrój na krótkie paseczki.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Przed podaniem polej surówkę dressingiem.

Sałatka z selera naciowego – przepisy

Sałatka z selera naciowego z serem

Seler naciowy często mylony jest z porem, dlatego czasami pojawia się nazwa „surówka z pora naciowego”. W przypadku tego przepisu można dodać zarówno kawałek pora, jak i właśnie seler naciowy. W tej drugiej opcji danie ma ciekawszy smak, ale nie traci ani na wyrazistości, ani na smak. Przepisy kulinarne z selerem naciowym najczęściej są przeznaczone dla wegan, ale wśród składników tej sałatki znajduje się ser żółty.

  • 6 łodyg selera naciowego,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 duża garść rukoli,
  • 150 g sera żółtego,
  • 3 łyżki oleju lub oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Seler naciowy na desce
Surówka z selera naciowego krok po kroku, czyli przepisy na smaczne surówki

Sałatka może być podawana w szklanych salaterkach, na przykład jako przystawka przed daniem głównym na ciepło. Możesz także przygotować ją na imprezę – z pewnością każdy się nią zachwyci. Jeśli nie lubisz rukoli lub wolisz delikatniejsze smaki, zastosuj roszponkę lub po prostu mix sałat. W takiej odsłonie także będzie przepyszna.

  1. Umyj i osusz sałatę lub rukolę.
  2. Obierz ogórka, pokrój go w kostkę.
  3. Umyj łodygi selera, pokrój je w cienkie plasterki.
  4. Pokrój ser żółty w grubszą kostkę.
  5. Wymieszaj olej z winogron z musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  6. Wymieszaj wszystkie warzywa razem.
  7.  Dodaj sos do sałatki razem z jogurtem.

Sałatkę możesz także ułożyć na półmiskach i talerzach – wszystkie składniki rozłóż na rukoli i delikatnie polej sosem. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z selera naciowego.

Sałatka ze świeżego selera i owoców

Sałatka ze świeżego selera naciowego z jabłkiem komponuje się idealnie. A z innymi owocami? Ten przepis udowodni ci, że tak. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, ostrawy smak łodyg selera wspaniale współgra z różnymi owocami. Możesz zrobić prawdziwy mix, my podpowiadamy najciekawsze połączenie,

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 owoce kiwi,
  • 1 owoc granatu,
  • 1 gruszka o twardym miąższu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka orzechów włoskich posiekanych

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Można podawać ją jako przystawkę do obiadu, ale sprawdzi się także na biesiadnym stole. Jest to danie idealne na lato – orzeźwia, a przy tym ma stosunkowo mało kalorii. Możesz ją jeść na podwieczorek czy drugie śniadanie.

  1. Umyj wszystkie warzywa i owoce.
  2. Obierz gruszkę i kiwi.
  3. Pokrój gruszkę i kiwi w kostkę.
  4. Obierz granat i wyłuskaj nasiona.
  5. Seler posiekaj na cienkie plasterki.
  6. Połącz wszystkie składniki ze sobą i z odrobiną miodu.
  7. Posiekaj orzechy włoskie. Posyp nimi sałatkę z góry.
ikona podziel się Przekaż dalej