5 najlepszych przepisów na surówkę z selera naciowego
Zarówno z marynowanego, jaki ze świeżego selera przygotowuje się pyszne sałatki i surówki. Okazuje się jednak, że świetnym pomysłem jest także wykorzystanie selera naciowego. Surówka i sałatka z łodygi tego warzywa jest smacznym dodatkiem do obiadu, a przy tym to opcja dietetyczna, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Poznaj najlepsze przepisy na surówkę z selera naciowego.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z selera naciowego do obiadu i nie tylko
Seler naciowy to najlepszy przyjaciel każdej osoby, która próbuje się odchudzać i chciałaby się zdrowo odżywiać. To prawdziwa bomba właściwości odżywczych i smaku w minimalnej liczbie kalorii. Dlatego warto sięgać po łodygi selera jak najczęściej. Można stosować go w smoothies o działaniu oczyszczającym, dobrze smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po prostu w formie surówki. Podstawowy przepis na surówkę z selera naciowego z jabłkiem jest bardzo prosty.
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 duże jabłko,
- 2 marchewki,
- ½ łyżeczka soli i pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny
Surówka świetnie sprawdza się do standardowego obiadu – idealny dodatek do mięsa i ziemniaków, gulaszy i różnego rodzaju kasz i dań ziemniaczanych. Surówka z selera naciowego to jeden z najprostszych dodatków, które możesz błyskawicznie zrobić.
- Obierz jabłko i marchew.
- Zetrzyj jabłko i marchew na tarce o grubych oczkach.
- Łodygi selera umyj, pokrój na cieniutkie plasterki.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj olej, sok z cytryny i przyprawy.
- Podawaj na świeżo.
Surówka z selera naciowego do obiadu – przepisy kulinarne
Surówka z selera naciowego i pora
Powyższy przepis to nie jest jedyny sposób na przygotowanie smacznej surówki z selera, która nadaje się do polskiego, tradycyjnego obiadu. Jeśli lubisz wyraziste, mocne smaki, dobrze sprawdzi się także połączenie selera i pora. Przygotowanie surówki także nie zajmuje za dużo czasu.
- 1 nie za duży por,
- 4 łodygi naciowe selera,
- 1 jabłko,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- pieprz i sól do smaku
Sałatka z łodygi selera naciowego jest bardzo wyrazista w smaku, a dodatek pora jeszcze dodaje jej ostrości. Przepis można urozmaicić o przyprawy, możesz na przykład dołożyć odrobinkę curry, wtedy surówka będzie jeszcze bardziej wyrazista.
- Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
- Umyj seler i por.
- Poszatkuj seler i pory na drobne, cienkie kawałki.
- Poszatkuj szalotkę na drobną kosteczkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt i przyprawy.
Surówka z selera naciowego z dodatkiem papryki
Papryka to także warzywo, które wspaniale komponuje się z selerem naciowym. To przepis na ciekawą, naprawdę smaczną surówkę, która ma lekko słodkawy smak. Możesz jeść ją bez obaw – jest dietetyczna, a przy tym przepyszna. To kolejna sałatka w jabłkiem, ale tym razem w zupełnie innym wydaniu.
- 4 łodygo selera naciowego,
- 1 papryka czerwona,
- 1 jabłko,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżki miodu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Jeśli chcesz, możesz zrezygnować ze zrobienia dressingu i dodać tylko nieco oliwy z przyprawami, surówka na tym nie straci. Sos jednak świetnie się z nią komponuje i nieco zmniejsza charakterystyczny posmak selera.
- Umyj warzywa.
- Posiekaj cebulę w grubszą kostkę.
- Obierz jabłko, pokrój je na grubszą kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu: jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny.
- Pokrój seler na cienkie plasterki.
- Przekrój paprykę, usuń gniazdo nasienne, pokrój na krótkie paseczki.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Przed podaniem polej surówkę dressingiem.
Sałatka z selera naciowego – przepisy
Sałatka z selera naciowego z serem
Seler naciowy często mylony jest z porem, dlatego czasami pojawia się nazwa „surówka z pora naciowego”. W przypadku tego przepisu można dodać zarówno kawałek pora, jak i właśnie seler naciowy. W tej drugiej opcji danie ma ciekawszy smak, ale nie traci ani na wyrazistości, ani na smak. Przepisy kulinarne z selerem naciowym najczęściej są przeznaczone dla wegan, ale wśród składników tej sałatki znajduje się ser żółty.
- 6 łodyg selera naciowego,
- 1 długi ogórek,
- 1 duża garść rukoli,
- 150 g sera żółtego,
- 3 łyżki oleju lub oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sałatka może być podawana w szklanych salaterkach, na przykład jako przystawka przed daniem głównym na ciepło. Możesz także przygotować ją na imprezę – z pewnością każdy się nią zachwyci. Jeśli nie lubisz rukoli lub wolisz delikatniejsze smaki, zastosuj roszponkę lub po prostu mix sałat. W takiej odsłonie także będzie przepyszna.
- Umyj i osusz sałatę lub rukolę.
- Obierz ogórka, pokrój go w kostkę.
- Umyj łodygi selera, pokrój je w cienkie plasterki.
- Pokrój ser żółty w grubszą kostkę.
- Wymieszaj olej z winogron z musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Wymieszaj wszystkie warzywa razem.
- Dodaj sos do sałatki razem z jogurtem.
Sałatkę możesz także ułożyć na półmiskach i talerzach – wszystkie składniki rozłóż na rukoli i delikatnie polej sosem. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z selera naciowego.
Sałatka ze świeżego selera i owoców
Sałatka ze świeżego selera naciowego z jabłkiem komponuje się idealnie. A z innymi owocami? Ten przepis udowodni ci, że tak. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, ostrawy smak łodyg selera wspaniale współgra z różnymi owocami. Możesz zrobić prawdziwy mix, my podpowiadamy najciekawsze połączenie,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 3 owoce kiwi,
- 1 owoc granatu,
- 1 gruszka o twardym miąższu,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka orzechów włoskich posiekanych
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Można podawać ją jako przystawkę do obiadu, ale sprawdzi się także na biesiadnym stole. Jest to danie idealne na lato – orzeźwia, a przy tym ma stosunkowo mało kalorii. Możesz ją jeść na podwieczorek czy drugie śniadanie.
- Umyj wszystkie warzywa i owoce.
- Obierz gruszkę i kiwi.
- Pokrój gruszkę i kiwi w kostkę.
- Obierz granat i wyłuskaj nasiona.
- Seler posiekaj na cienkie plasterki.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą i z odrobiną miodu.
- Posiekaj orzechy włoskie. Posyp nimi sałatkę z góry.