Surówka z białej kapusty – przepisy na zdrowy dodatek do obiadu

Szybka surówka ze świeżej kapusty - z dodatkiem jabłka

Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea), podobnie jak inne warzywa kapustne, zawiera bogactwo soli mineralnych, zwłaszcza potas, wapń, żelazo, fosfor i siarkę, witaminy C, B1 oraz prowitaminę A (beta karoten), a także białka i cukry. Dzięki zawartości celulozy, łatwiej przebiegają procesy trawienne, a niska wartość kaloryczna ma duże znaczenie dietetyczne. Najwięcej składników odżywczych zawierają liście, osłaniające główkę. Wczesne odmiany kapusty, siane w szklarniach w połowie lutego, zbiera się już w maju i w czerwcu, natomiast odmiany późne są zbierane w październiku i w listopadzie.

Surówka z białej kapusty jest popularnym dodatkiem do obiadu. Smaczną i zdrową potrawę możemy przygotować zarówno z kapusty młodej, jak i z odmian późnych. Jej smak możemy wzbogacić, poprzez dodanie jabłka lub przyrządzając ją z marchewką.

Składniki:

  • biała kapusta – ½ główki
  • jabłko – 1 sztuka
  • koperek – 1 pęczek
  • cytryna – sok z 1 sztuki
  • oliwa – 2 łyżki stołowe
  • cukier – 1 – 2 łyżki stołowe, do smaku
  • sól – ½ - 1 łyżeczki, do smaku
  • pieprz – ½ łyżeczki, do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie czyścimy i zdejmujemy uszkodzone liście.
  2. Drobno szatkujemy kapustę i solimy ją, by zmiękła.
  3. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Delikatnie łączymy ze sobą kapustę i jabłko.
  5. Dodajemy drobno pokrojony koperek.
  6. Przygotowujemy dip – do oleju dodajemy cukier, pieprz i sok z cytryny, po czym wszystko mieszamy.
  7. Dipem polewamy surówkę i dokładnie całość ponownie mieszamy.

Tak przygotowana surówka z białej kapusty powinna przed podaniem zostać schłodzona. Podajemy ją do ryby, dań mięsnych i wegetariańskich.

Surówka z białej kapusty z marchewką – z dodatkiem majonezu

Sos majonezowy, dodawany do potraw, podkreśla ich smak. Surówki z majonezem są delikatniejsze i łatwiejsze do przełknięcia. Majonez dodajemy do potraw mięsnych, do ryby, sałatki jarzynowej i surówek. Z sosem majonezowym dobrze smakuje surówka z białej kapusty, sałata pekińska czy surówki z sałaty lodowej. Jedna łyżka tłuszczu pozwoli naszemu organizmowi wchłonąć witaminy, które szybko ulegają rozkładowi (A, D, E, K). Jednocześnie musimy pamiętać, że majonez jest kaloryczny i nie powinny sięgać po ten dodatek osoby o wysokim poziomie cholesterolu.


Zobacz też przepisy na surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka" na fajnegotownie.pl

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty

Przepis na surówkę z dodatkiem majonezu:

Składniki:

  • biała kapusta – 25 dag
  • marchewka – 15 dag
  • majonez – 2-3 łyżki (wg własnego smaku)
  • sól – do smaku
  • natka pietruszki – 1pęczek

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyścimy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i drobno szatkujemy.
  2. Poszatkowaną kapustę solimy, by stała się miękka.
  3. Marchew płuczemy i cienko obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
  4. Kapustę łączymy z marchewką. Dodajemy majonez i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  5. Gotową surówkę układamy na salaterce i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Najlepiej smakuje majonez przygotowany samodzielnie – bez polepszaczy smaku i konserwantów. Wystarczy 1 żółtko (przed pozyskaniem żółtka - jajko należy sparzyć) oraz około 1,5 szklanki oleju, 2 łyżki winnego octu lub soku z cytryny oraz przyprawy - by cieszyć się smacznym dodatkiem do wielu potraw. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, używając np. blendera. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce, przez 7-10 dni. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki i surówki z sałaty lodowej.

Przepis na surówkę z białej kapusty na zimę

Domowe przetwory umożliwiają korzystanie ze zdrowych i smacznych dodatków do obiadu i urozmaicenie naszego jadłospisu w okresie zimowym i wczesną wiosną, kiedy brakuje świeżych owoców i warzyw. Pamiętajmy, że warzywa na przetwory powinny zostać starannie przebrane i oczyszczone, a słoiki – wyparzone.

Składniki:

  • biała kapusta – 1 główka
  • marchew – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • czerwona papryka – 2 sztuki
  • sól – 2 łyżki
  • pieprz – do smaku
Surówka z białej kapusty na czarnym talerzu, a także przepis na surówkę z białej kapusty
Najlepsza surówka z białej kapusty, a także przepisy na sałatki z białej kapusty

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyścimy, dokładnie myjemy i drobno szatkujemy.
  2. Marchew myjemy i cienko obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki lub w niewielką kostkę.
  4. Smak surówki zaostrzy dodatek cebuli, którą, po obraniu z łupin, kroimy w kostkę.
  5.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut.
  6. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy 1 szklankę oleju, ½ szklanki octu i 1 szklankę oleju. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy, mieszając – aż rozpuści się cukier.
  7. Gorącą zalewę dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
  8. Surówkę odstawiamy na około 60 minut. Po upływie zalecanego czasu, surówkę przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy nakrętki.
  9. Surówkę pasteryzujemy przez 15 minut. Po ostudzeniu, słoiki przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.

Surówka jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Dobrze smakuje również ze świeżym pieczywem, więc możemy urozmaicić nasz codzienny jadłospis, podając ją, np. na kolację. Równie smaczna jest surówka z kapusty pekińskiej, którą możemy przygotować podobnie, jak surówkę z kapusty białej.

Surówka z kiszonej kapusty z chrzanem

Kiszona kapusta jest bardzo smaczna i zawiera znaczne ilości witamin, zwłaszcza witaminy C, dlatego powinna być wykorzystywana w okresie zimowym i wczesną wiosną. Spożywamy ją ze sokiem, który również bogaty jest w cenne składniki odżywcze. Dodatek chrzanu podkreśli smak potrawy i sprawi, że surówka zyska na intensywności.

Składniki:

  • kiszona biała kapusta – ½ kg
  • świeży chrzan – 2-3 łyżki utartego chrzanu
  • jabłka – 2 sztuki kwaskowych jabłek, np. antonówek
  • cebula – 1 sztuka
  • olej sojowy – 3 łyżki
  • ocet – do smaku (możemy ten składnik opuścić)
  • sól – do smaku
  • cukier – do smaku
  • natka koperku – 1 pęczek

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski.
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  4. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
  5. Do surówki dodajemy chrzan i olej.
  6. Doprawiamy całość solą, cukrem i, ewentualnie, octem.

Surówkę podajemy posypaną drobno posiekaną zieleniną. Potrawa jest smacznym dodatkiem do obiadu. Przy je przygotowaniu sięgnijmy po łagodniejszy chrzan, by nie zdominował smaku całości.

Sałatka z białej kapusty – z dodatkiem jabłek i cebuli

Sałatki warzywne poddawane są obróbce cieplnej. Popularne sałatki jarzynowe serwuje się na co dzień oraz w czasie spotkań rodzinnych i towarzyskich. Smaczne przekąski przygotowuje się bezpośrednio przed podaniem. Możemy je przechowywać w lodówce i spożytkować w ciągu 1 – 2 dni. Szybka sałatka z białej kapusty jest smaczna i efektowna – pięknie udekorowana jadalnymi elementami, może stanowić ciekawy akcent estetyczny świątecznego stołu.

Składniki:

  • biała kapusta – ½ główki
  • cebula – 1 sztuka
  • jabłka – 2 sztuki
  • cytryna – sok z 1 sztuki
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • musztarda – 2 łyżki
  • olej – 4 łyżki
  • sól – do smaku
  • cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyścimy, dokładnie płuczemy i drobno szatkujemy.
  2. Poszatkowaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody – na półmiękko. Po odparowaniu - odstawiamy do ostudzenia.
  3. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  6. Sałatkę doprawiamy musztardą, sokiem z cytryny, cukrem i solą – delikatnie mieszamy.
  7. Gotowe danie polewamy olejem i przybieramy natką pietruszki.
  8. Sałatka wybornie smakuje do ryby, do mięsa, a także ze świeżym pieczywem.

Kapustę przeznaczoną do ugotowania wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotujemy na półmiękko lub do miękkości, dzięki czemu zachowamy więcej składników odżywczych. Wywar wykorzystajmy do przygotowania innych potraw, np. do zup i sosów. Więcej witamin i składników odżywczych zachowają warzywa gotowane na parze.

Zobacz również ten przepisy na surówkę z białej kapusty.

ikona podziel się Przekaż dalej