6 sprawdzonych przepisów na surówkę z czerwonej kapusty
Warzywa kapustne stanowią cenne źródło witamin, więc powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu, zwłaszcza w okresie zimowym. Ważną pozycję w żywieniu stanowią świeże warzywa oraz sporządzone z ich udziałem przetwory. Popularnością cieszą się potrawy z niebieskiej kapusty, która jest bardzo smaczna, zarówno gotowana, jak i na surowo. Fioletowe zabarwienie liści kapusta zawdzięcza przeciwutleniaczom – antocyjanom, którym przypisuje się działanie antynowotworowe. Podajemy sprawdzone przepisy na zdrową i smaczną surówkę z modrej kapusty.
Zobacz więcej przepisów na surówkę z czerwonej kapusty.
Surówka i sałatka z czerwonej kapusty - właściwości zdrowotne
Surówki warzywne są popularnym zdrowym dodatkiem do obiadu. Przyrządza się je ze zdrowych i świeżych produktów, serwowanych na surowo, z dodatkiem przypraw oraz sosów i soków, podkreślających smak potrawy. Na surówki nadają się również warzywa mrożone i kiszone. Sałatki warzywne zawierają warzywa poddane obróbce cieplnej, wraz z ostrym lub łagodnym dressingiem.
Czerwona kapusta głowiasta Brassica oleracea znana jest także jako kapusta modra, kapusta niebieska i kapusta fioletowa. Odznacza się dużą wartością odżywczą i smakową, a w porównaniu z kapustą białą, jest delikatniejsza i bardziej nadaje się na surówki. Zawiera cenne minerały i witaminy, zwłaszcza witaminę C oraz B1 – tiaminę, biorącą udział, między innymi, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i opóźnianiu procesów starzenia się organizmu.
Potrawy z niebieskiej kapusty korzystnie wpływają na nasze zdrowie:
- picie soku z modrej kapusty wzmacnia układ krążenia i poprawia pracę serca,
- czerwonej kapuście przypisuje się działanie antynowotworowe,
- kapusta, spożywana na surowo lub gotowana, pomagają chronić oczy przed promieniowaniem UV,
- osoby, regularnie spożywające potrawy z fioletowej kapusty, dłużej zachowają młody wygląd skóry i zachowają smukłą sylwetkę –100 g kapusty zawiera tylko 40 kcal,
- surówka i sałatka z czerwonej kapusty zawierają osteokalcynę, białko, wpływające na zdrowe i mocne kości,
- surówka z czerwonej kapusty pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, poziom kwasu moczowego oraz reguluje poziom cukru we krwi,
- liście fioletowej kapusty, podobnie jak białej, przykłada się na bolące mięśnie i stawy, bowiem pomagają uśmierzyć ból i pozbyć się stanów zapalnych.
Surówka z czerwonej kapusty – sprawdzone przepisy
Szybka surówka z czerwonej kapusty
Na surówkę wybieramy świeżą i zdrową kapustę, którą przed obróbką należy dokładnie oczyścić i umyć. Zdejmujemy z główki uszkodzone i suche liście. Na chwilę zanurzamy kapustę we wrzątku. Liście parzonej kapusty stają się miękkie i są łatwo strawne. Skropienie surówki sokiem z cytryny także wpłynie na zmiękczenie poszatkowanych liści. Szatkowanie kapusty przeprowadzamy na krótko przed podaniem.
Składniki:
- kapusta czerwona – ½ główki
- olej sojowy lub słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny – 1 sztuka
- sól, pieprz i cukier – do smaku
Przygotowanie:
- ½ główki modrej kapusty, po oczyszczeniu i umyciu, drobno szatkujemy i przekładamy na półmisek.
- Surówkę doprawiamy olejem i przyprawiamy do smaku – tuż przed podaniem - solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy.
- Najlepiej surówka smakuje na zimno, po schłodzeniu w lodówce, przez około 30 minut przed podaniem.
Surówka z czerwonej kapusty jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Doskonale smakuje z potrawami mięsnymi, z pyzami, kluskami. Sprawdzi się jako składnik przekąsek, typu tacos. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem – prosty przepis krok po kroku
Potrawa doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Dodatek jabłek doda surówce wyrazistości i soczystości. Na surówkę nadają się zwarte i ciężkie główki czerwonej kapusty oraz winne jabłka, np. antonówki.
Składniki:
- czerwona kapusta – ½ niewielkiej główki
- jabłko – 1 sztuka
- olej sojowy lub słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
- cytryna – sok z jednej cytryny
- sól i cukier – do smaku
Przygotowanie:
- Czerwoną kapustę dzielimy na pół, czyścimy z suchych i uszkodzonych liści i dokładnie myjemy.
- ½ główki kapusty drobno szatkujemy.
- Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę i starte jabłko przekładamy na półmisek i delikatnie ze sobą łączymy.
- Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Smak surówki możemy wzbogacić, dodając ½ cebuli, białej lub czerwonej. Potrawa doskonale smakuje także z majonezem – 2 łyżki majonezu dodajemy do surówki, zamiast 2 łyżek oleju.
Surówka z fioletowej kapusty z jabłkiem i majonezem
Surówka, oprócz walorów smakowych, wyróżnia się efektownym wyglądem. Jest smacznym dodatkiem do codziennego i świątecznego obiadu. Komponuje się, np. z pieczenią, pieczoną rybą i sadzonymi jajami.
Składniki:
- czerwona kapusta – 20 dag
- jabłka – 10 dag
- cebula – ¼ dużej cebuli białej lub czerwonej
- majonez – około ½ szklanki
- sól – do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Czerwoną kapustę czyścimy, dokładnie myjemy i szatkujemy. Całość solimy.
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z majonezem i przekładamy na półmisek.
- Gotową potrawę dekorujemy natką pietruszki.
Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce – najlepiej smakuje na zimno. Jeśli zamierzamy przygotować surówkę dietetyczną, możemy zastąpić majonez naturalnym jogurtem.
Przepis na kapustę z kiszonymi ogórkami i jabłkiem
Surówka z parzonej czerwonej kapusty, z dodatkiem jabłek i kiszonych ogórków, wyróżnia się oryginalnym smakiem, jest bardzo soczysta i doskonale smakuje.
Składniki:
- czerwona kapusta – ½ główki
- słodkie jabłko – 1 sztuka, np. lobo
- kiszone ogórki – 2 sztuki
- cebula – ½ cebuli białej lub czerwonej
- cytryna – sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek – 2 stołowe łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę czyścimy, dokładnie myjemy i szatkujemy.
- W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić poszatkowaną kapustę i krótko ją obgotować – około 2 minuty.
- Obgotowaną czerwoną kapustę odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć kapustę do dużej miski.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- Jabłko, po obraniu, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Całość mieszamy z musztardą, oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym przekładamy ją na salaterkę.
Surówkę podajemy po schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowana szybka surówka może stanowić smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie, które podamy na śniadanie lub kolację, np. z dodatkiem pieczywa.
Sałatka z czerwonej kapusty – smaczne przetwory na zimę
Warzywa kapustne można przygotować w domu w formie różnych przetworów. Sałatki warzywne, utrwalane termicznie, dostarczą domownikom cennych składników odżywczych.
Składniki:
- czerwona kapusta – 3 kg
- jabłka – 1 kg
- pomidory – 1 kg
- cebula – ½ kg
- woda – około 9 szklanek
- ocet 10% - 1 szklanka
- liście laurowe – 4 sztuki
- ziele angielskie – 6 ziaren
- cukier – 6 łyżek stołowych
- sól – 3-4 łyżeczki
- goździki – kilka sztuk
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Kapustę czyścimy, myjemy i drobno szatkujemy. Całość przesypujemy 2 łyżeczkami soli.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżeczką soli. Odstawiamy warzywa na 24 godziny.
- Po upływie zalecanego czasu, warzywa odciskamy i zalewamy gorącą zalewą, sporządzoną z octu i wody. Dodajemy przyprawy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu 45 minut.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pod koniec gotowania kapusty, dodajemy pomidory i starte jabłka – delikatnie mieszamy i chwilę wszystko razem gotujemy.
- Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików.
- Na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę stołową oleju słonecznikowego.
- Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Gotowe przetwory odwracamy dnem do góry i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy je w domowej spiżarni, w chłodnych warunkach – np. w piwnicy. Tak przygotowana sałatka z czerwonej kapusty będzie smacznym dodatkiem do posiłków – przez całą zimę. Sałatka zamknięta w słoiku może być wykorzystana przez 12 miesięcy.