Surówka i sałatka z czerwonej kapusty - właściwości zdrowotne

Surówki warzywne są popularnym zdrowym dodatkiem do obiadu. Przyrządza się je ze zdrowych i świeżych produktów, serwowanych na surowo, z dodatkiem przypraw oraz sosów i soków, podkreślających smak potrawy. Na surówki nadają się również warzywa mrożone i kiszone. Sałatki warzywne zawierają warzywa poddane obróbce cieplnej, wraz z ostrym lub łagodnym dressingiem.

Czerwona kapusta głowiasta Brassica oleracea znana jest także jako kapusta modra, kapusta niebieska i kapusta fioletowa. Odznacza się dużą wartością odżywczą i smakową, a w porównaniu z kapustą białą, jest delikatniejsza i bardziej nadaje się na surówki. Zawiera cenne minerały i witaminy, zwłaszcza witaminę C oraz B1 – tiaminę, biorącą udział, między innymi, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i opóźnianiu procesów starzenia się organizmu.

Potrawy z niebieskiej kapusty korzystnie wpływają na nasze zdrowie:

  • picie soku z modrej kapusty wzmacnia układ krążenia i poprawia pracę serca,
  • czerwonej kapuście przypisuje się działanie antynowotworowe,
  • kapusta, spożywana na surowo lub gotowana, pomagają chronić oczy przed promieniowaniem UV,
  • osoby, regularnie spożywające potrawy z fioletowej kapusty, dłużej zachowają młody wygląd skóry i zachowają smukłą sylwetkę –100 g kapusty zawiera tylko 40 kcal,
  • surówka i sałatka z czerwonej kapusty zawierają osteokalcynę, białko, wpływające na zdrowe i mocne kości,
  • surówka z czerwonej kapusty pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, poziom kwasu moczowego oraz reguluje poziom cukru we krwi,
  • liście fioletowej kapusty, podobnie jak białej, przykłada się na bolące mięśnie i stawy, bowiem pomagają uśmierzyć ból i pozbyć się stanów zapalnych.

Surówka z czerwonej kapusty – sprawdzone przepisy

Szybka surówka z czerwonej kapusty

Na surówkę wybieramy świeżą i zdrową kapustę, którą przed obróbką należy dokładnie oczyścić i umyć. Zdejmujemy z główki uszkodzone i suche liście. Na chwilę zanurzamy kapustę we wrzątku. Liście parzonej kapusty stają się miękkie i są łatwo strawne. Skropienie surówki sokiem z cytryny także wpłynie na zmiękczenie poszatkowanych liści. Szatkowanie kapusty przeprowadzamy na krótko przed podaniem.

Składniki:

  • kapusta czerwona – ½ główki
  • olej sojowy lub słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
  • sok z cytryny – 1 sztuka
  • sól, pieprz i cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. ½ główki modrej kapusty, po oczyszczeniu i umyciu, drobno szatkujemy i przekładamy na półmisek.
  2. Surówkę doprawiamy olejem i przyprawiamy do smaku – tuż przed podaniem - solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Najlepiej surówka smakuje na zimno, po schłodzeniu w lodówce, przez około 30 minut przed podaniem.

Surówka z czerwonej kapusty jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Doskonale smakuje z potrawami mięsnymi, z pyzami, kluskami. Sprawdzi się jako składnik przekąsek, typu tacos. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem – prosty przepis krok po kroku

Potrawa doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Dodatek jabłek doda surówce wyrazistości i soczystości. Na surówkę nadają się zwarte i ciężkie główki czerwonej kapusty oraz winne jabłka, np. antonówki.

Składniki:

  • czerwona kapusta – ½ niewielkiej główki
  • jabłko – 1 sztuka
  • olej sojowy lub słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
  • cytryna – sok z jednej cytryny
  • sól i cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. Czerwoną kapustę dzielimy na pół, czyścimy z suchych i uszkodzonych liści i dokładnie myjemy.
  2. ½ główki kapusty drobno szatkujemy.
  3. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Kapustę i starte jabłko przekładamy na półmisek i delikatnie ze sobą łączymy.
  5. Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Smak surówki możemy wzbogacić, dodając ½ cebuli, białej lub czerwonej. Potrawa doskonale smakuje także z majonezem – 2 łyżki majonezu dodajemy do surówki, zamiast 2 łyżek oleju.

Surówka z fioletowej kapusty z jabłkiem i majonezem

Surówka, oprócz walorów smakowych, wyróżnia się efektownym wyglądem. Jest smacznym dodatkiem do codziennego i świątecznego obiadu. Komponuje się, np. z pieczenią, pieczoną rybą i sadzonymi jajami.

Składniki:

  • czerwona kapusta – 20 dag
  • jabłka – 10 dag
  • cebula – ¼ dużej cebuli białej lub czerwonej
  • majonez – około ½ szklanki
  • sól – do smaku
  • natka pietruszki
Czerwona kapusta z koperkiem
Surówka z czerwonej kapusty krok po kroku, czyli przepisy na sałatki z czerwonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Czerwoną kapustę czyścimy, dokładnie myjemy i szatkujemy. Całość solimy.
  2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z majonezem i przekładamy na półmisek.
  5. Gotową potrawę dekorujemy natką pietruszki.

Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce – najlepiej smakuje na zimno. Jeśli zamierzamy przygotować surówkę dietetyczną, możemy zastąpić majonez naturalnym jogurtem.

Przepis na kapustę z kiszonymi ogórkami i jabłkiem

Surówka z parzonej czerwonej kapusty, z dodatkiem jabłek i kiszonych ogórków, wyróżnia się oryginalnym smakiem, jest bardzo soczysta i doskonale smakuje.

Składniki:

  • czerwona kapusta – ½ główki
  • słodkie jabłko – 1 sztuka, np. lobo
  • kiszone ogórki – 2 sztuki
  • cebula – ½ cebuli białej lub czerwonej
  • cytryna – sok z cytryny do smaku
  • oliwa z oliwek – 2 stołowe łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyścimy, dokładnie myjemy i szatkujemy.
  2. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić poszatkowaną kapustę i krótko ją obgotować – około 2 minuty.
  3. Obgotowaną czerwoną kapustę odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć kapustę do dużej miski.
  4. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  5. Jabłko, po obraniu, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  6. Kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę.
  7. Całość mieszamy z musztardą, oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym przekładamy ją na salaterkę.

Surówkę podajemy po schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowana szybka surówka może stanowić smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie, które podamy na śniadanie lub kolację, np. z dodatkiem pieczywa.

Sałatka z czerwonej kapusty – smaczne przetwory na zimę

Warzywa kapustne można przygotować w domu w formie różnych przetworów. Sałatki warzywne, utrwalane termicznie, dostarczą domownikom cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • czerwona kapusta – 3 kg
  • jabłka – 1 kg
  • pomidory – 1 kg
  • cebula – ½ kg
  • woda – około 9 szklanek
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • liście laurowe – 4 sztuki
  • ziele angielskie – 6 ziaren
  • cukier – 6 łyżek stołowych
  • sól – 3-4 łyżeczki
  • goździki – kilka sztuk
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyścimy, myjemy i drobno szatkujemy. Całość przesypujemy 2 łyżeczkami soli.
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżeczką soli. Odstawiamy warzywa na 24 godziny.
  3. Po upływie zalecanego czasu, warzywa odciskamy i zalewamy gorącą zalewą, sporządzoną z octu i wody. Dodajemy przyprawy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu 45 minut.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  5. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  6. Pod koniec gotowania kapusty, dodajemy pomidory i starte jabłka – delikatnie mieszamy i chwilę wszystko razem gotujemy.
  7. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików.
  8. Na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę stołową oleju słonecznikowego.
  9. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Gotowe przetwory odwracamy dnem do góry i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy je w domowej spiżarni, w chłodnych warunkach – np. w piwnicy. Tak przygotowana sałatka z czerwonej kapusty będzie smacznym dodatkiem do posiłków – przez całą zimę. Sałatka zamknięta w słoiku może być wykorzystana przez 12 miesięcy.

ikona podziel się Przekaż dalej