Najlepsza sałatka z zupek chińskich - przepis, wykonanie, ciekawostki
Sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową, majonezem, inną wędliną, białą kiełbasą pieczoną i warzywami, to prosta i szybka potrawa, której podstawą jest makaron chiński. Taka sałatka jest ciekawym rozwiązaniem i może wprowadzić nieco innego smaku do naszej kuchni. Zobaczmy przepis na to, w jaki sposób robiona jest sałatka z zupkami chińskimi.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z zupkami chińskimi i kurczakiem - szybka i prosta sałatka z makaronem chińskim
Przepis na sałatkę z makaronem chińskim - jak zrobić szybką potrawę
Jeśli chcemy, by w naszym domu znalazła się sałatka z makaronem, która będzie opierała się o nieco inne składniki, warto zwrócić uwagę na sałatkę z makaronem z zupek chińskich. W tej sałatce mogą znaleźć się różnego rodzaju wędliny, szynki, a nawet i biała kiełbasa pieczona. Pamiętajmy jednak o tym, że zanim w misce z sałatką znajdzie się biała kiełbasa pieczona, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wygląda parzenie białej kiełbasy.
Parzenie białej kiełbasy jest bardzo ważne i od tego zależy, jaką konsystencję i jaki smak będzie miała kiełbasa. Co więcej, przy parzeniu białej kiełbasy istotne są także przyprawy, które dodamy do wody. Zajmijmy się jednak innym przepisem, a mianowicie przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem.
Składniki:
- 70 g cebuli,
- 100 g ogórków konserwowych,
- 120 g makaronu z zupek chińskich,
- 140 g kukurydzy konserwowej,
- 180 g papryki czerwonej,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 łyżka majonezu dekoracyjnego,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Makaron kruszymy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
- Makaron odstawiamy na około 5 minut.
- Po tym czasie odcedzamy makaron i wkładamy do miski.
- Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kostki.
- Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzany olej wrzucamy mięso.
- Usmażone mięso odstawiamy.
- Ogórki konserwowe i paprykę kroimy na drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym.
Zupka chińska - jak przygotować z niej sałatkę z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
Przygotowując sałatkę z zupki chińskiej, powinniśmy pamiętać o tym, by zrobić do niej sos. W skład sosu chodzi z reguły majonez i jogurt naturalny, choć możliwe jest dodanie również innych składników. Zobaczmy, jak wygląda przepis na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki na sos:
- łyżeczka jogurtu,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- przyprawy: sól, pieprz.
Składniki na sałatkę:
- 70 g makaronu z zupki chińskiej,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 szklanki pieczarek marynowanych,
- 0,5 szklanki kukurydzy,
- 0,5 żółtej papryki,
- 0,5 czerwonej papryki,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Makaron zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 3 minuty i odcedzamy.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
- Papryki kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki marynowane kroimy na 4 części.
- Do makaronu dodajemy usmażonego kurczaka, paprykę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i kukurydzę.
- Do całości dodajemy sos i mieszamy.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z cykorii.
Sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową lub drobiową - jak przyrządzić makaron
Sałatka z zupek chińskich z szynką drobiową - prosty przepis
Wędlina w postaci szynki jest składnikiem wielu sałatek i innych dań. Również ta wędlina może wchodzić w skład sałatki z zupek chińskich. Zobaczmy więc, jakie składniki będą nam potrzebne do tego, by zrobić sałatkę z makaronem z zupek chińskich oraz jak wygląda proces przygotowania.
Składniki:
- 300 g szynki drobiowej,
- 300 g żółtego sera,
- papryka czerwona,
- 2 zupki chińskie,
- 5 ogórków małosolnych,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- majonez,
- przyprawy: pieprz, sól.
Do tego przepisu najlepiej pasują rosoły.
Przygotowanie:
- Makaron kruszymy i zalewamy gorącą wodą.
- Odstawiamy do napęcznienia.
- Paprykę, ser, ogórki i szynkę kroimy w małą kostkę.
- Kukurydzę odsączamy.
- Makaron po napęcznieniu odcedzamy i wkładamy do miski.
- Przygotowane składniki dorzucamy do makaronu i łączymy z majonezem i przyprawami z zupek chińskich.
Makaron i szynka konserwowa - z jakiego przepisu skorzystać, by zrobić sałatkę
Do kolejnego przepisu również potrzebne nam będą zupki chińskie, a dokładniej rosół. Zwróćmy uwagę na to, że pozostałe składniki również różnią się nieco od tych, które użyte zostały przy poprzednim przepisie. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na sałatkę z zupek chińskich z szynką.
Składniki:
- 2 opakowania zupki chińskiej,
- 200 g sera żółtego,
- 200 g szynki,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 ogórek zielony,
- 3 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Zupki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ser, szynkę, paprykę, ogórka i cebulę kroimy na drobne kostki.
- Kukurydzę odsączamy.
- Przygotowane składniki dodajemy do napęczniałego makaronu.
- Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy przyprawami.
Bezmięsna sałatka z zupek chińskich - przepis
Poza wyżej wymienionymi przepisami na sałatkę z zupek chińskich, w których składzie znajduje się mięso lub wędliny, możemy skorzystać także z bezmięsnych przepisów. Jednym z nich jest właśnie ten, w składzie którego znajdują się pomidory, papryki i ogórki. Zobaczmy, jak zrobić tę sałatkę.
Składniki:
- 100 g makaronu z zupki chińskiej,
- 200 g kukurydzy konserwowej,
- pęczek szczypiorku,
- ogórek zielony,
- papryka czerwona,
- 2 pomidory,
- 4 łyżki majonezu,
- przyprawy: czarny pieprz mielony, sól morska.
Przygotowanie:
- Makaron kruszymy i zalewamy wrzątkiem.
- Zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy.
- Kukurydzę odcedzamy.
- Ogórki, paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Szczypiorek siekamy na drobno.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich makaron i doprawiamy do smaku.