Surówka z kapusty pekińskiej - z jakimi dodatkami połączyć kapustę pekińską - przepisy

Sałatka Coleslaw - pyszna sałatka, którą możemy przygotować do obiadu

Sałatka Coleslaw, podobnie jak sałatki z kiszonej kapusty, jest bardzo znaną sałatką podawaną bardzo często do obiadów różnego rodzaju. Pamiętajmy jednak o tym, że kiszona kapusta ma zupełnie inny smak, niż kapusta pekińska, dlatego przygotowuje się ją też w inny sposób. Zobaczmy więc przepis na sałatkę Coleslaw z kapustą pekińską.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • marchew,
  • cytryna,
  • cebula,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • czosnkowy sos sałatkowy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • przyprawy: sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy na drobno.
  2. Pokrojoną kapustę zasypujemy cukrem i solą.
  3. Całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
  4. Marchew i cebulę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  5. Pokrojone warzywa dodajemy do kapusty.
  6. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z chrzanem, sosem czosnkowym i majonezem.
  7. Warzywa łączymy z sosem.
  8. Natkę pietruszki płuczemy, siekamy i dodajemy do sałatki.
  9. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

Tak przygotowana sałatka jest doskonała do obiadu, ale i do grilla. Sprawdź także ten artykuł z 5 przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - jak można ją przygotować

Kolejnym przepisem na kapustę pekińską z dodatkami w formie surówki jest dość niecodzienna surówka o lekko pikantnym smaku. Tak samo, jak i surówki z kapusty pekińskiej, może być ona podawana do obiadu, ale może być również zupełnie osobną przekąską.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 2 jajka na twardo,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 60 g szynki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 20 g grzanek,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • czosnkowy sos sałatkowy,
  • 1 łyżka chrzanu.

Dla dodania smaku można też użyć soli i pieprzu. Surówka z kapusty pekińskiej zyska na wyrazistości.

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy i siekamy na drobno.
  2. Ogórki kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  4. Pokrojone warzywa wkładamy do miski.
  5. Szynkę, paprykę i ser żółty kroimy w paski.
  6. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  7. Resztę przygotowanych składników dodajemy do miski z warzywami.
  8. Sos czosnkowy mieszamy z ketchupem i majonezem.
  9. Sos dodajemy do sałatki i całość mieszamy.
  10. Na wierzch miski sypiemy grzanki.

Jeśli lubimy surówki bez majonezu, wtedy możemy z niego zrezygnować. Natomiast surówka bez majonezu straci niestety ten charakterystyczny i pyszny smak.

Dania z kapustą pekińską na ciepło - przepisy

Sałata pekińska - jak powstanie z niej shoarma

Shoarma to bardzo popularne danie, które znane jest w wielu krajach świata. Niestety większość osób wybiera jedzenie tej potrawy w restauracjach niż zrobienie jej w domu. Jednak to danie z kapustą pekińską jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, dlatego zobaczmy, jak je przygotować.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 4 chlebki pita,
  • kapusta pekińska,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 pęczka kolendry,
  • sok z cytryny,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzy Cayenne, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, curry, sól.
Poszatkowana sałata pekińska
Kapusta pekińska albo sałata pekińska oraz przepisy na dania z kapustą pekińską

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi mięso.
  3. Całość mieszamy.
  4. Chlebki opiekamy na suchej patelni.
  5. Opieczone chlebki nakrawamy z boku.
  6. Na rozgrzany olej wrzucamy piersi z kurczaka i doprawiamy je.
  7. Kapustę pekińską kroimy w paseczki.
  8. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem, pokrojoną kolendrą i sokiem z cytryny.
  9. Sos wlewamy do kapusty i mieszamy.
  10. Chlebek delikatnie rozchylamy i kładziemy do niego surówkę razem z mięsem.

Tak podawana shoarma idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia i spotkania. Surówka z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek.

Dania, w których jest kapusta pekińska - makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu i warzywami jest idealnym pomysłem dla osób, które nie jedzą mięsa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i poradzą sobie z tym nawet amatorzy, którzy nieczęsto poświęcają swój czas na gotowanie. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na makaron z tofu i warzywami.

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu jajecznego,
  • 440 g tofu,
  • 300 g kapusty pekińskiej,
  • 300 g pora,
  • 300 g marchewki,
  • 70 g sosu sojowego,
  • 55 g oleju,
  • 30 g imbiru,
  • 100 ml wody,
  • Fix do potraw chińskich.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy.
  2. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy tofu w kostkach.
  4. Kapustę pekińską płuczemy i kroimy w paseczki.
  5. Marchew myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki.
  6. Por kroimy w cienkie plasterki.
  7. Pokrojone warzywa dodajemy do tofu.
  8. Imbir ścieramy na miazgę i łączymy go z makaronem i sosem sojowym.
  9. Całość zalewamy Fixem.
  10. Gotujemy około 3-4 minuty, cały czas mieszając, by makaron się nie przypalił.

Taka potrawa powinna być podawana na ciepło.

Zupy na ciepło - gdzie korzysta się z sałaty pekińskiej

Sałata pekińska to nie tylko surówki i sałatki, które są bardzo dobrym dodatkiem do obiadu. Z kapusty pekińskiej można stworzyć również różne dania, a między innymi zupy, które nie są co prawda bardzo tradycyjnymi polskimi potrawami, ale zyskują coraz większą popularność. Jedną z takich zup jest zupa seczuańska, która jest doskonałym pomysłem na obiad dla osób, które lubią w swojej diecie poeksperymentować. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie tej wyjątkowej i pysznej zupy.

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego w nitkach,
  • 500 g kapusty pekińskiej,
  • 200 g chudej wieprzowiny,
  • 2 l wody,
  • 8 grzybów Mun,
  • 3 szalotki,
  • kolendra,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • kostka rosołowa,
  • przyprawy: 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby wkładamy na 20 minut do letniej wody.
  2. Po tym czasie gotujemy je 25 minut.
  3. Ugotowane grzyby kroimy w paski.
  4. Surowe mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  5. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy.
  6. Makaron zalewamy gorącą wodą, a po ostygnięciu odcedzamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej.
  8. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, a po około 5 minutach dodajemy do niego grzyby i kapustę.
  9. Całość smażymy około 3 minuty.
  10. Wszystko zalewamy ciepłą wodą.
  11. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.
  12. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.
  13. Szalotkę obieramy i siekamy.
  14. Pokrojone szalotki dorzucamy do garnka razem z papryką, sosem sojowym, octem i olejem sezamowym.
  15. Całość gotujemy jeszcze około 2 minut.
  16. Makaron wkładamy do miski z posiekaną kolendrą i zalewamy gorącą zupą.

Tak przygotowana zupa z kapustą pekińską będzie doskonała na zimowe dni.

ikona podziel się Przekaż dalej