Sałata pekińska w kuchni - przepis na dania i surówki
Sałata pekińska jest bardzo znanym warzywem, które swoje zastosowanie znajduje w kuchni. Kapusta pekińska może być dodatkiem do dań na ciepło, ale również sama może tworzyć te pyszne dania. Zobaczmy więc, z jakich przepisów na dania z kapustą pekińską, ale i sałatek czy surówek z kapusty pekińskiej możemy skorzystać.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z kapusty pekińskiej - z jakimi dodatkami połączyć kapustę pekińską - przepisy
Sałatka Coleslaw - pyszna sałatka, którą możemy przygotować do obiadu
Sałatka Coleslaw, podobnie jak sałatki z kiszonej kapusty, jest bardzo znaną sałatką podawaną bardzo często do obiadów różnego rodzaju. Pamiętajmy jednak o tym, że kiszona kapusta ma zupełnie inny smak, niż kapusta pekińska, dlatego przygotowuje się ją też w inny sposób. Zobaczmy więc przepis na sałatkę Coleslaw z kapustą pekińską.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- marchew,
- cytryna,
- cebula,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- czosnkowy sos sałatkowy,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- przyprawy: sól, cukier.
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy na drobno.
- Pokrojoną kapustę zasypujemy cukrem i solą.
- Całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
- Marchew i cebulę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Pokrojone warzywa dodajemy do kapusty.
- Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z chrzanem, sosem czosnkowym i majonezem.
- Warzywa łączymy z sosem.
- Natkę pietruszki płuczemy, siekamy i dodajemy do sałatki.
- Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
Tak przygotowana sałatka jest doskonała do obiadu, ale i do grilla. Sprawdź także ten artykuł z 5 przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - jak można ją przygotować
Kolejnym przepisem na kapustę pekińską z dodatkami w formie surówki jest dość niecodzienna surówka o lekko pikantnym smaku. Tak samo, jak i surówki z kapusty pekińskiej, może być ona podawana do obiadu, ale może być również zupełnie osobną przekąską.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- papryka czerwona,
- cebula,
- 2 jajka na twardo,
- 4 ogórki konserwowe,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 60 g szynki,
- 80 g żółtego sera,
- 20 g grzanek,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- czosnkowy sos sałatkowy,
- 1 łyżka chrzanu.
Dla dodania smaku można też użyć soli i pieprzu. Surówka z kapusty pekińskiej zyska na wyrazistości.
Przygotowanie:
- Kapustę płuczemy i siekamy na drobno.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
- Pokrojone warzywa wkładamy do miski.
- Szynkę, paprykę i ser żółty kroimy w paski.
- Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Resztę przygotowanych składników dodajemy do miski z warzywami.
- Sos czosnkowy mieszamy z ketchupem i majonezem.
- Sos dodajemy do sałatki i całość mieszamy.
- Na wierzch miski sypiemy grzanki.
Jeśli lubimy surówki bez majonezu, wtedy możemy z niego zrezygnować. Natomiast surówka bez majonezu straci niestety ten charakterystyczny i pyszny smak.
Dania z kapustą pekińską na ciepło - przepisy
Sałata pekińska - jak powstanie z niej shoarma
Shoarma to bardzo popularne danie, które znane jest w wielu krajach świata. Niestety większość osób wybiera jedzenie tej potrawy w restauracjach niż zrobienie jej w domu. Jednak to danie z kapustą pekińską jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, dlatego zobaczmy, jak je przygotować.
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 4 chlebki pita,
- kapusta pekińska,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pęczka kolendry,
- sok z cytryny,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzy Cayenne, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, curry, sól.
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
- Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi mięso.
- Całość mieszamy.
- Chlebki opiekamy na suchej patelni.
- Opieczone chlebki nakrawamy z boku.
- Na rozgrzany olej wrzucamy piersi z kurczaka i doprawiamy je.
- Kapustę pekińską kroimy w paseczki.
- Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem, pokrojoną kolendrą i sokiem z cytryny.
- Sos wlewamy do kapusty i mieszamy.
- Chlebek delikatnie rozchylamy i kładziemy do niego surówkę razem z mięsem.
Tak podawana shoarma idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia i spotkania. Surówka z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek.
Dania, w których jest kapusta pekińska - makaron z tofu i warzywami
Makaron z tofu i warzywami jest idealnym pomysłem dla osób, które nie jedzą mięsa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i poradzą sobie z tym nawet amatorzy, którzy nieczęsto poświęcają swój czas na gotowanie. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na makaron z tofu i warzywami.
Składniki:
- 0,5 kg makaronu jajecznego,
- 440 g tofu,
- 300 g kapusty pekińskiej,
- 300 g pora,
- 300 g marchewki,
- 70 g sosu sojowego,
- 55 g oleju,
- 30 g imbiru,
- 100 ml wody,
- Fix do potraw chińskich.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy.
- Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy tofu w kostkach.
- Kapustę pekińską płuczemy i kroimy w paseczki.
- Marchew myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki.
- Por kroimy w cienkie plasterki.
- Pokrojone warzywa dodajemy do tofu.
- Imbir ścieramy na miazgę i łączymy go z makaronem i sosem sojowym.
- Całość zalewamy Fixem.
- Gotujemy około 3-4 minuty, cały czas mieszając, by makaron się nie przypalił.
Taka potrawa powinna być podawana na ciepło.
Zupy na ciepło - gdzie korzysta się z sałaty pekińskiej
Sałata pekińska to nie tylko surówki i sałatki, które są bardzo dobrym dodatkiem do obiadu. Z kapusty pekińskiej można stworzyć również różne dania, a między innymi zupy, które nie są co prawda bardzo tradycyjnymi polskimi potrawami, ale zyskują coraz większą popularność. Jedną z takich zup jest zupa seczuańska, która jest doskonałym pomysłem na obiad dla osób, które lubią w swojej diecie poeksperymentować. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie tej wyjątkowej i pysznej zupy.
Składniki:
- 500 g makaronu ryżowego w nitkach,
- 500 g kapusty pekińskiej,
- 200 g chudej wieprzowiny,
- 2 l wody,
- 8 grzybów Mun,
- 3 szalotki,
- kolendra,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- kostka rosołowa,
- przyprawy: 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby wkładamy na 20 minut do letniej wody.
- Po tym czasie gotujemy je 25 minut.
- Ugotowane grzyby kroimy w paski.
- Surowe mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki.
- Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy.
- Makaron zalewamy gorącą wodą, a po ostygnięciu odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, a po około 5 minutach dodajemy do niego grzyby i kapustę.
- Całość smażymy około 3 minuty.
- Wszystko zalewamy ciepłą wodą.
- Do garnka dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.
- Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Szalotkę obieramy i siekamy.
- Pokrojone szalotki dorzucamy do garnka razem z papryką, sosem sojowym, octem i olejem sezamowym.
- Całość gotujemy jeszcze około 2 minut.
- Makaron wkładamy do miski z posiekaną kolendrą i zalewamy gorącą zupą.
Tak przygotowana zupa z kapustą pekińską będzie doskonała na zimowe dni.