Sałatka grecka - przepisy, wykonanie, sposób podania, porady
Najbardziej lubianą sałatką przez wielu Polaków jest sałatka grecka, która wielu rodakom kojarzy się ze zdrowym trybem życia i utratą zbędnych kilogramów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo danie to jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale również wpisuje się w gamę fit dań, które podbijają blogi i strony zajmujące się zdrowym trybem życia. Największym atutem tej sałatki jest uniwersalność i ponadczasowość.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka grecka na kilka sposobów!
Pasuje do każdego rodzaju okazji od wystawnego przyjęcia po niezobowiązującego grilla w ogródku. Gwarantuje również zadowolenie gości, którzy nie lubią cięższych sałatek z majonezem.
Klasyczna sałatka grecka, przez Greków nazywana jest sałatką wiejską. Wszystko to za sprawą osób, które dały jej początek, a byli nimi zwykli robotnicy pochodzący zazwyczaj z wiosek. Związane jest to z jej pochodzeniem. Ludność mieszczańska podpatrując upodobania kulinarne biednych wiejskich ludzi z początku XIX wieku, postanowiła zmieszać spożywane przez nich produkty i stworzyć z nich unikalną potrawę. Tak właśnie przynoszone do pracy przez prostych robotników pomidory, cebula, ogórek i ser, trafiły na mieszczańskie stoły w towarzystwie chleba, soli i kilku łyżek oliwy. Danie na dobre przyjęło się w menu Greków, a po latach stało się ich narodową potrawą rozsławioną poza granicami kraju.
Klasyczna sałatka grecka z fetą idealna do obiadu
Sałatka grecka jest jedna z najprostszych sałatek, które można wykonać. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego można ją zrobić na krótko przed imprezą. Będzie również doskonałym wyjściem awaryjnym w sytuacjach, gdy zjawią się u nas niespodziewani goście. Stanie się również pysznym dodatkiem podczas letniego grillowania.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- 2 ogórki szklarniowe długie,
- pomidorki koktajlowe (8 sztuk),
- 1 czerwona cebula,
- 20 g sera feta,
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- 2 bułki czosnkowe.
Jak zrobić we własnym domu?
- Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
- Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednym naczyniu i skrapiamy oliwa z oliwek.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy z bułką czosnkową.
Wskazówki:
Bułeczki czosnkowe można zastąpić własnoręcznie zrobionymi grzankami.
Sałatka grecka z sałatą lodową i serem feta
Sałatka grecka, mimo iż przez wielu tak kochana w klasycznej formie, doczekała się już sporej ilości odsłon i modyfikacji. Są one o tyle ciekawe, że urozmaicają smak i wygląd tej dobrze nam znanej potrawy. Podobnie jak inne jej kuzynki np. sałatki cezar czy gyros, sałatka grecka ma swoją stałą i niezmienną bazę, do której można przemycić dodatki dodające jej atrakcyjności. Poniżej przepis, który może na stałe zagościć w Twojej kuchni.
Składniki do sałatki:
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 ogórek szklarniowy długi lub 2 gruntowe,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 cebula,
- 8 oliwek,
- ser feta około 30 g.
Składniki na dressing:
- oliwa z oliwek ok. 150 ml,
- sól,
- pieprz,
- łyżka octu,
- szczypta oregano,
- szczypta bazylii.
Sposób wykonania:
- Wykonanie sałatki zaczynam od zrobieniu sosu. Przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano, i bazylia mieszamy w szklance z łyżką octu i oliwą z oliwek. Gdy wszystko się połączy, dressing odstawiamy na kilka minut, aby przyprawy zmiękły.
- Sałatę lodową rozdzielamy na niezbyt duże kawałki i umieszczamy w misie, w której będziemy mogli dodać resztę składników.
- Pomidora i ogórki myjemy i osuszamy.
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z pomidorem.
- Warzywa dodajemy do sałaty.
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dla walorów kolorystycznych można wykorzystać czerwoną cebulę, ale równie smaczna będzie biała.
- Oliwki kroimy na pół i razem z cebulą dodajemy wszystko do miski z sałatą.
- Ser feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do warzyw.
- Na koniec wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem i całość dokładnie mieszamy. Najlepsza sałatka jest tuż po przyrządzeniu, gdy sałata lodowa jest chrupiąca podobnie jak reszta warzyw.
Wskazówki:
Zamiast pomidorów malinowych można użyć pomidorów rzymskich lub mniejszych pomidorków cherry.
Sałatę lodową można zastąpić sałata rzymską, jednak sałatka straci swój lekki i chrupiący charakter.
Całkowicie można pominąć oliwki, jednak ich smak nadaje sałatce charakteru. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 najlepszymi przepisami na sałatkę z brokułami.
Sałatka z rzodkiewką i makaronem w typie sałatki greckiej
Przepis na kolejną alternatywę dla sałatki greckiej zawiera wariacje na temat makaronu. Z pewnością ucieszy on makaronowych miłośników lubiących eksperymenty kulinarne. Wykonanie tej sałatki jest niezwykle proste, choć najwięcej czasu zajmuje ugotowanie i wystudzenie makaronu. Choć klasyczna sałatka grecka nie zawiera w sobie rzodkiewki ani makaronu, to warto wypróbować poniższy przepis. Sałatką można poczęstować gości, którzy docenią jej kolorowy sposób podania.
Składniki na sałatkę:
- 100 g makaronu świderki lub penne,
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 pomidor,
- 30 g sera feta,
- czarne oliwki (kilka sztuk)
- cebula,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- kilka liści sałaty lodowej,
- 6 rzodkiewek.
Składniki na sos:
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oregano,
- łyżeczka cukru,
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
- Do dużego garnka nalewamy zimnej wody i stawiamy na kuchenkę.
- W szklance przygotowujemy sos. Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy ocet, sól, pieprz, bazylię, oregano i cukier.
- Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia i odstawiam na bok.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Pomidory kroimy w kostkę.
- Pokrojone warzywa wsypujemy do większej miski.
- Sałatę lodową dzielimy na średnie na kawałeczki i umieszczamy w misce razem z innymi warzywami.
- Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy łyżeczkę soli i wsypujemy makaron. Gotujemy go przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Idealnie ugotowany makaron do sałatki nie powinien być zbyt miękki, ponieważ zacznie się rozsypywać. ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się ze sobą nie zlepił.
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
- Oliwki przecinamy na pół.
- Rzodkiewkę myjemy, pozbawiamy liści i korzeni, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do reszty składników.
- Na koniec zostawiamy ser feta. Kroimy go w kostkę i dodajemy do sałatki razem z wystudzonym makaronem.
- Wszystkie składniki polewamy wcześniej zrobionym sosem i dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Jeśli nie mamy w domu sałaty lodowej, sałatkę można zrobić bez niej. Jest równie smaczna.
Nie wszyscy lubią sałatki z fetą dlatego, zamiast niej można użyć kulek mozzarelli, lub czystego sera koziego.
Wykonując sałatkę na przyjęcie, warto udekorować ją kilkoma listkami pietruszki.
Najlepsze sosy do sałatki greckiej
Analizując przepisy zamieszczone wyżej, zapewne doszliście do wniosku, że nie licząc niezmiennej bazy, spora część składników może zostać dodana lub wymieniona na inne. Wiedząc to, wiele osób szuka najlepszego przepisu na sos do sałatki, który sprawi, że zwykłe połączenie warzyw nabierze nowego i niebanalnego smaku. Poniżej dwie oryginalne receptury na idealne dressingi do sałatek w typie greckim.
Sos do sałatki greckiej z musztardą
Oryginalny receptura tego sosu sprawi, że polubią go zarówno dorośli, jak i dzieci. Sukces tego przepisu niewątpliwie tkwi w prostych składnikach, które idealnie ze sobą współgrają, tworząc jedną spójną całość.
Składniki potrzebne do wykonania sosu:
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej,
- sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki bazylii,
- pół łyżeczki oregano,
- sól i pieprz.
Jak zrobić samodzielnie ten pyszny sos?
- Do wyższej szklanki wlewamy oliwę z oliwek do ⅓ wysokości.
- Następnie dodajemy 1 łyżeczkę musztardy.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do oliwy, przepuszczając przez sitko.
- Dodajemy jedną płaską łyżeczkę cukru, a później bazylię oregano i całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Sos mieszamy łyżką do momentu, aż cukier się rozpuści. Można też użyć do tego trzepaczki do jajek.
- Sos odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na około 30 min, aby wszystkie składniki mogły oddać swój smak i stworzyć bazę do sałatek.
Wskazówki:
Do wykonania dressingu, można użyć również świeżych ziół, które wcześniej należy drobno pokroić.
Mimo iż w przepisie wykorzystana jest musztarda chrzanowa, ciekawy efekt uzyskamy przy użyciu musztardy miodowej i lub klasycznej stołowej.
Niskokaloryczny sos do sałatki greckiej
Choć sama sałatka ma niewiele kalorii to jednak większość sosów oparta na bazie oliwy z oliwek, podbija wartość kaloryczną całej potrawy. Jest to ogromny problem, dla osób, które szczególną uwagę przywiązują do odpowiedniej ilości spożywanych kalorii w ciągu dnia. Aby makro było zgodne, konieczne jest odchudzenie niektórych potraw i zastosowanie mniej kalorycznych zamienników.
Składniki do sosu sałatkowego:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Do szklanki nalewamy oliwę z oliwek i dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego.
- Następnie dodajemy bazylię. Jeśli nie mamy suszonych ziół, możemy wykorzystać kilka listków świeżej bazylii, jednak wcześniej należy ją drobno pokroić.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do szklanki z jogurtem i oliwą.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nie ma konieczności odstawiania dressingu na kilka minut, jednak pozostawienie go na chwilę w chłodnym miejscu, aby składniki wzbogaciły sos swoim smakiem i aromatem.
Wskazówki:
Dla lepszego smaku można dodać łyżeczkę miodu, jednak nie jest to konieczne. Miód jako zdrowszy substytut cukru doda dressingowi ciekawszego smaku. Dzięki niemu uzyskamy efekt delikatnej słodyczy, który podbije walory smakowe każdej kompozycji.
Osoby, które lubią wyczuwalną nutkę czosnku, mogą również dodać ząbek lub dwa, przeciskając go wcześniej przez praskę, lub krojąc nożem w drobną kosteczkę.