Sałatka makaronowa z szynką i żółtym serem – przepis

Sałatka makaronowa z szynką i żółtym serem to najbardziej typowy przepis z tego zestawienia. Jest sycąca – dba o to i szynka, i ser, i makaron, a do tego po prostu pyszna. Dodaje się do niej także warzywa, które nadają trochę soczystości, więc całe połączenie to mieszanina różnych tekstur i smaków. Sałatkę najczęściej robi się z drobnym makaronem, na przykład muszelkami czy gwiazdkami, jednak można zastosować także takie typy makaronu jak świderki czy rurki.

  • ½ opakowania drobnego makaronu,
  • 200 g szynki konserwowej lub drobiowej gotowanej,
  • Kukurydza – 1 puszka,
  • 1 papryka,
  • 1 zielony ogórek,
  • 150 g żółtego sera w kawałku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek koperku,
  • Pieprz i sól do smaku

Do sałatki możesz zrobić także delikatniejszy dressing, mieszając połowę porcji majonezu z jogurtem naturalnym. Najlepiej sprawdzi się jogurt o delikatnym smaku, nie bardzo kwaśny. Ser żółty powinien być w kawałku, bo trzeba go pokroić w kostkę. Nie używa się sera wędzonego, dobrze sprawdzi się zwykła gouda, albo ser o trochę intensywniejszym smaku, jak na przykład mimolette.

  1. Otwórz kukurydzę, odcedź na sitku i opłucz zimną wodą. Zostaw do odcieknięcia.
  2. Ugotuj makaron i zostaw do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj składniki: pokrój szynkę w drobną kostkę.
  4. Pokrój ser w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Umyj warzywa, paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne. Ogórka obierz.
  6. Paprykę pokrój w paski i w kostkę. Ogórka przekrój na pół i na plastry, a następnie w kostkę o średniej grubości.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
  8. Posiekaj koperek i wsyp do miski.
  9. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez. Wymieszaj.
  10. Wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę, żeby wszystkie smaki się ze sobą wymieszały.

Sałatka jest bardzo sycąca i można potraktować ją jako przystawkę przed daniem głównym. Świetnie wygląda, jeśli poda się ją bez makaronu w środku, a w dużych makaronowych muszlach.

Przepis na sałatkę makaronową z szynką, jajkami i majonezem

To także bardzo prosty przepis na naprawdę smaczną i szybką sałatkę z szynką konserwową, która jest bardzo sycąca i nadaje się na imprezowy stół. To sałatka także z żółtym serem, ale ma nieco bardziej wyrazisty smak niż wcześniejsza propozycja. Ma ładny kolor i pięknie prezentuje się w salaterkach. Można podać ją obok takich potraw jak zapiekanka z kiełbasą czy skrzydełka w miodzie na spotkaniu z przyjaciółmi.

  • 1 opakowanie makaronu kokardki albo świderki,
  • 0,5 żółtej papryki,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1 kukurydza,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Trochę szczypiorku do przybrania

Sałatkę trzeba zacząć robić z wyprzedzeniem, ponieważ składniki trzeba ugotować i muszą wystygnąć. Można sobie przygotować część rzeczy wcześniej, a potem dokroić świeże składniki i od razu ją podać. Ponieważ wykorzystuje się do niej większy makaron, wszystkie składniki kroi się w grubszą kostkę. Całość trzeba dobrze ze sobą wymieszać.

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by się nie sklejał.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu zalej zimną wodą i zostaw do przestudzenia.
  3. Szynkę i ser pokrój na dość grubą kostkę.
  4. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki lub półplasterki w zależności od średnicy. Wysyp na sitko i zostaw do ocieknięcia.
  5. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę.
  6. Kukurydzę otwórz, wysyp na sitko i przelej zimna wodą. Zostaw do odcieknięcia.
  7. Wystudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę nożem lub za pomocą specjalnego sitka.
  8. Przestudzony makaron włóż do miski i dodaj tam kukurydzę, paprykę, ogórki konserwowe, jajka, szynkę i ser. Wymieszaj dokładnie dużą łyżką.
  9. Dodaj majonez i jogurt naturalny.
  10. Posyp solą i pieprzem.
  11. Podawaj w salaterkach lub małych miseczkach, ozdobione na górze szczypiorkiem.

Sałatka jest bardzo trwała, ale najczęściej podaje się ją około 2-3 godziny po przygotowaniu, by nie podeszła wodą z ogórków.

Sałatka z tortellini z szynką – przepis

Sałatka z makaronem nie musi być nudna. Zamiast makaronu typu świderki czy drobne muszelki, możesz wykorzystać inne rodzaje makaronu. Świetnym pomysłem są sałatki podawane w dużych muszlach, które ładnie prezentują się na imprezowym stole. Ale jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić to wyjątkowe danie, świetnie sprawdzi się także sałatka z tortellini z szynką. Niewielkie pierożki tortellini są wypełnione nadzieniem, co sprawia, że całość jest po prostu przepyszna.

  • 1 paczka totellini, czyli 250 g,
  • 100 g żółtego sera,
  • 150 g dobrej szynki wieprzowej wędzonej,
  • 8 pomidorków cherry,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 kukurydza, najlepiej mniejsza puszka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól i pieprz do smaku

Sól i pieprz dodaje się raczej w małej ilości, ponieważ sam ser i szybka bywają słone, a często nadzienie w tortellini także jest intensywnie doprawione. Tortellini kupuje się tak jak makaron, suszone, przygotowane do gotowania. Można jednak kupić także świeże, na styropianowych tackach, sprzedawane w sklepowych lodówkach. Obie opcje są równie dobre. Tortellini może mieć różne nadzienie. Najczęściej do sałatki wykorzystuje się nadzienie serowe, z szynką, ale dobrze sprawdzi się także połączenie typu ricotta i suszone pomidory albo gorgonzola.

  1. Tortellini ugotuj zgodnie z zaleceniami z opakowania, najczęściej jest to kilka do kilkunastu minut w osolonym wrzątku.
  2. Tortellini odcedź i zostaw do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie pokrój szynkę na drobną kostkę.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  5. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
  6. Kukurydzę otwórz, przełóż na sitko i przelej wodą. Zostaw do ocieknięcia.
  7. Pomidorki cherry umyj i pokrój w połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
  8. Tortellini przełóż do miski i dodaj wszystkie przygotowane składniki. Wymieszaj.
  9. Przygotuj sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miseczki z sosem. Wymieszaj.
  10. Wszystkie składniki delikatnie połącz mieszając dużą łyżką, dodaj sos, sól i pieprz do smaku.
  11. Odstaw na godzinę przed podaniem, by smaki się połączyły. Przełóż do salaterek.

Sałatkę można podać także na talerzach, układając ją na liściach sałaty. Sos trzeba w takim wypadku zostawić, by na koniec tylko dekoracyjnie polać nim sałatkę. W tej wersji całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem dla koloru.

ikona podziel się Przekaż dalej