Szybka i łatwa sałatka wielkanocna z szynką konserwową - przepis

Sałatka z szynką konserwową i jajkami tak jak i sałatka z pora i szynki, czy też sama szynka w sosie własnym, to świetna potrawa na wielkanocny stół. Jednak potrzeba nam jest wiedza na temat tego, jak przygotować tę potrawę, tak samo, jak powinniśmy wiedzieć, jak wędzić szynkę, jeśli chcemy, by szynka wędzona miała odpowiednią konsystencję i smak. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na tę sałatkę i jakie składniki i przyprawy są potrzebne do jej zrobienia.

Składniki:

  • 400 g szynki konserwowej,
  • 10 jaj,
  • szczypiorek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Warto wspomnieć o tym, że zamiast szynki konserwowej, nada się również szynka drobiowa lub wędzona, jeśli wiemy, jak uwędzić szynkę.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.
  3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  4. Szynkę i rzodkiewkę kroimy w kostkę.
  5. Szczypiorek siekamy na drobno.
  6. Groszek odsączamy z zalewy.
  7. Przygotowane składniki mieszamy ze sobą.
  8. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
  9. Sos majonezowy dodajemy do pozostałych składników.
  10. Całość mieszamy.

Pamiętajmy, że sałatka powinna odstać w lodówce minimum 2 godziny, by wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką konserwową.

Szynka konserwowa z jajkiem - przepis na sałatkę

Kolejnym bardzo dobrym przepisem na sałatkę wielkanocną jest przepis, w którym składnikiem jest konserwowa wędlina, majonez, jajka, kukurydza, ogórki kiszone, papryka czerwona, szczypiorek i przyprawy. Taka sałatka wielkanocna z szynką konserwową jest tak samo dobra, jak sałatka z porem i szynką, czy też szynka w sosie własnym. Zobaczmy jak ją zrobić.

Składniki:

  • 140 g sera żółtego,
  • 140 g papryki czerwonej,
  • 150 g kukurydzy,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 4 jajka,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu dekoracyjnego,
  • przyprawy: sól, pieprz.
Sałatka wielkanocna z szynką
Jaka sałatka wielkanocna z szynką konserwową będzie najlepsza, czyli sprawdzone przepisy

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka odstawiamy do wystudzenia.
  3. Jajka, paprykę, ser, ogórki i szynkę kroimy w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  5. Szczypiorek siekamy na drobno.
  6. Majonez mieszamy z kwaśną przyprawą i przyprawami.
  7. Sos majonezowy mieszamy z innymi składnikami.

Po wymieszaniu sałatki próbujemy ją i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

Sałatka wielkanocna z szynką konserwową, jajkiem i pieczarkami - jak ją zrobić

Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę wielkanocną z szynką konserwową, powinniśmy wiedzieć, że wędlina, którą wybierzemy, powinna być dobrej jakości, ponieważ to w głównej mierze od nie zależy cały smak sałatki. Podobną rolę odgrywa również majonez, dlatego zaleca się korzystanie z dekoracyjnego majonezu Winiary, który jest gęsty i smaczny. Poznajmy kolejny przepis na sałatkę z szynką konserwową, która idealnie nada się na stół wielkanocny.

Składniki:

  • 200 g żółtego sera,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 200 g pieczarek marynowanych,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Jeśli chcemy, możemy zrezygnować z użycia cebuli.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka wkładamy do zimnej wody i czekamy, aż ostygną.
  3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  4. Ser żółty kroimy w kostkę.
  5. Szynkę kroimy w cienkie paski.
  6. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
  7. Cebulę siekamy na drobno.
  8. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  9. Majonez mieszamy z chrzanem i przyprawami.
  10. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Pamiętajmy o tym, że sałatka wielkanocna z szynką konserwową najlepiej smakuje po około 2-3 godzinach chłodzenia w lodówce, przez co wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Jak widać, sałatka wielkanocna z szynką konserwową może być przygotowana z różnych składników. Dodatkowo możemy wymienić w niej wędlinę na taką, która smakuje nam najbardziej. Może być nią szynka gotowana, szynka pieczona lub szynka w sosie własnym. Pamiętajmy jednak o tym, by zachować odpowiednie proporcje. Co więcej, jeśli mamy ochotę, możemy dodać do sałatki również inne składniki lub zrezygnować z tych, które są w przepisie. Tego typu wielkanocna sałatka jest idealna dla każdego, ponieważ możemy ją dopasować pod swoje wymagania smakowe.

ikona podziel się Przekaż dalej