Sałatka z brokułem - zbiór przepisów, propozycje podania, dodatki
Brokuł to bogactwo witamin, dlatego chętnie wykorzystujemy go w sałatkach warzywnych. Taka sałatka może posłużyć nam do obiadu, jako przekąska w pracy czy szkole lub do kolacji. Sałatka z brokułem daje duże możliwości doboru innych składników i do tego robi się ją szybko, ponieważ brokuł szybko się ekspresowo.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Najlepsze przepisy na sałatki z brokułem
Krok po kroku: Sałatka brokułowa z jajkiem
Sałatka z brokułem ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Brokuły jako warzywo szybko się gotują. Możne je ugotować al’ dente lub na miękko.
Pyszna i kolorowa sałatka z brokułami i z jajkiem to przepis, który przypadnie do gustu każdemu. Ten uniwersalny i wegetariański przepis jest prosty. Przygotowanie zajmie nam około 20 minut. Podane składniki dadzą w sumie cztery spore porcje sałatki.
Lista składników:
- cały brokuł,
- cztery jajka,
- pomidorki koktajlowe- 200-250 g,
- sos: łyżka majonezu, trzy łyżki jogurtu o naturalnym smaku, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem?
- Sałatkę rozpoczynamy odugotowania umytego brokuła oraz jajek. Najlepiej zrobić to w tym samym czasie na sąsiednich planikach. Przed wrzuceniem do wody warzywa trzeba podzielić go na mniejsze części tzw. różyczki. Brokuły zmniejszają swoją objętość po ugotowaniu - z około 500 g zrobi się nam niecałe 400 g. warto wiedzieć.
- Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli i brokuły. Przykrywamy pokrywką. Woda nie może za mocno wrzeć. Całość gotować około 10 min.
- Ugotowane brokuły wrzucamy na sitko celem ostudzenia.
- Jajka gotujemy na twardo. Czas, jaki potrzebujemy to około 10 minut od zagotowania wody.
- Ostudzone jajka i brokuły kroimy, a następnie wkładami do miski.
- Umyte pomidorki myjemy i kroimy na pół. Aby było jeszcze bardziej kolorowo można użyć kolorowych pomidorków. Dostępne są żółte i ciemnozielone tzw. black cherry-czarne
- Przygotowujemy sos ze składników podanych na liście i polewamy sosem.
- Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Sałatka z brokułem, fetą i uprażonym ziarnem słonecznika
Ta sałatka brokułowa to kilka składników, ale zaskoczy smakiem niejedną osobę. Dodatkowym doznaniem będzie chrupkość, dzięki prażonym nasionom słonecznika. Jest lekka i smaczna. Przygotowanie zajmie nam około 15 minut. Podane składniki wystarczą na 5-6 porcji.
Lista składników:
- brokuł,
- opakowanie sera typu feta – około 150 g,
- około 50 g obranego słonecznika do uprażenia,
- sos: ząbek czosnku, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego, pieprz
Jak zrobić sałatkę brokułową z fetą ?
- Warzywo podzielić na małe różyczki i umieścić we wrzątku około 8-10 minut. Wody nie solić. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą. To zapewni mu chrupiącą formę.
- Łuskany słonecznik wrzucamy na patelnię celem uprażenia. Nie potrzebujemy do tego tłuszczu. Wystarczy 4-5 minut mieszając. Nie można zaprzestać mieszania, ponieważ szybko się przypalą.
- Kroimy ser typu feta na kostki.
- Przygotowujemy sos z podanych składników. Sosu nie solimy, ponieważ ser jest słony sam w sobie.
- Składniki sałatki z fetą polewamy sosem i mieszamy.
Wiosenna sałatka z brokułem, jajkiem, rzodkiewką na sałacie
To bardzo odświeżający przepis za sprawą rzodkiewki i sałaty. Całość jest bardzo lekka. Składniki umieszczamy na talerzu, na sałacie. Całość wygląda efektownie. Nada się na rodzinne uroczystości lub mniejsze okazje.
Lista składników:
- mała torebka miksu sałat lub mniejsze polowa dużej,
- połowa brokuła,
- kilka rzodkiewek,
- dwa jajka,
- pestki dyni lub słonecznika- garstka,
- sos: oliwa, miód, cytryna, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z rzodkiewką?
- Brokuła podzielić na małe różyczki i umieścić we wrzątku. Obgotować przez około 10 minut. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą. To zapewni mu chrupiącą formę.
- Na dużym talerzu kładziemy miks sałat. Na górę kładziemy ugotowany brokuł oraz pokrojone na plastry rzodkiewki.
- Całość solimy i dodajemy pieprzu.
- Kropimy oliwą i sokiem z cytryny.
- Dodajemy miodu.
- Kroimy jajka na połówki i kładziemy na górę.
- Przygotowujemy sos jogurtowy.
- Całość posypujemy pestkami dyni lub słonecznika.
Sałatka brokułowa z dodatkiem mięsa
Sałatka z brokułem wzbogacona o mięso jest bardziej pożywna niżeli jej wegatariańskie wersje. Można ją zabrać do pracy lub zjeść na obiad. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 najlepszymi przepisami na sałatkę z brokułami.
Brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
To pożywna wersja sałatki z brokułem. Zawiera mnóstwo witamin. Nie jest nudna i z pewnością zaskoczy smakiem nie jedną osobę.
Lista składników:
- brokuł,
- 250 g piersi z kurczaka,
- mała puszka kukurydza,
- 3 jajka,
- garstka słonecznika,
- przyprawa do gyrosa lub kurczaka,
- sos: 3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Wykonanie sałatki?
- Brokuła podzielić i umieścić we wrzątku. Obgotować przez około 8 minut. Wódę solimy. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą.
- Jajka gotujemy na twardo i później kroimy na kostkę.
- Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na tłuszczu. Dodajemy przyprawę do gyrosa lub kurczaka.
- Do tego wszystkiego dodajemy puszkę kukurydzy i słonecznik.
- Przygotowujemy sos ze składników z listy.
- Całość mieszamy w misce.
Makaronowa sałatka z tuńczykiem i brokułem
To tania, szybka i pożywna sałatka makaronowa z brokułem oraz tuńczykiem. Pasuje na gościnny stół jak i danie na obiad czy kolację.
Lista składników:
- brokuł,
- około 150-200 g makaronu penne,
- niepełna puszka kukurydzy,
- dwie lub jedna puszki tuńczyka (według uznania),
- sos: 5 łyżek majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Brokuł gotujemy we wrzątku około 10 minut. Lekko solimy. Studzimy na sitku.
- Makaron gotujemy do w lekko osolonym wrzątku.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Całość łączymy w misce.
- Dodajemy sos z podanych wcześniej składników i polewamy.
Sałatka brokułowa z szynką i czerwoną fasolą
To niezwykle łatwa w przygotowaniu sałatka z mięsną wkładką pod postacią szynki. Sałatka brokułowa z fasolą, szynką i makaronem to pomysł na przystawkę lub samo danie.
Lista składników:
- brokuł,
- makaron dowolnego kształtu np. kokardki, penne
- puszka czerwonej fasoli,
- dowolna szynka około 200 g,
- sos: 3 łyżki jogurty naturalnego, 1 łyżka majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Jak zrobić sałatkę brokułową z szynką?
- Brokuła dzielimy na mniejsze części i wkładamy do wrzątku. Woda posolona z dodatkiem cukru. Gotujemy bez przykrycia 10 minut. Odcedzamy i polewamy zimną wodą.
- Fasolę czerwoną płuczemy na sitku.
- Szynkę kroimy w kostkę.
- Makaron gotujemy zgodnie z etykietą.
- Przygotowujemy sos z podanych składników.
- Mieszamy ze sobą wszystko.
Warstwowe sałatki z brokułem
Sałatki warstwowe są obecnie bardzo popularne. Dlaczego? Nie tylko smakują, ale są niezwykle dekoracyjne. Są ozdobą stołu, gdy pojawiają się goście. Zobaczmy jakie przepisy na warstwowe sałatki są znane z wykorzystaniem brokuła. Koniecznie wypróbuj!
Warstwowa sałatka brokułowa
Warstwowa sałatka z brokułem, szynką i pieczarkami jest szybka, bo prosta w wykonaniu. Jej warstwy nadają dekoracyjny wygląd sałatce. Polecane na różne okazje.
Lista składników:
- brokuł
- szynka 200-300 g
- 5 jajek
- pieczarki 400-500 g,
- ser żółty gouda do posypania,
- sos: jogurt naturalny, majonez, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Jak zrobić taką sałatkę?
- Brokuła dzielimy na mniejsze części i wkładamy do wrzątku. Gotujemy bez przykrycia 8-10 minut. Odcedzamy go i zalewamy wodą w celu ostudzenia.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Szynkę kroimy na paski według uznania.
- Pieczarki kroimy i podsmażamy na suchej patelni, aż stracą wodę. Dodajemy soli i pieprzu.
- Układamy warstwy sałatki na przemian: brokuły, szynkę, jajka, pieczarki i kolejno od nowa..
- Sosem polewamy co cztery produkty, czyli co komplet warzyw.
- Na koniec posypujemy całość startym serem.
Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
Jest to idealny przepis na zdrową sałatkę z brokułem w roli głównej na imprezę czy spotkanie rodzinne. Jest szybka i łatwa. Wybornie smakuje, no i cieszy oczy. Podobnie jak sałatka z burakiem.
Lista składników:
- brokuł,
- duża pierś z kurczaka,
- mała puszka kukurydzy lub pół dużej,
- cztery jajka,
- połowa niewielkiej kapusty pekińskiej,
- sos: ketchup, majonez, jogurt naturalny sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę- krok po kroku?
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku około 8- 10 minut. Odcedzamy i polewamy zimną wodą.
- Pierś z kurczaka kroimy na kostkę oraz doprawiamy przyprawami wedle uznania, a następnie smażymy.
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Na samym dnie miski smarujemy keczupem.
- Na to układamy kukurydzę, brokuła. Jajka i przykrywamy warstwą majonezu.
- Na samą górę kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską.
- Całość owijamy folią i stawiamy do lodówki, aby wszystko się połączyło.