Sałatka z burakiem — pomysły na sałatki z gotowanymi i surowymi burakami
Oryginalnym dodatkiem do sałatek są buraki. Osoby, które wykazują się odwagą, mogą delektować się wspaniałym smakiem wielu sałatek, w których smaczny i zdrowy burak jest głównym elementem. Ciekawostką może być to, że buraka można podać na surowo, jak również w wersji gotowanej lub pieczonej. Przepisy na niektóre z nich podane zostaną w dalszej części artykułu.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem gotowanym i jajkiem
Przygotowanie sałatki nie należy do trudnych, jednak wymagać będzie czasu, który należy poświęcić na gotowanie buraków i jajek. Warto jednak pokusić się o przygotowanie tego pysznego dania, chociażby ze względu na właściwości odżywcze, jakie posiada burak. A trzeba wiedzieć, że zawiera witaminę B1, wzmacnia zęby i kości, ma pozytywny wpływ na działanie mózgu i reguluje gospodarkę wodną.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- 6 buraków,
- 4 jajka,
- majonez,
- kukurydza konserwowa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie. Należy pamiętać, że buraków przed gotowaniem nie obieramy, a jedynie myjemy je pod bieżącą wodą. Gdy buraki są już ugotowane, odstawiamy je do wystygnięcia.
- Do garnka z zimną wodą wkładamy 4 jajka i gotujemy je na twardo. Po ugotowaniu jajka studzimy, a następnie obieramy ze skorupek.
- Gotowanego buraka obieramy i kroimy w kostkę.
- Następnie kroimy jajka i dodajemy je do burków.
- Kukurydze odcedzamy i dodajemy ½ puszki do buraków i jajek.
- Całość mieszamy z 4 łyżkami majonezu, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki: Sałatka najlepiej smakuje na zimno dlatego najlepiej spożywać ją następnego dnia po przyrządzeniu.
Sałatka z pieczonego buraka z dodatkiem sera feta idealna na imprezę
Ciekawym sposobem na dodanie buraka do sałatki jest jego upieczenie. Burak podany w tej formie nabiera zupełnie innego i ciekawego smaku, który doskonale komponuje się z innymi składnikami dodanymi do sałatki. Decydując się na taką sałatkę, dobrze jest doliczyć czas potrzebny na jej wykonanie. Buraka dobrze jest upiec odpowiednio wcześnie, ponieważ najlepiej smakuje na zimno.
Składniki:
- ser feta,
- 4 buraki czerwone,
- pół opakowania rukoli,
- pół opakowania roszponki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Czerwonego buraka obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i wstawiamy do piekarnika. Buraki pieczemy do momentu, aż będzie miękki, a następnie wyjmujemy go i studzimy.
- Rukolę i roszponkę kroimy i umieszczamy w większym naczyniu.
- Układamy na nich upieczone buraki.
- Kroimy 1/3 kostki sera feta i posypujemy sałatkę.
- Następnie przygotowujemy sos, łącząc w szklance olej, miód i sok z wyciśniętej cytryny. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Sałatkę polewamy przygotowany sosem i doprawiamy według upodobań.
Wskazówki:
Zamiast miodu możemy użyć cukru, natomiast sok z cytryny możemy zastąpić wyciśniętym sokiem z limonki.
Sałatka z pieczonego buraka będzie doskonałym dodatkiem do dań grillowych.
Lekkie sałatki z buraka
Niejednokrotnie przygotowując obiad, zastanawiamy się jaką surówkę przygotować. Zazwyczaj mamy dwie lub trzy sprawdzone surówki, które stosujemy naprzemiennie. Jeśli jednak robione przez nas surówki znudziły się całej rodzinie, dobrze jest zrobić coś nowego. Takim alternatywnym wyjściem jest surówka z pora i buraka. Robi się ją szybko i jest bardzo prosta do przygotowania.
Surówka z pora i gotowanego buraka- idealna do obiadu
Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:
- 1 por,
- 2 buraki czerwone,
- 1 jabłko,
- olej rzepakowy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia surówki:
- Czerwonego buraka dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach.
- Pora myjemy i drobno kroimy.
- Jabłko myjemy, obieramy i podobnie jak buraka ścieramy na grubych oczkach.
- Do warzyw umieszczonych w misce dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryny sól i pieprz, a następnie odstawiamy na godzinę, aby por i burak mogły zmięknąć.
Wskazówki:
Surówka z czerwonego buraka najlepiej smakuje schłodzona i pasuje do sporej ilości dań, jednak najlepiej komponuje się z klopsikami w sosie własnym.
Fit sałatka z buraka i łososia
Szykując menu na imprezę, można wziąć pod uwagę wykonanie sałatki z buraka i łososia, która świetnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Sałatka nie jest zbyt wymagająca, jednak należy pamiętać, że buraki trzeba ugotować dzień wcześniej, tak aby zdążyły wystygnąć. Sałatka będzie wspaniałym daniem obiadowym. Można ją również podać rodzinie na kolację. Dzieci z pewnością najchętniej wypróbują ją z ciabattą z pomidorami, która stworzy z sałatką ciekawą kompozycję.
Składniki na sałatkę:
- 1 burak,
- 1 papryka czerwona,
- kilka listków sałaty lodowej,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- olej rzepakowy,
- 100 g wędzonego łososia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania potrawy:
- Buraka gotujemy około 2 godziny. Gotowanego buraka solimy i kroimy w kostkę.
- Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do buraka.
- Łososia kroimy na paski, a w międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki dyni.
- Do reszty składników dodajemy porwane na mniejsze kawałki liście sałaty lodowej.
- Sałatkę mieszamy z 3 łyżkami oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek.
Ta fit sałatka może posłużyć jako danie główne osobom, które są na diecie.
Dla lepszego smaku można dodać ser feta pokrojony w kostkę i kilka listków rukoli. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z buraków.
Sałatka warstwowa z burakiem
Choć najczęściej spotykane przepisy proponują to pyszne i czerwone warzywo w lekkich sałatkach podawanych głównie do obiadu, to polecić można zupełnie inny sposób podania gotowanego buraka. Wyjątkowy wygląd i smak będzie miała warstwowa sałatka z buraka i kurczaka, która wniesie powiew świeżości do domowych dań.
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 jajka,
- 1 żółta papryka
- 100 g sera feta,
- 3 ogórki kiszone,
- 200 g filetu z kurczaka.
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Ugotowanego buraka kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę i umieszczamy w salaterce.
- Ugotowane jajka kroimy w kostkę i kładziemy na ogórkach.
- Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę i smażymy z przyprawami, a po wystudzeniu układamy na jajkach.
- Paprykę i ser feta kroimy w kostkę i kładziemy na wierzchu.
- Następnie w szklance mieszamy jogurt naturalny z przyprawami i majonezem i polewamy nim sałatkę.
- Wierzch możemy udekorować poszatkowanym pęczkiem szczypiorku.
Wskazówki:
Dodatki do sałatki możemy dowolnie dodawać i odejmować.
Najlepiej przygotować sałatkę na 2 lub 3 godziny przed planowaną imprezą.
Letnia sałatka z burakiem i bobem
Podczas upalnych letnich dni, najlepiej smakują lekkie sałatki, które są nie tylko pożywne, ale również bardzo pyszne. Połączenie wielu składników, do których mamy dostęp latem sprawia, że dotychczas znane nam smaki, stają się zupełnie nowym połączeniem. Dość niecodziennym pomysłem, ale z pewnością bardzo smacznym, jest połączenie czerwonego buraka z bobem. Obydwa składniki to źródła wielu witamin, dlatego warto rozważyć serwowanie tej pysznej sałatki dzieciom, które w szczególności potrzebują składników odżywczych. Poniżej przepis na wykonanie tej pysznej i oryginalnej sałatki.
Składniki na sałatkę:
- ½ główki sałaty lodowej,
- 1 burak,
- 1 filet z kurczaka (około 200 g),
- 1-2 garści bobu,
- 100 g makaronu penne,
- 2 ogórki korniszony,
- przyprawa do kurczaka,
- sok z cytryny,
- 3 pomidory suszone,
- kilka listków bazylii,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraka myjemy, pędzelkiem rozprowadzamy odrobinę oleju, solimy i zwijamy w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 200 stopni, na 30-35 minut. Po upieczeniu buraka studzimy i kroimy na cienkie paseczki.
- Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Smażymy przez kilka minut na patelni z dodatkiem tłuszczu. Oczywiście kurczaka doprawiamy przyprawą do kurczaka. Usmażonego kurczaka kładziemy na ręcznik papierowy, tak aby nadmiar tłuszczu mógł spokojnie obcieknąć.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedzamy makaron i przelewamy zimną wodą.
- Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy jest już gotowy, odcedzamy wodę i pozbawiamy go łupek. Niektóre osoby, nie wyobrażają sobie pozbywać się łupek z uwagi na ich ogromną ilość witamin. Oczywiście można również w ten sposób podać bób, jednak przygotowując sałatkę na elegancką kolację, lepiej podać bób bez łupek.
- Na dwóch talerzach układamy sałatę, na niej kładziemy paseczki buraka, usmażony filet z kurczaka i bóg.
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki i posypujemy nimi wierzch potrawy.
- Makaron dzielimy na pół i układamy wokół buraków i mięsa.
- Do szklanki wlewamy 2 łyżki oleju i wyciśnięty sok z ½ cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Sosem skrapiamy nasze sałatki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Wskazówki:
Doskonałym dodatkiem do sałatki może być garść suszonej żurawiny i kilka sztuk orzechów.
Sok z cytryny można zastąpić sokiem z 1 limonki.
Warto zoptymalizować koszty, z jakimi związane jest pieczenie buraka potrzebnego do sałatki i upiec więcej sztuk tego smacznego warzywa. Dodatkowe buraczki mogą być dodatkiem do innych dań.
Ogromny wybór sałatek z dodatkiem buraka, nie ułatwia decyzji i jedynym sposobem na poznanie nowych smaków może być wypróbowanie wszystkich zamieszczonych przepisów. Oczywiście nie trzeba decydować się na wszystkie sałatki jednocześnie. Jednak warto, wypróbować wszystkie dostępne połączenia, proponując nowe i ciekawe dania swojej rodzinie. Większość z proponowanych sałatek, będą smakowały również dzieciom, które nie zawsze chętnie sięgają po buraki i przygotowane z nich przetwory.