Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Sałatka z cukinii na zimę to jedna z bardziej popularnych propozycji przetworów z cukinii na zimę. Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Sałatka pasuje do dań mięsnych i jarskich. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o cukinii.
Cukinia na zimę - co można przyrządzić?
Zimą nic nie zastąpi sałatki warzywnej własnoręcznie zrobionej z warzyw dostępnych latem. W sezonie, gdy sklepy i bazary obfitują w ogromny wybór warzyw i owoców, możemy zrobić sałatki do słoików, dzięki czemu także zimą będziemy cieszyć się wartościowymi sałatkami. Warzywa dostępne są także zimą, ale nic nie zastąpi smaku warzyw sezonowych dojrzewających w słońcu.
Jednym z warzyw, z których można robić przetwory na zimę jest cukinia. Sezon na cukinię jest długi i trwa od wiosny do jesieni. Dlatego mamy dużo czasu na ciekawe przetwory z cukinii, do której można dodać inne warzywa. Cukinia na zimę to idealne rozwiązanie dla osób, które mają ogrody, gdzie obrodziła cukinia. Najbardziej popularnym sposobem konserwowania cukinii na jest sałatka z cukinii na zimę. Możemy zrobić również leczo z cukinii na zimę, dżem z cukinii, cukinię w zalewie, ketchup z cukinii. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie cukinii w ogrodzie?
Sałatka z cukinii na zimę - przepisy
Najbardziej popularny przepis na sałatkę z cukinii na zimę to kolorowa sałatka z papryką w zalewie octowej. Sałatka ta jest nie tylko smaczna, lecz także łatwa do zrobienia.
Przepis na sałatkę z cukinii z papryką
Przepis na cukinię z papryką do słoików jest bardzo popularny i posiada wiele wariantów. Inne przepisy na tę sałatkę z cukinii z papryką podają również czosnek jako jeden ze składników. Co do składników w zalewie, to przyprawy można dodać różne, według własnego gustu.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 marchewki
- pół kilograma papryki (np. żółtej i czerwonej)
- 2 cebule
- 4 łyżki soli
- olej lub oliwa - około 8-10 łyżeczek
Zalewa:
- 1 szklanka octu 6%
- 1 szklanka cukru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 3 liście laurowe
Utartą na tarce cukinię oraz cebulę wsypujemy do dużej miski i zasypujemy 4 łyżkami soli. Całość odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie odsączamy cukinię i cebulę ręką lub na durszlaku. Do całości dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i utartą marchewkę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Aby zrobić zalewę, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Warzywa zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę z cukinii z papryką do słoików. Na wierzch dodajemy łyżeczkę oleju lub oliwy z oliwek. Po zakręceniu słoików pasteryzujemy je 10 minut po zagotowaniu.
Różne wersje tej sałatki warzywnej pozwalają na wykonanie jej również z ogórków. Zamiast z papryki robimy sałatkę z ogórków i czosnku, jak w wyżej wymienionym przepisie. Aby sałatka z ogórków była bardziej pikantna do zalewy dodajemy 200 ml przecieru pomidorowego i 1 łyżkę chili. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?
Przetwory z cukinii do słoików - przepisy na leczo
Jednym z bardziej popularnych dań obiadowych jest leczo. Głównie wykonujemy je z papryki. Jednak niezbędnym dodatkiem do leczo jest cukinia.
Przepis na leczo z cukinii na zimę
Podstawowe składniki na leczo są następujące:
- 1 kg papryki
- 1 cukinia
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- olej, sól i pieprz
Leczo z cukinii - wykonanie
Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Cukinię można obrać ze skórki lub zostawić skórkę.
Na dno dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy paprykę, którą gotujemy około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i dusimy na małym ogniu aż cukinia się zeszkli. W kolejnym etapie dodajemy pomidory i gotujemy całość około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gorące leczo przekładamy do słoików i zakręcamy niezbyt mocno. Następnie pasteryzujemy słoiki około 15 minut. Potem zakręcamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.
Pyszna sałatka z cukinii na zimę uświetni twój stół w zimowe dni. Nietrudno ją zrobić. Możesz również podejść do przepisu kreatywnie i poeksperymentować z różnymi warzywami, które dopełnią cukinię. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory do słoików.
Zobacz również ten przpeis na sałatkę z cukinii.