Sałatka z gruszką - rodzaje, przepisy, dodatki, sposoby podania
Pachnące i soczyste są źródłem łatwo przyswajalnych przez organizm cukrów, kwasów organicznych, pektyn, błonnika, witamin i minerałów. Jedzenie owoców neutralizuje cholesterol LDL oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Świeże gruszki zawierają 57 kcal w 100 g, więc cenione są przez osoby odchudzające się. Smakiem gruszek możemy cieszyć się od końca lipca do października. Oczywiście, najsmaczniejsze są jedzone na surowo, ale możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok – w sałatkach i przetworach na zimę. Przeczytaj, jak przyrządzić zdrowe i pyszne sałatki z gruszką.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Najlepsze gruszki na sałatkę – przegląd najsmaczniejszych odmian
Rodzaj grusza (Pyrus) jest rośliną z rodziny różowatych. Przyjmuje się, że obejmuje około 72 gatunki, które dzieli się grusze europejskie i grusze azjatyckie. Grusza tworzy wiele uprawnych odmian. Na sałatki nadają się owoce, które są jędrne i dość twarde. Miękkie, bardzo soczyste gruszki najlepiej zjadać na surowo.
Do celów kulinarnych polecane są następujące smaczne odmiany:
‘Faworytka’, ‘Klapsa’ – owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Duże gruszki mają zielonożółtą lekko błyszczącą skórkę, z czerwonym rumieńcem lub w całości pokryte są czerwonym wybarwieniem (‘Czerwona Faworytka’). Popularne gruszki są soczyste i bardzo smaczne.
‘Bonkreta Williamsa’ – jest odmianą deserową, o smacznych dużych owocach, które dojrzewają na początku września. Gruszki nadają się również na przetwory.
‘Salisbury’ – odmiana tworzy owoce średniej wielkości, dojrzewające pod koniec września. Cienka skórka gruszek wybarwiona jest na rdzawy kolor. Aromatyczne i smaczne owoce chętnie wykorzystywane są do celów kulinarnych oraz do bezpośredniego spożycia.
‘Konferencja’ -; szarozielone niewielkie gruszki dojrzewają na początku października. Owoce są bardzo smaczne – słodkie i soczyste. Chętnie zjadane są na surowo, w sałatkach i zimowych przetworach.
‘Komisówka’ – tworzy duże baryłkowate gruszki, które zbiera się na początku października. Owoce wyróżniają się zielonożółtą skórką z rdzawymi plamkami oraz słabym rumieńcem. Są bardzo smaczne. Nadają się na przetwory, na sałatki i do bezpośredniego spożycia.
Zdrowa i smaczna sałatka z gruszką – przygotowanie krok po kroku
Przepis na gruszki z serem pleśniowym Gorgonzola
Ser Gorgonzola wyrabiany jest we Włoszech, z krowiego mleka, do którego dodawana jest podpuszczka, kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz pleśń Penicillium glaucum, używana do produkcji serów pleśniowych. Gorgonzola ma charakterystyczny wygląd – powierzchnia sera pokryta jest pleśniowym niebieskim żyłkowaniem. Ser wydziela mocny zapach oraz ma oryginalny słodkawo-pikantny smak. Dzięki kremowej konsystencji sprawdza się w sosach, jako dodatek do sałatek oraz zapiekanek. Zanim dodamy ser Gorgonzola do sałatki, pozostawmy go na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby zostały uwolnione wszystkie walory, którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak i sławę.
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 25 dag sera pleśniowego Gorgonzola Dolce
- 10 dag orzechów włoskich
- świeża rukola lub roszponka
- kilka liści świeżej sałaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki sosu winegret
Przygotowanie:
- Gruszki bardzo cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kropimy je sokiem z cytryny, by owoce zachowały jasny kolor.
- Włoskie orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Sprawdzą się również inne orzechy, np. orzeszki ziemne.
- Ser Gorgonzola kroimy na niewielkie kostki, po uprzednim usunięci skórki.
- Gruszki i orzechy łączymy z serem, z rukolą lub z roszponką i delikatnie mieszamy.
- Gotową sałatkę z serem pleśniowym układamy na liściach sałaty i polewamy sosem winegret.
Sałatka, podana na liściach sałaty, jest nie tylko bardzo smaczną potrawą – jej kolorowe składniki wspaniale prezentują się na stole. Sałatka z gruszką i pleśniowym serem Gorgonzola może stanowić zdrową i oryginalną przystawkę na rodzinnych i towarzyskich uroczystościach. Sprawdzi się również w postaci sałatki na grilla, podawanej w czasie letnich spotkań w ogrodzie.
Azjatyckie klimaty - sałatki z makaronem ryżowym i gruszką
Makaron ryżowy, wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, wyrabiany jest z mąki ryżowej, wody i soli. Stanowi ważny składnik wielu dań. Na polskim rynku dostępny jest makaron ryżowy w postaci nitek lub wstążek. Warto po niego sięgnąć, by w szybki sposób przygotować zdrowe potrawy. Makaron ryżowy jest niskokaloryczny, pozbawiony laktozy i bogaty w witaminy oraz składniki mineralne.
Przepis 1 - na sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 piersi z kurczaka
- olej roślinny do smażenia
- sos Teryaki – do marynowania mięsa (nieobowiązkowo)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 4 gruszki
- rukola
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki sosu majonezowo-jogurtowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w wysokim naczyniu, kierując się zaleceniami na etykiecie. Nie łamiemy długich nitek.
- Seler naciowy drobno kroimy.
- Piersi z kurczaka kroimy w dość wąskie paseczki i smażymy na rumiano. Przez smażeniem możemy je przez parę minut marynować w gotowym sosie Teryaki, co podkreśli azjatycki smak dania.
- Gruszki cienko obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy krótko z obrumienionym kurczakiem.
- Makaron, seler naciowy, gruszki i kurczaka przekładamy do miski. Lekko mieszamy.
- Dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę. Doprawiamy do smaku.
- Do sałatki dodajemy świeże listki rukoli. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Gotową sałatkę układamy dekoracyjnie na półmisku i polewamy sosem majonezowo-jogurtowym – mały naturalny jogurt łączymy z 3 łyżkami gęstego majonezu i dokładnie mieszamy, do otrzymania gładkiego sosu.
- Wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem.
A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?
Przepis 2 - na sałatkę z makaronem ryżowym i pieczoną rybą
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 – 3 dojrzałe duże gruszki
- olej roślinny do smażenia
- łosoś lub pstrąg łososiowy – filet (ok. 20 dag)
- warzywa: marchewka, pieczarki, cukinia, seler naciowy
- 1 pęczek szczypiorku, roszponka
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy należy ugotować, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzony, przekładamy do miski.
- Warzywa dokładnie płuczemy. Marchewkę obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na oleju przez 2 – 3 minuty.
- Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w talarki gruszki. Po wymieszaniu, podsmażamy całość przez chwilę.
- Rybę przekładamy na papier do pieczenia, skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 10 minut.
- Do miski z makaronem dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy z roszponką. Całość doprawiamy do smaku i kropimy sokiem z cytryny.
- Na sałatkę wykładamy upieczoną rybę. Potrawę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sałatki z makaronem ryżowym mogą stanowić podstawę codziennego jadłospisu, sprawdzą się jako sałatki na grilla, w gronie znajomych lub mogą pełnić rolę dekoracyjnej przekąski.
Serwowanie sałatki - porady i sposoby podania
- Warzywa i owoce, które znajdą się w sałatce, bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Sałatki przygotowujemy na krótko przed ich podaniem – tylko wtedy zachowają wszystkie wartości odżywcze i będą najsmaczniejsze.
- Podane w przepisach ilości użytych warzyw i owoców możemy modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami.
- Warzywa wymagające smażenia lub gotowania powinny zachować jędrność. Zbyt długa obróbka termiczna nie doda im smaku i pogorszy wygląd, co wpłynie negatywnie na estetykę potrawy.
- Do przygotowania sałatki używamy naczyń szklanych lub stalowych. Jeśli dysponujemy naczyniami emaliowanymi, zwróćmy uwagę, by ich wnętrze nie miało żadnych odprysków. Tylko nieuszkodzona emalia odporna jest na działanie kwasów.
- W czasie okolicznościowych przyjęć najlepiej serwować sałatki w mniejszych ładnych salaterkach. Taki sposób podania nie komplikuje częstowania się potrawą i jednocześnie umożliwia atrakcyjne jej zaprezentowanie.
- W gronie zaprzyjaźnionych osób możemy umieścić na stole jedną większą miskę z sałatką, z której goście będą sobie samodzielnie nabierać porcję. Podobną rolę spełniają okazałe półmiski i talerze. Sałatka z gruszką w szklanej misce, w której widoczne są wszystkie kolorowe składniki, prezentuje się szczególnie efektownie.
- Na stole nie może zabraknąć odpowiednich sztućców, którymi goście będą wygodnie nabierać sałatki, a następnie je konsumować.
- Udekorowanie stołu kwiatami, odpowiedni obrus, serwetki i słoiczki z przyprawami z pewnością dodadzą każdemu spotkaniu wyjątkowej oprawy.