Najlepsze gruszki na sałatkę – przegląd najsmaczniejszych odmian
Rodzaj grusza (Pyrus) jest rośliną z rodziny różowatych. Przyjmuje się, że obejmuje około 72 gatunki, które dzieli się grusze europejskie i grusze azjatyckie. Grusza tworzy wiele uprawnych odmian. Na sałatki nadają się owoce, które są jędrne i dość twarde. Miękkie, bardzo soczyste gruszki najlepiej zjadać na surowo.
Do celów kulinarnych polecane są następujące smaczne odmiany:
‘Faworytka’, ‘Klapsa’ – owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Duże gruszki mają zielonożółtą lekko błyszczącą skórkę, z czerwonym rumieńcem lub w całości pokryte są czerwonym wybarwieniem (‘Czerwona Faworytka’). Popularne gruszki są soczyste i bardzo smaczne.
‘Bonkreta Williamsa’ – jest odmianą deserową, o smacznych dużych owocach, które dojrzewają na początku września. Gruszki nadają się również na przetwory.
‘Salisbury’ – odmiana tworzy owoce średniej wielkości, dojrzewające pod koniec września. Cienka skórka gruszek wybarwiona jest na rdzawy kolor. Aromatyczne i smaczne owoce chętnie wykorzystywane są do celów kulinarnych oraz do bezpośredniego spożycia.
‘Konferencja’ -; szarozielone niewielkie gruszki dojrzewają na początku października. Owoce są bardzo smaczne – słodkie i soczyste. Chętnie zjadane są na surowo, w sałatkach i zimowych przetworach.
‘Komisówka’ – tworzy duże baryłkowate gruszki, które zbiera się na początku października. Owoce wyróżniają się zielonożółtą skórką z rdzawymi plamkami oraz słabym rumieńcem. Są bardzo smaczne. Nadają się na przetwory, na sałatki i do bezpośredniego spożycia.
Zdrowa i smaczna sałatka z gruszką – przygotowanie krok po kroku
Przepis na gruszki z serem pleśniowym Gorgonzola
Ser Gorgonzola wyrabiany jest we Włoszech, z krowiego mleka, do którego dodawana jest podpuszczka, kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz pleśń Penicillium glaucum, używana do produkcji serów pleśniowych. Gorgonzola ma charakterystyczny wygląd – powierzchnia sera pokryta jest pleśniowym niebieskim żyłkowaniem. Ser wydziela mocny zapach oraz ma oryginalny słodkawo-pikantny smak. Dzięki kremowej konsystencji sprawdza się w sosach, jako dodatek do sałatek oraz zapiekanek. Zanim dodamy ser Gorgonzola do sałatki, pozostawmy go na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby zostały uwolnione wszystkie walory, którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak i sławę.
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 25 dag sera pleśniowego Gorgonzola Dolce
- 10 dag orzechów włoskich
- świeża rukola lub roszponka
- kilka liści świeżej sałaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki sosu winegret
Przygotowanie:
- Gruszki bardzo cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kropimy je sokiem z cytryny, by owoce zachowały jasny kolor.
- Włoskie orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Sprawdzą się również inne orzechy, np. orzeszki ziemne.
- Ser Gorgonzola kroimy na niewielkie kostki, po uprzednim usunięci skórki.
- Gruszki i orzechy łączymy z serem, z rukolą lub z roszponką i delikatnie mieszamy.
- Gotową sałatkę z serem pleśniowym układamy na liściach sałaty i polewamy sosem winegret.
Sałatka, podana na liściach sałaty, jest nie tylko bardzo smaczną potrawą – jej kolorowe składniki wspaniale prezentują się na stole. Sałatka z gruszką i pleśniowym serem Gorgonzola może stanowić zdrową i oryginalną przystawkę na rodzinnych i towarzyskich uroczystościach. Sprawdzi się również w postaci sałatki na grilla, podawanej w czasie letnich spotkań w ogrodzie.
Azjatyckie klimaty - sałatki z makaronem ryżowym i gruszką
Makaron ryżowy, wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, wyrabiany jest z mąki ryżowej, wody i soli. Stanowi ważny składnik wielu dań. Na polskim rynku dostępny jest makaron ryżowy w postaci nitek lub wstążek. Warto po niego sięgnąć, by w szybki sposób przygotować zdrowe potrawy. Makaron ryżowy jest niskokaloryczny, pozbawiony laktozy i bogaty w witaminy oraz składniki mineralne.
Przepis 1 - na sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 piersi z kurczaka
- olej roślinny do smażenia
- sos Teryaki – do marynowania mięsa (nieobowiązkowo)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 4 gruszki
- rukola
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki sosu majonezowo-jogurtowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w wysokim naczyniu, kierując się zaleceniami na etykiecie. Nie łamiemy długich nitek.
- Seler naciowy drobno kroimy.
- Piersi z kurczaka kroimy w dość wąskie paseczki i smażymy na rumiano. Przez smażeniem możemy je przez parę minut marynować w gotowym sosie Teryaki, co podkreśli azjatycki smak dania.
- Gruszki cienko obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy krótko z obrumienionym kurczakiem.
- Makaron, seler naciowy, gruszki i kurczaka przekładamy do miski. Lekko mieszamy.
- Dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę. Doprawiamy do smaku.
- Do sałatki dodajemy świeże listki rukoli. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Gotową sałatkę układamy dekoracyjnie na półmisku i polewamy sosem majonezowo-jogurtowym – mały naturalny jogurt łączymy z 3 łyżkami gęstego majonezu i dokładnie mieszamy, do otrzymania gładkiego sosu.
- Wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem.
A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?
Przepis 2 - na sałatkę z makaronem ryżowym i pieczoną rybą
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 – 3 dojrzałe duże gruszki
- olej roślinny do smażenia
- łosoś lub pstrąg łososiowy – filet (ok. 20 dag)
- warzywa: marchewka, pieczarki, cukinia, seler naciowy
- 1 pęczek szczypiorku, roszponka
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy należy ugotować, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzony, przekładamy do miski.
- Warzywa dokładnie płuczemy. Marchewkę obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na oleju przez 2 – 3 minuty.
- Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w talarki gruszki. Po wymieszaniu, podsmażamy całość przez chwilę.
- Rybę przekładamy na papier do pieczenia, skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 10 minut.
- Do miski z makaronem dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy z roszponką. Całość doprawiamy do smaku i kropimy sokiem z cytryny.
- Na sałatkę wykładamy upieczoną rybę. Potrawę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sałatki z makaronem ryżowym mogą stanowić podstawę codziennego jadłospisu, sprawdzą się jako sałatki na grilla, w gronie znajomych lub mogą pełnić rolę dekoracyjnej przekąski.
Serwowanie sałatki - porady i sposoby podania
- Warzywa i owoce, które znajdą się w sałatce, bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Sałatki przygotowujemy na krótko przed ich podaniem – tylko wtedy zachowają wszystkie wartości odżywcze i będą najsmaczniejsze.
- Podane w przepisach ilości użytych warzyw i owoców możemy modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami.
- Warzywa wymagające smażenia lub gotowania powinny zachować jędrność. Zbyt długa obróbka termiczna nie doda im smaku i pogorszy wygląd, co wpłynie negatywnie na estetykę potrawy.
- Do przygotowania sałatki używamy naczyń szklanych lub stalowych. Jeśli dysponujemy naczyniami emaliowanymi, zwróćmy uwagę, by ich wnętrze nie miało żadnych odprysków. Tylko nieuszkodzona emalia odporna jest na działanie kwasów.
- W czasie okolicznościowych przyjęć najlepiej serwować sałatki w mniejszych ładnych salaterkach. Taki sposób podania nie komplikuje częstowania się potrawą i jednocześnie umożliwia atrakcyjne jej zaprezentowanie.
- W gronie zaprzyjaźnionych osób możemy umieścić na stole jedną większą miskę z sałatką, z której goście będą sobie samodzielnie nabierać porcję. Podobną rolę spełniają okazałe półmiski i talerze. Sałatka z gruszką w szklanej misce, w której widoczne są wszystkie kolorowe składniki, prezentuje się szczególnie efektownie.
- Na stole nie może zabraknąć odpowiednich sztućców, którymi goście będą wygodnie nabierać sałatki, a następnie je konsumować.
- Udekorowanie stołu kwiatami, odpowiedni obrus, serwetki i słoiczki z przyprawami z pewnością dodadzą każdemu spotkaniu wyjątkowej oprawy.