Sałatka z selera konserwowego i szynki z jajkiem - jak zrobić pyszną sałatkę

Sałatki z selera konserwowego i szynki konserwowej przygotowywane są na podstawie różnych przepisów. W niektórych znajdziemy jajko, inne będą z ogórkiem, kukurydzą konserwową, czy papryką. Dla niektórych sosem będzie majonez, dla innych jogurt naturalny. Wszystko zależy od tego, jakie składniki lubimy najbardziej. Przejdźmy jednak do sałatki, jaką jest sałatka z selera konserwowego i szynki. Zobaczmy, jak ją zrobić.

Składniki:

  • 150 g pora,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 5 jajek,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Pamiętajmy o tym, że wybierając szynkę konserwową, musimy zadbać o to, by wędlina była dobrej jakości.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  4. Por kroimy w pół talarki i sparzymy wrzącą wodą.
  5. Szynkę kroimy w paski.
  6. Kukurydzę i seler odsączamy z zalewy.
  7. Seler konserwowy kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przyprawami.
  9. Sos majonezowy łączymy z kukurydzą, szynką, porem, jajkiem i selerem.
  10. Całość dokładnie mieszamy.

Pamiętajmy, że sałatka przed podaniem powinna odstać w lodówce minimum 2 godziny. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką konserwową.

Sałatka z jajkiem i szynką - prosty przepis na sałatkę warstwową

Poza tradycyjnymi sałatkami, w której wszystkie składniki są ze sobą zmieszane, popularnością cieszą się również sałatki warstwowe. Tak przygotowana może być również sałatka z szynką konserwową i jajkiem. W tym przepisie powinniśmy wykorzystać duże jajko. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na sałatkę z szynką konserwową, ogórkiem i jajkiem, która podawana ma być warstwowo.

Składniki:

  • 100 g ogórka zielonego,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 jajek,
  • czerwona papryka,
  • kapusta pekińska,
  • 80 ml jogurtu greckiego,
  • 160 ml majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz.
Nowocześnie podana sałatka z jajkiem i szynką w szklance, a także przepisy i porady
Smaczna i szybka sałatka z jajkiem i szynką z dodatkami, czyli przepisy i porady kulinarne

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka chłodzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w małe kostki.
  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  4. Szynkę kroimy w kostkę.
  5. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Majonez mieszamy z jogurtem greckim i przyprawami.
  8. Na dno salaterki wykładamy warstwami ogórki, kukurydzę, szynkę, majonez, ser żółty i jajka.
  9. Paprykę umyć i pokroić w niewielką kostkę.
  10. Kapustę pekińską postrzępić na kawałki.
  11. Paprykę i kapustę włożyć na sam wierzch sałatki.
  12. Jeśli chcemy, nasza wędlina może być również starta na tarce, tak samo, jak i ser żółty.

Sałatka z jajkiem i szynką z makaronem - doskonały przepis na sałatkę

Sałatka z szynką konserwową i jajkiem może składać się z różnych składników. Tak naprawdę możemy ją zrobić ze wszystkim, z czym tylko chcemy. Pamiętajmy jednak o tym, że możemy zrobić ją na podstawie różnych przepisów. Jednym z bardziej interesujących przepisów na sałatkę z jajkiem i szynką jest przepis na sałatkę z makaronem, szynką i jajkiem. Tego typu sałatka jest syta i nada się ona również na obiad. Poznajmy więc przepis na to wyjątkowe danie i sprawdźmy, jakie składniki będą dla niego odpowiednie.

Składniki:

  • 12 plastrów szynki,
  • 6 jajek,
  • 3 pomidory,
  • 1 opakowanie makaronu,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Wybór makaronu zależy tylko i wyłącznie od nas. Możemy skorzystać z długich nitek, ale także z kolanek lub kokardek. Jeśli chodzi natomiast o rodzaj wędliny, możemy skorzystać z szynki konserwowej, szynki drobiowej, czy też wieprzowej szynki gotowanej.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka wkładamy do zimnej wody.
  3. Po wystudzeniu obieramy jajka ze skorupki i kroimy w kostkę.
  4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  5. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
  6. Szynkę kroimy w kostkę.
  7. Pomidory sparzymy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  8. Bazylię siekamy na drobno.
  9. Majonez mieszamy z solą i pieprzem.
  10. Do makaronu dokładamy jajka, szynkę, pomidory i bazylię.
  11. Całość mieszamy z majonezem.

Musimy pamiętać, że makaronowa sałatka z jajkiem i szynką musi być przechowywana w lodówce. Co więcej, najlepiej jest ją spożywać dopiero na drugi dzień, ponieważ wtedy makaron połączy się ze smakiem innych składników. Sałatka ta może być podawana sama, lub też ze świeżym pieczywem czosnkowym lub zwykłym.

ikona podziel się Przekaż dalej