Sałatka z kiszonych buraków - 5 prostych, sprawdzonych przepisów
Buraki kiszone to świetne źródło dobroczynnych składników odżywczych. Smaczne, wyjątkowo chrupiące, powinny znaleźć się na co dzień w naszym jadłospisie. A żeby nie było nudno, każdego dnia możesz robić z nich inną sałatkę obiadową. Przedstawiamy pięć najlepszych przepisów na sałatkę z kiszonych buraków.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z kiszonych buraków do obiadu
Moc płynąca z buraków ćwikłowych
Z buraków ćwikłowych od dawna robi się różne sałatki i surówki, na ciepło, na zimno, do słoików i do zjedzenia na bieżąco. Nie od dziś wiadomo, że mają niezwykłe właściwości – wspomagają odporność organizmu i pomagają w walce z anemią. Okazuje się jednak, że kiszone buraki biją na głowę te surowe pod względem właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Jak wszystkie kiszonki, wspaniale wpływają na budowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i sprawdzają się po antybiotykoterapii, ale to nie wszystko.
Kiszone buraki mają silniejsze działanie antyanemiczne i antybakteryjne niż te surowe. Dodatkowo wspomagają odchudzanie i regulują przemianę materii. Ich zadaniem jest pomaganie wydalania kwasu moczowego, w ogóle odkwaszają cały organizm, oczyszczają z toksyn i wspomagają pracę wątroby. Niektóre badania wskazują także na to, że mogą wzmacniać wytrzymałość i poprawiać wydolność organizmu u osób intensywnie trenujących.
Kisić buraki powinni przede wszystkim weganie i wegetarianie. To najbardziej zasobne źródło żelaza pochodzenia roślinnego. Dodatkowo sok z kiszenia buraków (zakwas buraczany) ma także działanie przeciwzapalne, co cenią sobie zwłaszcza osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów. Włącznie do diety buraków kiszonych to zatem strzał w dziesiątkę, a jeść można nie tylko powstały w czasie kiszenia zakwas buraczany. Z tych czerwonych bulw można robić różne, naprawdę pyszne sałatki i surówki, dzięki czemu łatwiej będzie przemycić je w codziennym menu. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować produkt, sprawdź także ten artykuł o kiszonych burakach krok po kroku.
Surówka z buraków do obiadu z jabłkami – przepis
Podstawowa surówka z kiszonych buraków jest bardzo prosta. W zasadzie to taka sama surówka jak z kiszonej kapusty, jednakże jej smak jest inny. Kiszone buraki są słodko-kwaśne, zatem mają naprawdę ciekawy smak. Oczywiście musi to być surówka z jabłkami, inaczej nie będzie to typowy przepis.
- 5 średnich kiszonych buraków,
- 1 duże jabłko,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oleju,
- ½ łyżeczki świeżej pietruszki,
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
Surówka jest naprawdę błyskawiczna. Możesz od razu zrobić większą porcję i zjeść w ciągu kilku dni. Przechowywana w lodówce nie powinna się zepsuć. Do pracy przy burakach warto założyć rękawiczki. Kiszone także odbarwiają dłonie.
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obierz, zetrzyj na tarce.
- Obierz cebulę, posiekaj ją na drobną kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy i olej.
Sałatka z kiszonych buraków – inspiracje lunchowe
Sałatka z kiszonych buraków z porem
Surówka z buraków kiszonych to nie jedyny przepis, który można przygotować do obiadu. Dobrze sprawdzą się także inne sałatki i surówki, które pasują do mięs. Jednym z nich jest sałatka z kiszonych buraków z porem, którą można także zabrać ze sobą do pracy – z kawałkiem pumpernikla idealnie sprawdzi się do lunchboxa.
- 2 kiszone buraki,
- 4 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 por (biała część),
- ½ jabłka,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatkę robi się dość szybko. Dzięki jajkom jest ona naprawdę bardzo sycąca. Z tego przepisu powstanie także świetna sałatka z pieczonych buraków, ale kiszone będą o wiele lepszym rozwiązaniem ze względu na właściwości zdrowotne.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Buraki pokrój w cienkie półplasterki.
- Ogórki pokrój w plasterki, odstaw na sitko na kilkanaście minut.
- Jabłko obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Jajka obierz, pokrój w plastry i w kostkę lub przeciśnij przez sitko.
- Wymieszaj wszystkie składniki z przyprawami i majonezem.
Sałatka z buraków kiszonych i groszku
Kolejna idealna na lunch sałatka z buraków kiszonych jest bardzo szybka i prosta. Zrobisz ją błyskawicznie z tego, co często ma się w domu pod ręką: marynowanych warzyw z puszki.
- 350 g kiszonych buraków,
- 4 jajka,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej,
- 3 duże łyżki majonezu,
- szczypiorek, sól, pieprz do smaku.
Jeśli lubisz ser feta lub ser typu włoskiego, możesz dodać go troszkę do sałatki i okrasić ją grzankami z ciemnego pieczywa lub zjeść ją z odrobiną kuskusu izraelskiego lub kaszy bulgur. Dzięki temu będzie to pełnowartościowy posiłek, idealny do pracy.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Otwórz puszki, przesyp zawartość na sitko.
- Buraki pokrój w grubszą kostkę.
- Jajka obierz, przeciśnij przez sitko lub pokrój w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i przyprawy do smaku.
Sałatka z kiszonych buraków w wersji na przyjęcie
Sałatka z kiszonych buraków z pomarańczą
Sałatka z buraków w wersji eleganckiej? Proszę bardzo! Można dodać do niej niewielką ilość sera feta i pomarańczy, zadbać o sposób ułożenia na talerzu, ponieważ będzie to wspaniale wyglądać. Idealnie na biesiadny stół.
- 400 g kiszonych buraków,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 łyżka świeżej pietruszki,
- 1 zielona cebula,
- 100 g sera feta
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Dresing sprawia, że sałatka nabiera cudownego smaku. Jest delikatna i lekko słodkawa, zarówno dzięki burakom, jak i pomarańczom i dodatku miodu. Aby dodać chrupkości, posyp sałatkę odrobinką orzechów włoskich.
- Buraki pokrój na plastry. Ułóż je na półmisku.
- Pomarańczę obierz ze skórki, usuń białe części, wykrój miąższ z błonek.
- Ułóż pomarańcze na burakach.
- Pokrój ser feta na drobne kawałeczki. Rozkrusz go na sałatce.
- Dodaj trochę cebuli i pietruszki.
- Przygotuj dressing. Polej nim sałatkę z wierzchu.
Carpaccio z kiszonych buraków z orzechami – przepis
Carpaccio to w zasadzie sałatka z pieczonych buraków, ale można przygotować ją także z kiszonych. W obu wersjach jest niezwykle smaczna i bardzo delikatna. Sałatkę można przygotować jako przystawkę na przyjęcie, na małych talerzykach będzie przepięknie wyglądała.
- 2 kiszone buraki,
- 2 garście rukoli,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki balsamico,
- 100 g sera z niebieską pleśnią.
Carpaccio to sposób przygotowania mięsa, który polega na pokrojeniu na bardzo cieniutkie plasterki. Je się je na surowo, z dodatkiem sosu balsamicznego i różnych sałat. W ten sam sposób podaje się właśnie buraki.
- Pokrój buraki kiszone na cieniutkie plasterki.
- Umyj rukolę.
- Pokrój ser z niebieską pleśnią na małe kawałeczki.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Ułóż na talerzach rukolę, na to połóż plasterki buraków.
- Posyp po wierzchu serem z niebieską pleśnią i orzechami.
- Pokrop octem balsamicznym i gotowe.
Zobacz również ten przpeis na sałatkę z kiszonych buraków.