Sałatka z makaronem i szynką na imprezę

Sałatka z makaronu z szynką to idealne danie na imprezę. Ładnie wygląda, jest szybka i naprawdę smaczna. Na imprezach rozchodzi się błyskawicznie. Jednak taką sałatkę można przygotować także na święta. Będzie idealna na kolację – jest smaczna i sycąca. Porcję sałatki można spakować także na wynos, by zabrać ze sobą ją do pracy czy do szkoły.

  • 200 g makaronu drobnego, na przykład muszelki albo świderki,
  • 1 papryka,
  • 1 ogórek zielony,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 płaskie łyżki majonezu,
  • 2 płaskie łyżki jogurtu,
  • Pieprz i sól do smaku

Sałatkę możesz doprawić także 1 płaską łyżką ulubionej musztardy, będzie miała bardziej wyrazisty smak. Zamiast ogórka zielonego możesz wykorzystać kilka niewielkich ogórków konserwowych. Sałatkę robi się z makaronu pszennego, ale można wykorzystać także makaron razowy, bezglutenowy lub na bazie soczewicy.

  1. Ugotuj makaron, odcedź i przelej zimną wodą, by się nie posklejał.
  2. Ogórek obierz, pokrój w kostkę.
  3. Paprykę umyj, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałeczki.
  4. Odcedź kukurydze i przelej wodą.
  5. Pokrój szynkę na drobną kostkę.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Dodaj sól, pieprz, jogurt i majonez.

Sałatkę podaje się po kilku godzinach, by wszystkie smaki dobrze się wymieszały.

Sałatka makaronowa z szynką – prosty przepis

Sałatka z makaronu z szynką i dodatkiem sera to także świetny pomysł na przystawkę na imprezę. Można ją zabrać do pracy.

  • 150 g szynku (można wybrać konserwową),
  • 150 g sera żółtego,
  • 200 g drobnego makaronu,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • Kilka kawałków papryki konserwowej,
  • Pęczek koperku,
  • Sól i pieprz,
  • 3 łyżki majonezu

Do tej sałatki używa się bardzo drobnego makaronu. Można zastosować małe muszelki, kokardki lub kwiatuszki lub makaronu w kształcie ziarenek ryżu. Sałatkę z makaronem można przygotować trochę wcześniej, żeby dobrze się przegryzła.

  1. Makaron ugotuj, przelej zimną wodą i zostaw do przestudzenia.
  2. Pokrój szynkę na drobną kostkę.
  3. Pokrój ser w drobną kostkę.
  4. Pokrój paprykę w kawałeczki i odsącz na sitku.
  5. Kukurydzę odsącz na sitku, przelej zimną wodą.
  6. Pokrój pomidorki koktajlowe w ósemki lub szesnastki.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj razem.
  8. Dodaj majonez, sól i pieprz.
  9. Koperek posiekaj wielkim nożem na maleńkie kawałeczki. Wsyp do miski.
  10. Wszystkie składniki wymieszaj razem.

Sałatkę można podawać w szklanych misach i pojemnikach, ponieważ ładnie wygląda. Można ubrać ją listkami świeżej pietruszki lub gałązkami koperku.

Sałatka z makaronem i szynką – przepis na sałatkę w muszlach

Makaron w sałatce to nie tylko drobne świderki czy kokardki. Sałatki można ciekawie podawać w inny sposób. Jednym z nich jest przygotowanie sałatki w muszki z makaronu. Są dostępne w różnych wielkościach, największe z powodzeniem zmieszczą dwie duże łyżki sałatki. Jest to danie, które naprawdę pięknie wygląda! Nie jest to może szybka sałatka, ale warto zrobić ją w domu na imprezę lub święta. To sałatka z dodatkiem sera i ogórków. Można zastosować do niej szynkę konserwową, ale sprawdzi się zwykła wędlina drobiowa lub wieprzowa.

  • Kilka muszli makaronowych,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 g szynki,
  • Kawałek białej części pora,
  • 2 jajka na twardo,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki majonezu,
  • Sól i pieprz

Muszle nie powinny się posklejać, jeśli wlejesz do garnka odpowiednio dużo wody. Makaron wrzuca się do osolonego wrzątku. Warto wlać do niego trochę oleju, a po ugotowaniu przelać muszelki zimną wodą.

  1. Ugotuj muszle. Zostaw do wystygnięcia.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. Pokrój szynkę w kostkę.
  4. Pokrój ser żółty w kostkę.
  5. Otwórz kukurydzę i groszek. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
  6. Pokrój ogórki konserwowe i zostaw na sitku do odcieknięcia.
  7. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Dodaj przyprawy i majonez. Dobrze wymieszaj.
  10. Sałatkę nałóż do muszli.

Sałatka w muszlach pięknie wygląda na półmisku lub w dużej misie. Udekoruj ją listkami świeżej pietruszki i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z pora i szynki.

Sałatka makaronowa z zupek chińskich z szynką

Sałatka makaronowa nie musi być zrobiona z dodatkiem klasycznego makaronu. Można wykorzystać także makaron z zupek chińskich. Będzie naprawdę smaczny, wystarczy dodać do tego szynkę i różne warzywa, by uzyskać wspaniała sałatkę na lunch albo na co dzień. Sprawdzi się szynka konserwowa lub dowolna wędlina, ale można wykorzystać także wędzoną pierś z kurczaka. Wtedy sałatka będzie zawierała więcej białka i lepiej sprawdzi się do pracy czy szkoły.

  • Makaron z 2 zupek chińskich,
  • 200 g szynki lub 300 g wędzonej piersi z kurczaka,
  • 1 kukurydza,
  • 1 papryka czerwona lub żółta,
  • 3 małe ogórki konserwowe lub 1 ogórek zielony,
  • 1 mała cebulka,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Szczypta ziół prowansalskich

Sałatkę robi się z jogurtem, by była lżejszy. Możesz wybrać delikatny jogurt, który ma mniej intensywny i kwaśny smak. Jedną łyżką jogurtu możesz wymienić na łyżkę majonezu. Do sałatki można dodać także inne warzywa i przyprawy.

  1. Pokrój szynkę w kostkę.
  2. Odcedź kukurydzę i przelej zimną wodą.
  3. Paprykę przekrój, usuń nasiona i wypłucz. Pokrój w kostkę.
  4. Pokrój ogórki konserwowe na kawałki i odcedź na sitku.
  5. Cebulę posiekaj na małe kawałki.
  6. Makaron z zupek chińskich połam na drobne kawałeczki. Włóż do miski.
  7. Dodaj warzywa, szynkę i wymieszaj.
  8. Dodaj jogurt, majonez i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

Makaron powinien naciągnąć wodę, stanie się miękki i smaczny. Sałatka musi postać kilka godzin przed podaniem. W wersji z wędzoną piersią z kurczaka jest znacznie bardziej intensywna w smaku.

ikona podziel się Przekaż dalej