Sałatka z ogórków kiszonych - 5 wyjątkowych przepisów
Ogórki kiszone to największa skarbnica dobroczynnych składników. Warto jeść je każdego dnia, zwłaszcza w okresie zimowym i jesiennym, kiedy to najbardziej potrzebujemy zawartych w nich witamin i mikroskładników. Aby ogórkowy dodatek do obiadu ci się nie znudził, możesz poeksperymentować z różnymi sałatkami. Poznaj najlepsze przepisy na sałatki z ogórków kiszonych do obiadu i nie tylko.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z ogórków kiszonych z dodatkami – inspiracje
Obiadowa sałatka z ogórków kiszonych z pomidorem
Przepisy na ogórki kiszone są różne, jednak większość z nich nadaje się do sporządzenia różnych sałatek obiadowych. Obojętnie, czy będą to mocno czosnkowe weki, czy delikatniejsze w smaku lub lekko słodkie ze względu na dodaną marchewkę – ogórki kiszone w każdej wersji nadają się do sałatki. Zwłaszcza tak prostej i tak smacznej jak ta prezentowana. Chyba nie ma nic prostszego niż połączenie ogórka i pomidora, a w wersji z kiszonym dodatkiem taka sałatka nabiera zupełnie innego wymiaru.
- 4-5 ogórków kiszonych,
- 150 g pomidora (na przykład koktajlowych lub malinowych),
- 2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Jeśli chcesz, możesz tę sałatkę przygotować także z cebulą. Dzięki temu będzie trochę bardziej wyrazista w smaku. Wystarczy jedna mała czerwona cebulka, żeby całe danie nabrało innego charakteru.
- Pokrój ogórki na grubsze plasterki. Odłóż na sitko.
- Umyj pomidory, pokrój je w ćwiartki lub ósemki.
- Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kosteczkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj oliwę z oliwek, koper i pieprz do smaku.
- Odstaw na pół godziny do przegryzienia. Podawaj do mięs.
Sałatka z ogórków kiszonych i papryki
To kolejna z prostych, a zarazem niezwykle smacznych sałatek z ogórka kiszonego. Przepis jest inspirowany sałatkami, które robi się z ogórka kiszonego na zimę do słoików. To tak zwana sałatka francuska – ogórki, paprykę i cebulę wkłada się wraz z olejem i przyprawami do słoików, zalewa się zalewą solankową lub octową i kisi lub marynuje w occie razem. Sałatka francuska to świetny sposób na dodanie nieco witamin do zimowych obiadów, ale jeśli nie przygotowałeś słoików na zimę, nic straconego. Podobną sałatkę możesz zrobić na bieżąco do obiadu – wystarczą ogórki, odrobina papryki i cebuli i już.
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 1 cebula (może być czerwona),
- 1 średnia czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki ostrej papryki, pietruszki suszonej, pieprzu i soli.
To sałatka jest cudownie chrupiąca i wspaniale pasuje do wielu dań. Zamiast świeżej papryki, możesz także użyć marynowaną w occie lub ukiszoną, o ile masz.
- Pokrój ogórki w cienkie plasterki. Przełóż na sitko i zostaw do ocieknięcia.
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne. Pokrój w drobne paseczki o długości 3 cm.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj przyprawy do smaku.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z kiszonych ogórków.
Sałatka z ogórków kiszonych z dressingiem – przepisy
Sałatka z kiszonych ogórków z porem i jogurtem
Co do tej sałatki na forach kulinarnych ciągle toczy się spór: czy jest to sałatka porowa z ogórkiem, czy ogórkowa z porem? W końcu oba składniki są niezwykle wyraziste w smaku, więc trudno określić, który z nich przeważa. Według nas oba cudownie się uzupełniają, a jeśli zrobisz do tego jeszcze jogurtowy dressing… Sałatka obiadowa palce lizać!
- białe części z 2 średniej wielkości porów,
- 5 kiszonych ogórków,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli
Przygotowanie tej sałatki nie jest trudne. Tak naprawdę dressing także jest banalnie prosty. Jeśli chcesz go trochę urozmaicić, dodaj do niego nieco czosnku. Wtedy podbije smak całego dania. Oczywiście najpierw sprawdź, czy ogórki same w sobie nie są zbyt czosnkowe. Jeśli tak, to lepiej się powstrzymać.
- Pory umyj i posiekaj na drobne kawałeczki.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę. Odstaw na chwilę na sitko.
- Obierz cebulę. Posiekaj w drobną kostkę.
- Wymieszaj jogurt z majonezem i ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wymieszaj warzywa z przyprawami. Przełóż do salaterki.
- Zalej surówkę sosem.
Sałatka z ogórków kiszonych z musztardą
Ten przepis także nie należy do szczególnie skomplikowanych. Przygotowanie sałatki z ogórków kiszonych z dressingiem musztardowych to tylko chwilka, a jest to oryginalne połączenie. W sam raz na obiad dla zaproszonych gości.
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- ½ łyżeczki pieprzu i soli
Zamiast miodu możesz użyć po prostu musztardy delikatnej lub miodowej. Wtedy sałatka także będzie lekko słodkawa i smaczna. W ten sposób możesz przygotować którakolwiek z wcześniejszych sałatek – tak naprawdę z musztardą dobrze smakują wszelkie warzywa.
- Ogórki pokrój w grubszą kostkę.
- Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
- Przygotuj dressing z miodu i musztardy.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli – prosty przepis
Zdecydowanie najprostszym sposobem na przemycenie ogórków kiszonych w codziennej diecie jest surówka z ogórków kiszonych z cebulą i niewielkim dodatkiem jabłka. Dokładnie tak, jak robi się surówkę z kapusty pekińskiej. Największa siła tkwi w prostocie! Niskokaloryczna, lekka, smaczna, idealnie pasuje do wszystkich mięs. Czego chcieć więcej?
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 1 duże lub 2 małe jabłka,
- 1 cebula,
- ½ pęczka natki pietruszki lub ½ łyżeczki suszonej pietruszki,
- 1 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Dzięki dodatkowi jabłka, surówka nabiera delikatnego smaku. Owoce zmniejszają jej kwasowatość i wyrazisty posmak cebuli. Jeśli ogórki nie są ukiszone z czosnkiem, możesz dodać także jeden przeciśnięty przez praskę ząbek. Dobrze sprawdzi się także odrobina chili, o ile lubisz ostrzejsze potrawy.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw aż ociekną na sitku.
- Obierz jabłko, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Obierz cebulę i zetrzyj na tarce lub pokrój na niewielkie kawałeczki.
- Posiekaj pietruszkę, jeśli używasz świeżej.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj olej i dopraw do smaku.